21

Валентин Зарезан

преди 16 години

...за свети Трифон-Зарезан една приказка-легенда, свързана с пророчествата на Света Богородица като малка. Когато била малка, Света Богородица отседнала с родителите си в едно лозарско село в дома на Трифон Лозаря. Той бил много трудолюбив и добър стопанин и по цяли дни работел на лозето си. Обичал безумно семейството си и бил милостив и щедър към бедните. Но не зачитал за почивка от работата дори неделята , отредена му от Бога за молитви в църквата и смятал времето , прекарано в храма за напразно загубено. "Лозето не ще молитва, а - мотика" казвал той на жена си винаги , когато тя го молела поне веднъж да отиде с тях на църковната служба. "Бог ще ми прости , защото вижда, че от моето вино пият даром хората в цялото ни село". Минавали годините , а никой не успявал да накара Трифон да влезе в църквата. Дори в деня на сватбата на дъщеря си той взел лозарския си нож и отишъл да подрязва пръчките. Богородица видяла тъгата в очите на девойката и казала на сватбарите:" Тичайте бързо всички на лозето! Ваш Трифон се възгордя пред Бога и той му отряза носа." Първа дотърчала дотам жена му. Видяла мъжа си жив и здрав да подрязва поредната лозичка. Носът му си бил на мястото. Когато тя му разказала какво е чула , Трифон се разсмял и казал: 'Колко си глупава, жено, Бог е в църквата, а аз съм на лозето, пък и режа така (и замахнал към лозата), а не така ( и замахнал с ножа нагоре към носа си)" В същия момент носът на Трифон паднал отрязан в краката му. Уплашили се сватбарите, нищо не можело да спре кръвта и били готови да отложат сватбата. Тогава Богородица залепила носа му и той си зарастнал , сякаш нищо не се било случвало. Разкаял се Трифон и от този ден нататък не пропускал нито миг, да благодари на Бога за навреме наказаната си горделивост. Станал голям защитник на християните и божието слово , а виното му се славело дори из императорския двор. Когато Трифон починал, църквата го обявила за светец - закрилник на лозята, гостоприемството и християнското смирение.Затова всяка година на този ден се прави молебен за плодородие на лозята. Затова на този ден се почита и празнува любовта. А за горделивците , които не признават този ден за празник хората казват, че си били "навирили носа като Трифон на лозето."Наздраве! Бъдете влюбени! И нека носовете ви да не попречат да целунете с обич и благодарност както иконата на Бога, така и устните на любимите си хора! Нека да "сдобрим" светците! Празнувайте ги и двамата!

20

rambo

преди 16 години

trifon zarezan e balgarski prazdnik trqbva nego da si praznuvame.kakvi sa tiq gluposti sv. valentin tapite amerikanci sase osrali stozi [prazdnik

19

преди 16 години

sv.Valentin - praznik izmislen ot cvetarite ....

18

преди 16 години

абе трифон зарезан, свети валентин....баба има рожден ден днес, бе!честит рожден ден бабо!!! :D

17

Trifon

преди 16 години

Любовта е временна, а ракията вечна!Правете ракия, а после любов!

16

Miladinov

преди 16 години

Nomer edno e absolutno prav, abe ovce deto praznuvate tozi valenti, dobre neka evala, no kajete mi ovce s ovcete, ama dajde mi edin primer za praznuvane na niakakav pravoslaven praznik ot katoli4eskata carkva, ej da vi hakna i na ovcete. kvoto vidite 4e e novo i hajde hop avtomati4no zna4i 4e e po dobro ot na6eto......beeeeeeeeeee

15

преди 16 години

Май ти си този, който не е наясно с религията. ИмА огромна РАЗЛИКА между православен християнин и католик. Свери си часовника преди да коментираш.

