42

бай Тъпчо

преди 4 години

Еееее хайде хаирлия! Де да имаше повече таквиз хора бе-весели, зевзеци и най-вече да си правят чист народен хумор, и дори да не ти е кеф, да се засмееш от сърце!Да са живи и здрави и софиянци и пловдивчани и варненци и русенци, па и търновци и карловци и всички граждани и селяни, пък да остане малко и нас *** бе, то и ние душа носим, та да походим още малко под слъцето, че после какво лежане ще падне...

41

от сидниАав$тралия

преди 4 години

отдавна ви го казвах че е София е квартал на Сидней. Ай поздрави с песента София де Жанейро, ако някой не я знае да гледа клипа веднага!!! Айде поздрави от пролетна Ав$тралияяя

40

Анонимен

преди 4 години

А да започнете да превеждате заглавията, че не става ясно новината Ви? Каква е?:))))))

39

Анонимен

преди 4 години

Повремето на Руско-турската освободителна война всички градове в България са били прашни, кални, мръсни, вкл. Русе, Пловдив, Варна, Стара Загора и София.

38

Анонимен

преди 4 години

При първото преброяване на населението в София са живеели над 10 хиляди българи. Турците и останалите са били малко. В другите уж по-голями три града, българите са били по-малко, за сметка на турци, евреи, арменци, гърци и т.н. Същото е и при останалите по-големи градове. До Освобождението градското население в България е било предимно от турци.

37

Анонимен

преди 4 години

Някои явно не познават историята на България. Земите населени с българи тогава са включвали и земи в Македония и Сърбия. Цялата област около Ниш е била с българи. Затова и София е била в центъра на земите населени с българи. Тогава още сме се надявали държавата ни да обхване земите населени с българи.

36

До 37

преди 4 години

Явно ти не си влизало в часовете по история. София става столица след разсцеплението на България, само защото е град в идеалния център на Българските територии... и Столицата не е в Търново поради тази причина.

35

Върл Левскар

преди 4 години

София е в центъра по дължина . :)

34

Анонимен

преди 4 години

Нещо не разбрах,как така София е по средата на България?По средата е Търново,друга българска столица,за тези,които не са влизали в часовете по история.

33

Върл Левскар

преди 4 години

Честит празник !Да просперира България !Предвид на това , че много пловдивчани работят в София ,може да се сложи табела -----> жк ПЛОВДИВ

32

Дедо

преди 4 години

По време на Руско-Турската "Освободителна" война София е между 12 и 15 хиляди!кална,малка,но за сметка на това и много мръснa.Пловдив,Русе и Варна са били в пъти по-развити.Ама сме се надявали да си вземем ПАК "Северна" Македония и Западните Покрайнини и за това са избрали нея - чисто географски!

31

Тъпанар

преди 4 години

"София е бил градът в България с най-многобройно българско население."Не че нещо, но София е избрана за столица след Освобождението, защото се е намирала по средата на предполагаемите български земи с население около 11500 човека. Тогава Русе е бил най-големия град - 25 000 души, отстъпвайки единствено на Стара Загора - 30 000 души, която е била обаче в Източна Румелия. Ст. Загора е опожарена от турците при изтеглянето им. Пловдив е бил с 22 000 население тогава...

30

майна

преди 4 години

До МенЕми нЕма как София да е морска столица

29

юбералес

преди 4 години

До Тъй, де!Когато Филибето беше столица на автономна област и Софето беше столица на автономна област. Пълната независимост е обявена чак в 1908г.

28

Анонимен

преди 4 години

София е бил градът в България с най-многобройно българско население. Това е както по времето, когато София е избрана за столица през 1879 година, така и през 1885 година по времето на Съединението.

27

Тъй, де!

преди 4 години

Кога Пловдив беше столица? - Когато Фелибето бе автономна област в Османската империя!

26

Анонимен

преди 4 години

До юбералесТрябва да се смени столицата. Сф нека си бъде голям град,добре е разположена за това,но администрацията трябва да е някъде другаде.

25

юбералес

преди 4 години

Когато софиянци са готови да се откажат от столичните функции на София в полза на друг град, тогава ще могат да се мерят с майните.

24

юбералес

преди 4 години

Има стар филибелийски лаф: - Най-голямата забележителност на София е табелата за Пловдив. честит праздник на всички българи.

23

Анонимен

преди 4 години

Двамата комплексари постигнаха целта си разделение за съединението.