27

Анонимен

преди 3 години

До Чук и Гек След това сериозно казали, че предвиждат гръцки и сръбски!----- Сърбия и Гърция са били тотално разгромени и продънени и не са били способни да окупират дори едно българско село без помощта на Съюзниците.

26

Джо

преди 3 години

БА е използвана като пушечно месо от болшевиките. И накрая по настояване на Сталин сме победени и осъдени да хрантутим войската им 3 години, отделно милиони репарации на юготата и гърчолята. А Франция и Италия са победители. Съсипаха ни тия крадци!

25

Анонимен

преди 3 години

Освен това България е нападнала немските войски на чужда територия - на наша територия немци не е имало, а Македония и Сърбия юридически и фактически не са били част от Нашата територия.

24

Анонимен

преди 3 години

Толбухин се е скарал на самозванеца генерал Стойчев, набързо произведен като Борисов след прескачане на няколко чина, за начина по който е използвал парашутната дружина при Стражин! ,,Ние имаме хиляди подобни подразделения, но никога не си позволяваме да ги използваме като обикновена пехота! Техните задачи са други" - маршал Толбухин!

23

Чук и Гек

преди 3 години

Стойчо Мошанов в края на август 1944 г. преговаря в Кайро с англичаните и американците, като им предлага да окупират България! Те му казали, че нямат войски за това и явно като подигравка му предложили турски войски!!!! След това сериозно казали, че предвиждат гръцки и сръбски! нашият се ужасил, а ония се хилят:- Какво, бе, сър Мошаноф! Нищо няма да ви стане! Вие как ги окупирахте три години?!Та, добре, че тук бе 38 съветска армия! А ние не трябваше да напускаме Беломорието.

22

Сата НАТО

преди 3 години

България е имала вариант да помогне при Сталинград и да реши войната, но са били много силни проруските настроения. Без помощта на Българската армия, въоръжена с модерно немско оръжие, руснаците щяха да затънат в Югославия и Унгария за дълго време. Ако пък бяхме възприели тотална партизанска война срещу руснаците, щяхме направо да сме победители. Само че и онези управници са били де били като сега гербаджиите и половината народ ги е мразел.

21

ДА НАПОМНЯ

преди 3 години

На всички написали един Глупости под мен .Ако не бяхме с Русия тогава - София щеше да е Провинция на Сърбия , Пловдив щеше да е Културна Столица на Турция в ЕС , Стара Загора щеше да е Румънска Територия . Само Перник щеше да остане от България .Бургас и Варна щяха да са Грузински .

20

Анонимен

преди 3 години

Ако не беше тая война ссср нямаше да ни подкрепи в париж и Южна Добруджа щеше да остане румънска.. жалко щях да съм румънец и нямаше да съм в тоя кендзеф...

19

Анонимен

преди 3 години

1. Няма как войната да е била отечествена след като България никога не е била под немска окупация.2. Участието ни по никакъв начин не ни реабилитира в ничии очи. Още повече никой не уважава фурнаджийските лопати.

18

Анонимен

преди 3 години

Руснака е чумата за света...

17

Напиши коментар

преди 3 години

В едно свое съобщение до Сталин от страна на Чърчил, той пише, че англо-американски войски не могат да отделят сили, за да настъпят срещу германците на територията на България и Румъния. Интересно е, от гледна точка на последствията, ако имаха достатъчно сили, какво би се случило след края на войната. Предполагам, че целият регион днес би изглеждал много различно и никога не бихме се завъртели в такава спирала.

16

Сата НАТО

преди 3 години

Разбира се, че не е трябвало. Но нещата стават така, както е възможно, а не както искаме. Трябвало е да оставят руснаците да се оправят сами, но това няма как да се случи - СССР е бил такава военна сила, че и копче не са могли да им кажат.

15

бай Иван

преди 3 години

Не генерал Стойчев е героят за тоя период,а цар Борис! Той дипломатично отказва да изпрати войски на източният фронт,под предлог,че българите няма да воюват срещу освободителите си от турско робство.Но комунистите не оценяват и не прощават.Царското семейство в изгнание,а българската армия на фронта.След войната започва комунистическата касапница срещу опозицията !

14

Анонимен

преди 3 години

10, така е. Но руснаците ни мразят защото им се пречкаме за проливите.

13

Анонимен

преди 3 години

Предателство към собствената си идеология за национално обединение.По-добре не говорете за тия неща щото и след 75 г все още се чувства големия срам и позор,измекярщината на дребно.Защото може би целия свят може би имаше право да воюва с Хитлер ,но не и ние.

12

Анонимен

преди 3 години

45 000 жертви даваме, основно на Драва. Срещу СС дивизията Тотенкопф и части от Принц Ойген. Руснаците не са смеели да се бият с есесовци. Винаги са избягвали директен сблъсък, защото отношението е било 2 немски войник убит срещу 20-30 руски. Факт. Онези са били наистина безумно корави убийци. Точно там са хвърлени българите. Без нас войната щеше да свърши няколко месеца по-късно с още - 1 милион за руснаците. Слава на българската войска!

11

Сърп и чук

преди 3 години

Подпоручик Марин Янакиев Цветков - 3/6 изтребителен орляк, 8 въздушни победи срещу американците, бомбардирали България! На 9 септември четворка месершмити получават задача да унищожат на летище край Ниш намиращи се там германски самолети. Единият се връща поради повреда, тримата изпълняват задачата, но самолетът на Цветков е улучен от зенитките на германците и се разбива при завръщането. След нашето настъпление, другарите му посетили мястото.Сърбите написали - ,,Тук почива български орел"!

10

Анонимен

преди 3 години

Ние нямаме нищо общо с политиката, която водят Румъния и Унгария. Точно обратното.Ние войски на източния фронт не пратихме. Договорът за съюз с Германия не беше подплатен с никакви действия от българска страна.Отгоре на всичкото додохме хиляди жертви, кагато се бихме на страната на Сталин.В началото на 44та година в българския парламент все още има опозиция. ЦЯЛАТА ОПОЗИЦИЯ Отказва да пращаме войски на страната на Сталин. Защото ще дадем много безсмислени жертви. Но накрая пращаме.

9

Бау

преди 3 години

Точно в тапанарското предаване ,,Операция История" ще решат този въпрос окончателно! Румънците, които реално воюваха срещу СССР, в края на август също 1944 г. бяха обърнати срещу Хитлер. Колко изпълнителна е била тогавашната армия!!!

8

Ю. Добруджа е цената

преди 3 години

Под натиска на Хитлер Румъния връща през 1940 г. Ю. Добруджа на България и дава Сев. Трансилвания на Унгария (формално второто става по решение на Виенския арбитраж). Идва Втората световна война, в която Румъния и Унгария участват на страната на Германия, всяка със свои войски на Източния фронт. Военните престъпления на двете страни не остават без последици: по волята на Сталин Сев. Трансилвания е върната на Румъния. Ю. Добруджа остава в България - това е цената на участието и в края на войната.