14

Оня с коня

преди 16 години

Хайде да не се караме, ясно е, че всички ще празнуваме днес, та за това предлагам, дайте да празнуваме любовта си към винцето :-)Честито на всички :-)

13

преди 16 години

аз бих уважил и двата празника но ще се задоволя само с напиването :-) пр. изкарване на всички пияни от любов ;-)

12

Вяра

преди 16 години

Честит Празник на всички! И аз съм православна и не ходя на църква само на Коледа и Великден, но това не ми пречи да празнувам Свети Валентин. Не виждам какво лощо има в това да има оше един повод за положителни емоции. И нямам нищо против тези, които празнуват Свети Трифон, макар че Българската Православна Църква отбелязва паметта му на 1 февруари. Но както и да е. Важното е да има празници. Наздраве на всички и бъдете влюбени и обичани!

11

discus

преди 16 години

3. - 11:02 - . . . . . . . . . .От: 4ovekSv.Valentin e katoli4eski praznik,a Trifon Zarezan e hristianski praznik !ti pravo nauchi se kakva e razlikata mejdu hristiqnin i katolik. ahahah nikakva. to i pravoslavnite i katolicite se hristiqni. idvat dnite kogato tezi dve crakvi pak shte sa zaedno.

10

НиНо

преди 16 години

чета мненията и си мисля че на голяма част от българите едва ли им пука това че Свети Валентин е католически празник - просто поредния повод. А както знаем на нас само повод за почерпка ни дай. А освен това съм убеден че 95 % от християнското население в България ходи на църква само по Коледа и Великден и после се бият в гърдите че са "праведни миряни".

9

Uchenik

преди 16 години

Свети Трифон и Св. Валентин са едно и също лице употребено от църквите в свой интерес. Всъщност всичко идва от бог Деонисий - весел пияч и *** от древността. Както казват по-късно римляните Жени и вино - вино и жени. Сега няколко хилядолетия по-късно бизнеса ползва църквата да прави мангизи на наш гръб, като ни пробутва езическите традиции за християнски. Но моето верую е с повод и без повод, на маса, а вечерта с гаджето в кревата... За мен всеки уикенд е Св.Трифон и Св Валентин.....

8

007

преди 16 години

;-)

7

един

преди 16 години

Пич и католиците са християни ! Разликата е, че Трифон Зарезан е православен празник, а Валентин е мисля католически или пък протестантски не съм сигурен, но не е и български.

6

преди 16 години

Няма нищо по-идиотско от свети валентин! като изляза сред всичките балончета и херувимчета и ми иде да хвана една пушка! Хайде някой да ми обясни защо трябва да има ден в който всички внезапно да се сетят че се обичат и да си подаряват балончета и бонбончета! Тео, наздраве!

5

Dedo Liben

преди 16 години

Лошо тръгна сутринта изтървах едно шише с бело винце и то се счупи. Плаках. Отворих се едно шише червено, да убия мъката.Свърши.Още ми е тъжно!Отворих второ. Сега е по-добре! Баба Либеница ми каза, че днес било и Св.Валентин.Пратих я в аптеката...За виагра. Да му мисли довечера... Като захъркам!Наздраве! Пазете шишетата си. И Св.Трифон да ви е на помощ!

4

Маца

преди 16 години

Пич,научи се да пишеш...пише се Оскверняване, херУвимчета и гаД ...много се ядосвам като видя такива неграмотни писания....Иначе за празника, само мога да кажа че това със свети Валентин си е чиста спекулация...ден година храни както се казва, и възможност търговците да пробутат непродадена стока.

3

4ovek

преди 16 години

Sv.Valentin e katoli4eski praznik,a Trifon Zarezan e hristianski praznik !Taka 4e izberete sami kakvo da praznuvate.Koi kakto go 4uvstva taka da si go praznuva.Pozdravi!

2

Вишничка

преди 16 години

Нямам нищо против и не го смятам за оскверняване. Всичко е човешко,ура за сърчицата,херувимчетата,това е който иска да ги чества :Да живее любовта:елексира на младостта !Който празнува пък със здраво 'зарязване':Наздраве:червеното вино пък е елексира на мъжествеността.