10

Отврат

преди 1 година

През периода на пропагандирането на Мегали идеята (проект от 19-и век за обединяване в една държава на всички земи, в които е имало гръцко присъствие), гръцки монаси и свещеници целенасочено са издирвали и изземвали от нашите църкви и манастири съхранени там български средновековни книги и други документи. Някои са били унищожавани, други може и да се съхраняват някъде при тях. Много по-отвратително е това, че наши "учени", кой знае срещу какво, отричат тази книжнина да е била българска! Продълж

9

Анонимен

преди 1 година

Ами дайте да нсправим кампания и да събираме.

8

Анонимен

преди 1 година

По този начин, през 1837 г. един изследовател и колекционер, англичанин, посещава манастира Св. Павел на Св. Гора, по име Робърт Кързън с едно английско, непонятно за нас име, където се е запознал с ръкописите на Обителта, и очевидно вниманието му е било приковано от този ръкопис. Човекът го е откраднал. С голямо прискърбие го казвам, става дума за свето Евангелие, което монасите никога не биха дали в ръцете на неправославен човек.

7

Анонимен

преди 1 година

Сега разплитането на загадката продължава с пътуването до Атон и среща с отец Никодим от манастира Свети Павел. Той за първи път представя пред български екип официалната версия на Атон: Забележителният ръкопис на цар Иван Александър е една от най-значимите византийски и славянски реликви с болезнена история, тъй като през средата на деветнадесети век на Св. Гора Атон е на лице едно нападение, буквално казано, от страна на разни европейци, с цел да отнемат всичко най-безценно, най-забележително, каквото е останало по християнския изток.

6

пришълецът

преди 1 година

Мда възражането:)))) що пише за безбожния е архивите английски?:)))

5

Анонимен

преди 1 година

Откраднато или спасено е Четириевангелието на цар Иван Александър? Отговор на този въпрос търси филмът на журналиста Георги Тошев и режисьора и оператор Николай Барулов Съкровището на монах Симеон, който bTV ще излъчи тази събота (29 октомври) от 13:30 ч. в поредицата непознатиТЕ. Авторите тръгват по пътя на българската светиня и стигат до манастира Свети Павел в Атон, където се е съхранявал ценният паметник.

4

Анонимен

преди 1 година

Във Ватикана през послените десетилетия започнаха да допускат някои български историци да влизат в дълбочина в тяхната огромна библиотека с хранилища за архивни материали. Казвам в дълбочина, защото колкото по-надолу слизаш в 12-те подземни етажа на тази библиотека, с толкова по-ценни материали работиш. В Русия обаче е далеч по-трудно да те допуснат до архивите с книжовни материали от Средновековието.

3

Анонимен

преди 1 година

Комунистите много криеха. Което не са скрили, са го изгорили.

2

Анонимен

преди 1 година

Престанете с това подаряване на Четвероевангелието. Скоро гледах филм, в който гръцки монах разказа пак историята. Нарече я с истинските думи - англичанинът е откраднал евангелието. То това им е в кръвта на саксите, да крадат и ограбват.

1

Не забравяйте, че

преди 1 година

още преди Освобождението княз Державин, поздравявайки Марин Дринов за успешно защитената му дисертация, дружелюбно го съветва в бъдеще да използва израза "Българско царство", защото не било желателно да се споменава друга империя, намирала се в близост до руската. Няма какво да се сърдим на руснаците, всеки си защитава интереса. Но да не се забравя, че огромните масиви старобългарска средновековна книжнина се намират в Русия и във Ватикана. Това, което имаме тук, е дребна работа.