112

Анонимен

преди 1 година

В съвременните сгради няма носещи зидове! Може всичко да е едно общо помещение с колони. Не случайно зидовете се допълват до плочата с пяна. Отделно носещи зидове са такива с минимални отвори или без такива. Носещите са колоните, трегери и земетръсните шайби, които в повечето случай достигат огромни размери.

111

Анонимен

преди 1 година

Продълж. - .............. Разрушиха горната част на стената между кухнята и хола, като оставиха само онази част от нея, която стърчи от пода. От тази част от стената направиха бар-плот. Не ми е ясно какво толкова шик има, като готвиш кисело зеле или печеш чушки, да се умирише и холът, и другата стая, с която той е свързан. Същата г.лу.пост направиха още две семейства, които имат двустайни панелки, а също и едно младо семейство, което наследи стара едноетажна тухлена къща в периферията на София.

110

До Анонимен 117

преди 1 година

Това, което си написал е актуално, за съжаление. Познавам няколко семейства, които направиха тази дивотия - да избият стената между хола и кухнята си, както е модерно през последните 20-ина години. Даже едните направиха това в 4-стаен апартамент, в който холът и една от другите стаи са свързани с портал. И холът, и стаята си имат отделни врати към антрето, а на мястото на порталната рамка врата не е сложена. Получава се едно цяло помещение с площ над 30 кв.м. Разрушиха и горната част на.........

109

Анонимен

преди 1 година

Това е пълна простотия което сте писали. Така наречените софтуери помагат само колко по малко стоманобетонни да се ползват за да не падне сградата а не обратното. Навремето са се презастраховали и са слагали материали да има. Сега гледат колко по малко може да се сложи да имат по голяма печалба.

108

Анонимен

преди 1 година

За конструкция не знам колко са здрави. Проблема е с преустройствата. Е тука сложена една колона, само пречи и махкаш. Ако избием този панел между хола и кухнята ще е по модерно. И такива разсъждения на алековия герой, може да ни избият - буквално.

107

Реалист

преди 1 година

През соца най-качествено се строеше за номенклатурата (партизани, активни борци, партийни секретари, директори и пр.). Сградите за тях обикновено са на 3-4 етажа, масивен монолит, с по два големи апартамента на етаж. Всеки апартамент разполага с гараж. В наши дни наследниците на същите тарикати живеят в къщи на два етажа. Панелките могат да се съревновават само с некачественото ново строителство.

106

Дано да не става ...

преди 1 година

Държавата няма пари ЕДИН медицински хеликоптер да купи а ако се запалят 2 декара гора и търси помощ от Европа и съседите ... та какво сотава ако стане земетресение и събори 2-3 града ? В сламени колиби ще живеем следващите 50-100 години . Да не дава Господ да се случва тук това което стана в Турция ......

105

Watch

преди 1 година

глупости са това че са най здрави....колко панели се избиха за да си разширяват кухни или стаи обединявайки ги с тераси . те вече са и стари панелките ,минава им годността.

104

Анонимен

преди 1 година

Само дето това са изчисления на теория. Никой не казва, че са минали 50 години от построяването на някой от тях, заварките са корозирали и имат нужда от профилактика. Вместо това държавата дава пари, за да ги завием със стиропор и нарича това "Саниране"... Няма как 50г панелка да е по устойчива на заметръс

103

Елате ни вижте!

преди 1 година

До Анонимен 114 - Десет съсобственици от години не можем да излезем на глава с една тетка, която е собственик на 2 апартамента в нашата сграда и не ще да чуе за ремонт и поддръжка. Но си взима наем от единия апартамент и не е закъсала финансово. Започна да ни прави номера "Не искам, нямам възможност" веднага след като съпругът й почина, а детето й се изнесе в свое жилище в друг район. Заради неотложен ремонт ние поехме и нейните разходи. Това й се услади и изглежда разчита и занапред да е така.

102

Анонимен

преди 1 година

Ново или старо строителство, трябва поддръжка, а това означава от всички обитатели. И тук се сблъскваме с прословутата българска ретроградност, инат и опърничавост! Това е големият проблем.

