36

Черен хумор

преди 1 година

Каква е разликата между мъжа и земетрсението ? Мъжът първо събаря и след това тресе, а земетресението - обратното.

35

Анонимен

преди 1 година

А тези които нарушават конструкцията на блоковете като махат стени вкл.и носещи и от едностаен правят тристаен и от двустаен правят петстаен апартамент, защо не им налагат солени глоби? Тези излагат на риск и другите обитатели в сградите при земетресения

34

Стр. инж.

преди 1 година

Ай дубрутру како Пено относно мекия 1-ви етаж, ама не съвсем. Такъв проблем съществува и то глобално. Няма как на хилядите рухнали сгради 1-вия етаж да е ресторант или подобно + висок таван + разредени колонии и противоземетръсни шайби примерно, а и на това отгоре - с реконстркция, демек "мек". Основния проблем според мен е не толкоз конструирането/проекта, а алчността на предприемачите/инвеститорите.

33

The only thing

преди 1 година

Зависи кое ново строителство (едва десетина %) е качествено и стари сгради са опасни (всичко тухла на четиридесет и повече години ще се срути при земетресение над 6,5 степен )При силно като в Турция ще има и паднали стари неподдържани панелни,но няма да се срутване изцяло )

32

нн

преди 1 година

До 25 БДЖ:Понеже голяма част от тях са международни компании ще обявят форсмажор и пак няма да платят.

31

Анонимен

преди 1 година

При мен дори за щрангове не са правени нови пробиви.

30

В.

преди 1 година

Всяка конструкция си има резонансна честота на разрушаване. За големи обекти също се изчислява. При циклични натоварвания ако се достигне до собстврната честотата на конструкцията следва скъсване на слаб елемент.

29

мак

преди 1 година

Няма смисъл от разтягане на локуми. Всеки знае, че преустройствата на долните етажи за я магазин, я нещо друго са опасни. Все пак някой дава разрешителни и докато това не се промени, ще треперим да не ни сполети трагедия.

28

В.

преди 1 година

По-логичният изказ е липса на коравина на конструкцията. Запънати греди, които позволяват адекватно постигане на предварителните изчисления. При лошо изпълнение колоните на сградата отпътуват в различни посоки.

27

Анонимен

преди 1 година

Поредния пишман експерт...новото строителство било по здраво...Ти ходил ли си на някой строеж през последните 10 години..ей така на разходка поне...Строи се с пестене на абсолютно всичко...влага се абсолютен минимум арматура и носещи колони са тънки като дървена греда в беседка...Строителен контрол често липсва а ако го има е мижав и на хартия...Има разбира се и изключения но масовката е трагедия...Дано не тръсне тук така, че да го разберем на практика

26

В.

преди 1 година

Арматура и бетон работят в комплект. Стоманата обикновено е големи партиди и по-вероятно да отговаря на стандарта.

25

Анонимен

преди 1 година

Днес, 5,4 по Рихтер отново в Турция!

24

Анонимен

преди 1 година

Ако стане сериозен трус чакай ти да ти изплатят застраховка, на следващия ден застрахователя фалира и няма такъв който да може да изплати каквото и да било.

23

Асан

преди 1 година

У РБ има ли меки първи етажи :)))

22

БДЖ

преди 1 година

При масови разрушения от природни бедствия и катаклизми като в Турция - застраховка на "кукуво лято". В такива случаи, Застрахователните компании обикновено обявяват фалит, а вие пиете по една студена вода!

21

Анонимен

преди 1 година

Баба и Дядо отгледаха 7 деца, в постройка строена от майстор. Идея си нямаха за застраховки.

20

Майна

преди 1 година

Продавам панелката на Хасковските селяни ,и отивам на село къщата ще я направя палат ....

19

Мдаа

преди 1 година

Е временно приключи с турското желязо. Остават Индия и Китай.

18

Анонимен

преди 1 година

Що не кажат сега от къде се внася желязо,от Турция .Няма нищо общо с украинското и руското.

17

:)

преди 1 година

Инженер по съвместителство застрахователен агент!?