11

до 3

преди 4 години

Лъжеш, че нямало кандидати за учители. В София-по 20 кандидати за 1 място, в Бургас-40 кандидати за едно място, в Пловдив, Благоевград-същата история. При работните заплати има пазарен принцип на търсене и предлагане, при кандидатстване по 40 човека за 1 място явно заплата е достатъчна, пазарът на работна сила го докадзва, дори може да се говори и за спад на заплатите, с цел редукциия на многото кандидати. пазарна икономика, пазар на работна сила, има свръхпредлагане на учители на пазара на тру

10

до 8

преди 4 години

Продавачката е материално отговорно лице. Дължи връщане на пари при липси. Учител не отговаря при некачествана работа и празноти в знанията. При некачествено преподаване-вне дължи връщане на пари. Работата в магазин на каса е тежка и рискова-във все момент, може ако липсват пари да се окаже,че трябва да връщаш. Работата на учител е без носене на отговорност-ако е работил некачествено, не дължи връщане на заплата. И накрая-1000 лв за касиер е ниска заплата за тежък труд, и отговорност като МОЛ.

9

безконкурсие и връзк

преди 4 години

Бяха увеличени ДРАСТИЧНО учителските заплати, догодина още вдигат парите-и това е гарантирано. Учител получава повече от преподавател в университет-асистент с докторат е на 700 лв заплата, и повечето асистенти вече ги назначават на половин щат-350 лв, въпреки,че са ангажирани постоянно. При новите заплати на учители трябваше да има реформа-например обективна проверка на качеството на работа и нивото на знанията, а това става само чрез АТЕСТАЦИОННИ И КОНКУРСНИ ИЗПИТИ. Но безконкурсието е масово

8

Колю

преди 4 години

Продавачка в Лидъл 1000 лева чисто- даскалица 750 , страшшшно ценен е учителския труд. В болниците същия цирк- ама там искаш ли да живееш си плащаш, пък в училището можеш да метнеш един бой на даскалицата.

7

до 4

преди 4 години

(допълнение)... и от 40 кандидати да сне се окаже,че на конкуурсния изпит две трети са с двойки и тройки? В добавка-при увеличените заплати е редно да има ежегодна атестация под ФОРМАТА НА ИЗПИТ за учителите. На ученическата матура учителите да бъдат атестационни изпитани, ипроверяващия да не знае далри проверява изпитната пработа на учител и ученик. Учителите са последното съсловие, където назначанията са БЕЗКОНКУРСНИ, БЕЗ ИЗПИТ, и където липсва атестация на качеството на работата.

6

до 4

преди 4 години

Млад учител почва с 1000 лв вече, така ,че не лъжи, и то говорим за Бургас . Учител пред пенсия-2000 лв, в Бургас. За едно работно място кандидатстват по 40 човека, мантрата ,че нямало учители е лъжа!!!! Учителите са назначавани непрозрачно, с връцзки, протекции ходатайство, БЕЗ КОНКУРСЕН ИЗПИТ. Квалификация се доказва на конкурсен изпит-учител по математика да бъде изпитан с решаване на задачи, по история-с разработване на тема, и от 40 кандидати се

5

edin

преди 4 години

Приложение 3 към чл. 16, ал. 1 от Наредба 4 -Минималнаосновна работназаплата от 1.01.2019 г. - учител - 920 .( 920 - 28% преки данъци= 720 лева чисто). Абе до около 750 си докарва младия учител и като седне на кафе с некое приятелче дето си е дошло лятото от Германия и се заприказват и онова приятелче му каже,че бачка за 4000 лева на месец и мисли да сменя работата щото му са малко ... Даскалчето за какво ще му говори ? Или ние вече напулно изключихме възможноста за мъж учител ?

4

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 2Млад учител не получава 1000 лв. нето. А дори и да ги беше получавал, учителската професия изисква квалификация, която "струва" значително повече от тези 1000 лв. Освен това отговорността е голяма, непрекъснато се отчиташ и те проверяват (нали априори се приема, че си некадърен безделник, който само харчи парите на данъкоплатците). Разправяш се с родителите, вършиш организационна работа. Непрекъснато трябва да се съобразяваш с нови изисквания, програми и учебници и т.н.

3

до 2

преди 4 години

Нетната учителска заплата не е 1000, а около 750 лв. Да, по-добре е от преди. Но не парите са основният проблем, заради който няма достатъчно желаещи за тази професия, а огромната административна тежест върху учителите и унизителното отношение спрямо тях в немалко ситуации.

2

Анонимен

преди 4 години

На даскалите вече е нето около 1000 лв...без стаж. Със стаж отива 1500. Така че работите се подобряват. Заплатите междувременно продължават да растат.

1

Анонимен

преди 4 години

С 700 лв заплата ще се увеличи желанието за емиграция до последния