Хотелиерите на кое казват големи заплати? На 1600 лева така ли?Не познавал софтуера това и онова. Ако му направите обучение и му давате 2000 лв. сигурно ще приеме да работи и догодина пак ще дойде, но 2000 лв. е голяма заплата според тях.
Еми да, квалифицираните отдавна напуснаха територията,останаха само бизнесмени и програмисти.
То е същото положение по морето. 2 дена изтраях тая година. Някви пици, дюнери, катми, бургери... Счупих си краката да намеря къде правят рибена чорба. Да няма рибена чорба на морето... И това доживях да видя. Но после видях и самата чорба. Филе, което беше останало явно от скарата + кубче бульон и 2-3 там зеленчука. Е... да извинявате. Ама няма да видите повече и стотинка от моите пари. Пица с луканка? Сериозно ли? Пица с ... грах! Абе, някой италианец ще ви изпотрепе за това кощунство.
Да започнат да плащат както трябва, тогава кадрите ще дойдат. Каква е тази заплата 1200 лв?! Поне от 2000 лв. трябва да започват. Тия май са забравили, че сме 2022 год., а не 2015 год.
"Те ми плащат, колкото да не умра от глад, аз работя, колкото да не заспя!" Това е положението в този бранш!
Тия в Банско си мислят, че са някъде в Алпите и всяка барака е с поне 5 звезди, а те са вече хотелиери. Или да купуваш от Метро полуфабрикати, после да ги вадиш от фризера те прави готвач. Хотелиерство и ресторантьорство се учат 5 години в университет, бе налъми нагли. Че то в затвора сигурно готвят по-вкусно, защото а е сгафил готвачът, а е станал на кайма. И какво излиза? Ден година храни. Дали тоя турист ще се върне пак точно при тебе и твоята барака? Или ще иде до Алпите за същите пари?
Ами в интерес на истината -1200 лв чисти за готвач е малка заплати. Бас ловя, че работното време ще е и повече от 40 часа на седмица.Ами прекалявате - дайте 2500-3000 лева чисти за готвач на 40 часова работна седмица и ще дойдат опитни и качествени хора.Просто е, свикнали сте да експлоатирате хората от вече 30 години и го смятате за нормално вече.Е не е нормално.
Повече му смущава, че все още намират персонал с тези мизерни заплати. Хора, имайте някакво самоуважение! Свят широк, щом някъде ви тормозят - сменяте града, държавата, континента. Пълен бойкот на експлоатацията, иначе оправия няма.
Когато имаше квалифицирани кадри ги лъжехте мамихте не им плащахте не ги осигурявахте извършвахте 33 години данъчни престъпления на гърба на кадрите а държавата се правеше на сляпа и улава! Сега ревете че нямало квалифициран персонал ! Ми грабвайте парцала запретвайте ръкавите и почвайте вие робовладелците да се трудите да видите как се изкарват парите
качеството вече е нула почти навсякъде, обслужването се е влошило поне три пъти в последните пет години. Съседните държави са с поне 20г. пред нас, добре че повечето хора в бг са *** и не говорят чужди езици и искат не искат посещават бг курортите, румънците даже вече минават транзит. Но като цяло големия проблем, който ще се решава все по трудно и за който не се говори, е липсата на сняг.
Не е проблема в липсата на кадри! Проблема е в липсата на адекватно европейско заплащане. Не можеш да плащаш 5 лв (2.50 евро) на час и да искаш да имаш квалифициран персонал
Ами като сте на принципа"ден година храни".Я оня с офертата за 11000 за Нова година да каже ,колко плаща на персонала.
Основния проблем е че не дават пари а заплатите са африкански на фина на европейски цени и европейски труд . Не ме няма кадри . Кадри има ,просто няма как един супер квалифициран управител на ресторант да взима 1600-1800 лв колкото горе долу взима един сервитьор . Примерно !!
В природата винаги има баланс и е закономерно. Когато има дисбаланс тя се стреми да възстанови баланса. Бързи пари за сметка на другите е такъв дисбаланс. Ако правеха бизнес устойчиво, нямаше да имат проблеми, а добре платени доволни квалифицирани служители. А сега имат неквалифицирани хора които искат достойно заплащане.
Тия са много големи наглеци и хотелиери и рестьорантьори. Вдигнаха навсякъде безбожно цените , гледат да дават мизерни заплати на персонала. Алчните гърла са много.
Основният проблем в курортите - липса на квалифицирани кадри