101

Мен

преди 1 година

В Турция падна блок комплекс хит за повечето месни. Името ли било нещо като раят в градаТа и тук ще видим комплексите от затворен тип за които всички са полудели да купуват

100

Тъжна констатация

преди 1 година

Значи май трябва да си направим извода, че само ако военните подхванат нещата със здрава ръка, може да се надяваме в обществото да бъде възстановена някаква дисциплина и зачитане на законите. Но за беда, соцът помете някогашните железни царски офицери и на тяхно място настани мързеливи селски хитреци-хрантутници. През последните 20-ина години и те отидоха в историята и сега на кого да разчитаме? На епилираните чиновници ли, които по някаква случайност са се настанили на заплата в армията?

99

Анонимен

преди 1 година

Офиса ни е в сграда от 2011г. от уж висок клас. На около 50 метра от него, преди няколко години направиха нова метростанция, следствие на което 2 стени се напукаха, едната от които е външна. Ремонтираха се няколко пъти, но пукнатините се появявяват отново. За течовете даже не ми се говори.

98

Анонимен

преди 1 година

Българинът е голям клош, на времето в панелките излезе на мoda да избиват телата на кумина, защото били двойки, а само с едното било достатъчно. Като цялата хамалогия беше за да имаш 0,4-0,5м2 допълнително?!

97

Продължението

преди 1 година

Цели 20 години не успяха да се организират и да възстановят домофона, в блока се влизаше като в хан. До такава степен българинът от времето на соца беше свикнал да посягат на частните му интереси и да не се зачита общата собственост. Чак след като в резултат на многото квартирни кражби решиха да си изберат за домоуправител един пенсиониран военен и да му плащат, този човек въведе дисциплина, входът им се заключва, възстанови домофона и направи така, че асансьорите да се задействат само с чип.

96

Анонимен

преди 1 година

При земетресението в Стражища през 1986 г. най-пострадали бяха първите два етажа на панелните блокове. Здраво се бяха усукали. Панелно строителство има по цял свят, но най-често се ограничават с два-три етажа. Но тук се бързаше, защото като взеха на хората земята и добитъка през 50-те г. на миналия век те тръгнаха към градовете. Урбанизацията така или иначе щеше да се случи, ама не така насилствено както у нас. Затова има такива високи, грозни и опасани панелки.

95

..продължение

преди 1 година

вълната дойде от страната перпендикулярно на носещите стени, цялата сграда започва да се "гъне" и тогава само заварите я държат цяла. Никой не знае кога би се срутила. През 60те са правили експериментални срутвания на полигони в бившия СССР и оттогава са всички данни за устойчивост на панелките. Аз се рових доста преди години, защото правихме ремонт при дъщерята и не исках разни "майстори" да ме лъжат. Нашите май бяха някакви русенски тип??

94

Пример от Дианабад

преди 1 година

В началото на 80-те години мой близък получи там апартамент в чисто нов блок-ЕПК. Бил е един от пъвите новодомци, които се настанили да живеят. И в деня, в който внасял багажа си, видял как друг новодомец прекъсва всички жици на домофона, за да прави някаква промяна в партарното си жилище. Направо се скарал с него, а онзи отговорил: "Ти къде си видял домофон да работи?" Скандалното е, че вследствие на това своеволие този 16-етажен блок в продължение на 20 г. беше без домофон. /Продължавам/

93

Анонимен

преди 1 година

Живея в Пловдив, в един от блоковете "Гигант". Когато има земетресение се чува скърцане на колела. Блоковете Гиганти са строени с наливен куфраж. В основите има релси и противоземетръсни шайби. При по-силно земетресение сякаш блока се движи и шумовете са ужасяващи, но вече са изминали 43 г от строителството и дали все още са надеждни, не знам. Много от новите собственици режат стени, съединяват стаи като бутат стена и свързват стаите с терасите. Терасите са остъклени, а това е свръх товар.