42

Do balgaropitetsite

преди 4 години

Научете се на смирение и толерантност бе зверове. На жената най-вероятно ѝ изискват някяква тапия, за която е нужно полагане на изпити. На 63 години кошко от ваз биха имали сили да седнат да учат? Освен това цял живот е бачкала черен труд, кога да учи? Голяма е неблагодарноста от страна на австрийската държава. Дискриминацията е потресаваща. И законът е само за граждни на държави извън ЕС. Направили законче нациските *** срещу бедните и слабите, а *** ръкопляскат.

41

Истината

преди 4 години

Всичко хубаво за Европа идва от Австрия. Първо бе разгромът над османците, после беше Моцарт, а накрая дойде и Адолф.

40

Кифладжията

преди 4 години

Селският австрийски доста се различава от книжовния. Извинете, не съм кой знае колко добър с немския (имам сертификат А2), но гледам документални филми за ВСВ и разбирам повечето изречения, а на един австрийски цър*вул от Бургенланд, например, му улавям само 2-3 думи от целия "репертоар".

39

Анонимен

преди 4 години

Скоро в Европа мисленето ще бъде забранено...за да не обиждаме тъпичките дето не го умеят туй нящо!Какъв трябва да си, за да живееш в една държава 20 години и да не научиш езика....Смятааай!

38

Лорд Аткинсън

преди 4 години

Затова английският език трябва да стане официален в ЕС! Не може да знаеш 27 езика!

37

Анонимен

преди 4 години

Че в нашия край варненско колко диалектни думи имаме...Последния пример- идва един работник във фирмата и му казвам- не суркай чувала по пода! И той: К'во? Викам му: не си ли чувал думата "суркай". Той: за пръв път я чувам. Аз: означава " влачи"

36

Анонимен

преди 4 години

до 38 Извинявай...за ногИте знаем че е крака, но штъркот вече ми дойде в повече! Не съм го чувал. Да не е щъркел?))) А на мен ми бие на някакъв штър код и като ми го каже някой македонец първо трябва 5-6 секунди да разгадавам кво ми говори с тая дума.

35

Видял и препатил

преди 4 години

До 37Вярно е. Но това не прави езикът им различен от българския. "*** болят много ногите" и "Дека избега штъркот" ми звучат като откъси от стари български приказки, а не като неразбираем чужд език.

34

Анонимен

преди 4 години

до 36 Ааааа. не че оправдавам македонците, но те имат думи които не се различават само с една буква от нашите.

33

Видял и препатил

преди 4 години

Германците казват: "Стоп", австрийците: "Штоп".Германците казват: "Вундаба", австрийците го удължават "Вундабааа".Германците казват: "Цванцих", австрийците "цванциш".В Западна БГ казват: "хлеб", в Източна "хляб". В западна: "Бегай", в Източна "бягай".Ей заради такива като вас дето изкуствено правят от един език няколко, загубихме Македония!

32

Анонимен

преди 4 години

до 33 Ми това ти казвам...бееее- че има македонски има и български език, но не са един и същи досущ език. Кое не разбра?

31

Анонимен

преди 4 години

до 31 То една десета да не разираш е добре, а шопския не можеш му хванеш половината думи.

30

Анонимен

преди 4 години

Да бе, толкова различно говорят във Виена и Мюнхен, че чак преводач им трябва. Колкото ние с македонците не можем да се разберем. Я малко по-сериозно. Един и същи език е, просто различни диалекти.

29

Да вземем пример

преди 4 години

Не може да говори, или не може да чете, или не може да пише на български - няма да получи никакви помощи, нито ще има право да гласува!Ето това ще бъде добър закон.

28

Анонимен

преди 4 години

до 29 Няма австрийски, пък всички австрийци говорят на австрийски- диалектна форма на немския?? Това искам ти кажа- че не говори майка ми австрийският диалект от немски език

27

Анонимен

преди 4 години

до 28 Е ти като отидеш във Врачанския край една десета от думите им не можеш ги разбра ако си примерно от Варна. Същото е и с немския спрямо австрийският.

26

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 27Австрийски език няма бе, швед ! Я се интегрирай малко по-стегнато !

25

Анонимен

преди 4 години

Същият е езика като немския, Остерайхише дойч, прилича на баварския немски, един от многото диалекти на германския.

24

Анонимен

преди 4 години

от 25 Забравих да допълня, че майка ми знае 20 австрийски думи на кръст. Езика леко се различава от немския.

23

двоен аршин

преди 4 години

Представете си Бг или някой друг от нашата черга въведе такива закони...?!Бреееййййй ! То санкции, то мониторинги, то люти обвинения и заплахи.... ...ще ни наврат у *** газ...