1453 се оказва разломна година не само в исторически, но и в кулинарен смисъл: Константинопол пада и на негово място се появява Истанбул. Цялото готварско изкуство, научено до този момент от Иран, достига върха на своята виртуозност в двореца "Топкапъ".
Когато тюрките се местят на запад към Близкия изток, те взимат най-доброто от вече усъвършенстваната Иранска кухня. Съдейки по Персийския произход на думите, това са Яхнията и Кебапът, или тайните на задушаването и печенето на скара.
Когато през X век Тюрките влизат в контакт с Иранско-Ислямската Култура и се завъртат в орбитата на тази средноизточна цивилизация, едни от първите им придобивки са трите Б-та: Булгур, Бюрек и Баклава (!!!) Тюрките са си присвоили Баклавата от Иран!
От както Данайците дойдоха от земите на Етиопия на Балканите, Мала Азия, Ючна Италия и си направиха градове колонии иззеха всички Богове, Символи, Готварски ястия на Белазгите - Белите Хора (Гърците не произнасят буквата "Б" и я преместват на "П" и от Белазки стават на Пелазки и понеже голяма част от Белазките се изселват от земите на река Струма и се заселват в днешна Балестина! Та така е "Всичко е Гръцко"даже и "ZIEZI EX QUO VULGARES" - Зевс, от който сме Българите, стана техен!
След като ореха се нарича гръцки значи баклавата е гръцка . Или айде да няма сръдни турска баклава с гръцки орехи
Баклавата има Ирански произход, няма точна дата която да бележи появата на първата баклава, но тя се разпространява бързо в Мала Азия и преминава в Европа, разпространява се в Гърция, Сърбия, Македония, Армения, Турция, Азърбейджан, България. Тя носи и съответните национални подправки, които ѝ придават специфичен привкус. В Турция я правят с шам фастък, с бадеми, дори с фастъци. Понякога добавят стафиди и локум. У нас тя се прави с орехи.
Сирийска. Гърция няма своя кухня от Византия насам. Турция има кухня която като нашата е почерпена от Персия (по новому Сирия), Иран, Афганистан и други народи в Азия. Глупаво е да спорим кое чие е като храната която ядем е минала през толкова народи и традиции. Пример, качамака - уж традиционно наше ястие, да ама преди откриването на Америка в Европа не е имало царевица та това наше ястие е наше до някъде но и индианско до дадена степен.
Много ясно че баклавата е гръцка. Гърците когато са били на Балканите, ние сме пиели конско мляко в монголската степ.
Като се каже баклава всеки на балканите се сеща за турска баклава.Много малко или единици ще асоциират думата баклава с гръцка.Така ,че отговора на въпроса идва от самосебе си.
Турците и гърците са откраднали баклавата от иранците и сега спорят, защото иранците изопщо не знаят за спапа им пред ЕС.
Защо мислиш, че "са ни наши техните манджи"? По-вероятно е да е обратното.Бедни пълчища, в повечето случаи номадски, се настаняват в земите на Източната Римска империя, благодарение на къснофеодалната разпокъсаност на Балканите, а също и благодарение на чумните епидемии.И доколкото могат, възприемат някои неща от местната цивилизация, далеч по-високоразвита от тяхната собствена.Южната половина от бълг.етническа територия е по била по-често под скиптъра на Константинопол, отколкото под българския
Конфликтът за баклавата – турска или гръцка е тя?