11

Анонимен

преди 2 години

Смях в залата! За разните хуманитарни специалности таксата ли спира кандидатите? Годишната такса в СУ за филологии е 600 лв. Значи, ще спестят 2400 лв. за следването си, а после - бегом в колцентъра, където ще си ги избият за 1 месец. А за такава работа няма нужда и от средно образовение - достатъчно е да поназнайваш английски. Ей такава объркана е работата в банановата ни република.

10

Dr. Know

преди 2 години

До ИванАбсолютно уместен въпрос и коментар! Работя като лекар вече над 20 години. Много колеги прекратиха работа (в пенсионна възраст от години са вече), други вече не са на този свят (особено в последните 4 години - много си заминаха), трети са напуснали БГ отдавна. Мед. сестри са на изчезване. НАД 60% са пенсионерки или около тази възраст. Няма нови попълнения. Няма и стимул. Заплащането им е мизерно! Налага се да работят на поне 2 места.

9

Анонимен

преди 2 години

До ИванТаксите са, за да се формират високи заплати на ръководителите на специалонсти-, рентгенови лаборанти, зъботехници и раздутия административен персонал. Справка медицински колеж "Йорданка Филаретова" София.На хоноруваните преподаватели се заплаща - Лекция 5 - 7 лева, а на изпитан студент 1.50.По този начин функционира "реномирания" колеж с директор проф. Савова.

8

гост

преди 2 години

Няма учители по физика! Директорът казал на колегата физик: "Можеш да останеш доколкото години си искаш", а той е над 60. Просто няма кой да го замести. По математика и информатика - същата трагедия. По информатика дойдоха 7 човека на конкурс - нито един не ставаше. Назначихме една жена, тя като разбра по-точно какво трябва да преподава, се отказа и сега пак ще правим конкурс. Тези, които могат (програмистите по фирмите), като чуят 1 300 лв. брутна заплата "и почват да бегат бате".

7

гост

преди 2 години

В математическата гимназия, в която учех, веднага още първата година след демокрацията, закриха паралелка "физика" и я заместиха с "география" - за да учели децата икономика, понеже тогава стана много модерно да се учи икономика. Едни хора си раздаваха куфарчета и наистина им трябваше икономика, а останалите 99% шарани си мислеха, че и те като "на запад" фирми ще правят. Тогава се казваше: от физици няма нужда, защото вече няма да се занимаваме с атомна енергетика.

6

Анонимен

преди 2 години

Ох, олекна ми! Така се бях разтревожил какво ще прави пазарът на труда без африканисти, кавказолози и арменисти! Африканистиката съществува от 4-5 години, едвам намират по 10 полуграмотни младежи на година да се излъжат да я запишат, но пък ловките създатели на тази епична спецалност успяха да си издействат статут на защитена специалност. Всичко е връзки и корпуция.

5

Анонимен

преди 2 години

Никой не си намира работа с редки филологии. Трябва да ги закрият, а не да субсидират заетостта на преподавателите с данъците на всички. Новогръцка, румънска, индология и др. са толкова важни за икономиката, че не е истина. Важни са само за преподавателите да си получават заплатите. Студентите като завършат и работа не могат да си намерят, освен ако родителите им не са близки до някои стари другари.

4

РАФАЕЛ НИНОВ

преди 2 години

Аз уча изкуствен интелект в Станфордския университет в САЩ и няма да се възползвам от безплатното обучение в БГ.За сметка на това всеки месец пращам по 10 000 долара на мама Киро и тате ...да не гладуват

3

Анонимен

преди 2 години

преди да ни вземе Русия под крилото си сме били около 4 милиона, сега пак сме тръгнали натам

2

Вишу

преди 2 години

Арменистика,кавказология,афинистика и други логии и истики много са важни шъ знайш!

1

Анонимен

преди 2 години

Младите предпочитат да учат в чужбина за да получат наистина образование , конкурентоспособност и качество. Ако интересът ще се определя само от таксата , много зле. Ако искаш наистина стимул, дай стипендии които да покриват разходите. Другото е само трохи .