57

История

преди 10 месеца

1453 се оказва разломна година не само в исторически, но и в кулинарен смисъл: Константинопол пада и на негово място се появява Истанбул. Цялото готварско изкуство, научено до този момент от Иран, достига върха на своята виртуозност в двореца "Топкапъ".

56

Тюрките взаимстват..

преди 10 месеца

Когато тюрките се местят на запад към Близкия изток, те взимат най-доброто от вече усъвършенстваната Иранска кухня. Съдейки по Персийския произход на думите, това са Яхнията и Кебапът, или тайните на задушаването и печенето на скара.

55

История на баклавата

преди 10 месеца

Когато през X век Тюрките влизат в контакт с Иранско-Ислямската Култура и се завъртат в орбитата на тази средноизточна цивилизация, едни от първите им придобивки са трите Б-та: Булгур, Бюрек и Баклава (!!!) Тюрките са си присвоили Баклавата от Иран!

54

Т

преди 10 месеца

Нас, нормалните българи какво ни интересува баклавата гръцка или турска е.

53

Анонимен

преди 10 месеца

От както Данайците дойдоха от земите на Етиопия на Балканите, Мала Азия, Ючна Италия и си направиха градове колонии иззеха всички Богове, Символи, Готварски ястия на Белазгите - Белите Хора (Гърците не произнасят буквата "Б" и я преместват на "П" и от Белазки стават на Пелазки и понеже голяма част от Белазките се изселват от земите на река Струма и се заселват в днешна Балестина! Та така е "Всичко е Гръцко"даже и "ZIEZI EX QUO VULGARES" - Зевс, от който сме Българите, стана техен!

52

Анонимен

преди 10 месеца

След като ореха се нарича гръцки значи баклавата е гръцка . Или айде да няма сръдни турска баклава с гръцки орехи

51

Анонимен

преди 10 месеца

Македонска е!

50

Баклава

преди 10 месеца

Баклавата има Ирански произход, няма точна дата която да бележи появата на първата баклава, но тя се разпространява бързо в Мала Азия и преминава в Европа, разпространява се в Гърция, Сърбия, Македония, Армения, Турция, Азърбейджан, България. Тя носи и съответните национални подправки, които ѝ придават специфичен привкус. В Турция я правят с шам фастък, с бадеми, дори с фастъци. Понякога добавят стафиди и локум. У нас тя се прави с орехи.

49

Зевс от Газиантеп

преди 10 месеца

Гърците са открили секса, а римляните са включили и жените в него.

48

Gencho

преди 10 месеца

Сирийска. Гърция няма своя кухня от Византия насам. Турция има кухня която като нашата е почерпена от Персия (по новому Сирия), Иран, Афганистан и други народи в Азия. Глупаво е да спорим кое чие е като храната която ядем е минала през толкова народи и традиции. Пример, качамака - уж традиционно наше ястие, да ама преди откриването на Америка в Европа не е имало царевица та това наше ястие е наше до някъде но и индианско до дадена степен.

47

А ГЪРЦИТЕ КОГА

преди 10 месеца

СА ДОШЛИ НА БАЛКАНИТЕ ОТ СЕВЕРНА АФРИКА.

46

Анонимен

преди 10 месеца

На баба ми е. Тя я прави.

45

Али Реза от Резград

преди 10 месеца

Много ясно че баклавата е гръцка. Гърците когато са били на Балканите, ние сме пиели конско мляко в монголската степ.

44

НЕ ЗНАМ КАКВА Е

преди 10 месеца

НО БАКЛАВА СЪМ ЯЛ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА АЛ. МАКЕДОНСКИ, ТА МИСЛЯ ДА Е МАКЕДОНСКА.

43

Г557дт

преди 10 месеца

Иранци и турци правят баклавата с много шамфъстък, а гърци и българи - с орехи.

42

По-точно

преди 10 месеца

Иранската баклава се прави с много шамфъстък.

41

Парадокс

преди 10 месеца

Иранска е баклавата. Турци и гърци са си я присвоили!

40

Анонимен

преди 10 месеца

Като се каже баклава всеки на балканите се сеща за турска баклава.Много малко или единици ще асоциират думата баклава с гръцка.Така ,че отговора на въпроса идва от самосебе си.

39

Истината!!!

преди 10 месеца

Турците и гърците са откраднали баклавата от иранците и сега спорят, защото иранците изопщо не знаят за спапа им пред ЕС.

38

До Анонимен 26

преди 10 месеца

Защо мислиш, че "са ни наши техните манджи"? По-вероятно е да е обратното.Бедни пълчища, в повечето случаи номадски, се настаняват в земите на Източната Римска империя, благодарение на къснофеодалната разпокъсаност на Балканите, а също и благодарение на чумните епидемии.И доколкото могат, възприемат някои неща от местната цивилизация, далеч по-високоразвита от тяхната собствена.Южната половина от бълг.етническа територия е по била по-често под скиптъра на Константинопол, отколкото под българския