68

Анонимен

преди 4 години

Като е МПС в коя категория е въпрос към шофьорите???

67

сминдух енд чесън

преди 4 години

А средствата за придвижване на инвалидите ,и тях ли ще направите на мотопеди?

66

Трицон Цацаров

преди 4 години

До Норге А Барневернет ще ти вземат ли детето ако му дадеш да кара колело и падне и си ожули колената?

65

House M.D.

преди 4 години

Колега Сминдух енд чесън, не съм писал аз закона. А той е категоричен, че електродвигателят не е мотор. Мотор е само двигателят с вътрешно горене. Трамваите, електрическите автомобили и тролейбусите не са МПС. И самият закон ги определя като изключения. Т.е. изисква се книжка категория еди-коя си, подлежат на регистрация и плащат ГО.

64

Счети

преди 4 години

Ето така трябва да се регистрират тротинетките според мен :категория АМмотопеди - двуколесни превозни средства с конструктивна максимална скорост не по-висока от 45 км/ч (но над 25 км/ч), с двигател с вътрешно горене с работен обем не по-голям от 50 см3 или с до 4 кВт максимална постоянна номинална мощност в случай на електродвигател;

63

Счети

преди 4 години

До House M.D. Доп.Разпоредби п. 6 т.11 е посочено, че МПС е пътно превозно средство, снабдено с двигател за придвижване, с изключение на релсовите превозни средства. Никъде не е упоменато ДВГ. В същия параграф т.10 ППС е съоръжение, придвижвано по пътя на колела и използвано за превозване на хора и/или товари. Към пътните превозни средства се приравняват трамваите, тракторите и самоходните машини, когато се придвижват по пътищата. Нито е велосипед, защото не се задвижва с мускулна сила.

62

сминдух енд чесън

преди 4 години

До House M.D.Подобно изложение в съдебна зала би съборило всяко наказателно постановление.Каква категория МПС трябва да се класифицира според кое си качество.

61

Норге

преди 4 години

Живея в Норвегия и тук си има ясен регламент за тротинетките. Могат да се движат по пешеходни зони и велоалеи. Водача задължително трябва да е с каска, а максималната разрешена скорост е 25 км/ч. Има полицаи, които стоят с едни малки радарчета на тринога и засичат скоростта на тротинетки и колоездачи. За колоездачите важат същите правила. И не на последно място, велоалеи има абсолютно навсякъде! Както в самия град, така и в радиус на 30 километра около него. Как ли ще ги стигнем???

60

House M.D.

преди 4 години

...било смешно /но не е невъзможно/ електрическите велосипеди и тротинетките да бъдат приравнени на трамваите /какъвто е случаят с електрическите автомобили/.

59

House M.D.

преди 4 години

Колега, шофьор съм и тази част от закона съм имал особено причини не просто да я чета, а да я изучавам. Тротинетките са ППС, но не са МПС. Трамваи, тролеи и всички видове велосипеди са ППС, но не са МПС. МПС са само ППС с двигател с вътрешно горене. Не съм писал аз закона. В този смисъл тротинетките са вид електрически велосипед. Велосипедите не подлежат на регистрация и не плащат винетки, ГО и не минават технически преглед. А би...

58

Анонимен

преди 4 години

МПС по велоалеи не се карат. Тротинетката е МПС, за който още не е разбрал.

57

Анонимен

преди 4 години

Тротинетките са опасни и носят абсолютен риск за каращият ги, особенно в лудницата на София където дори да караш кола не е безопасно. В голям град с изградена инфраструктура и алеи за колоездачи може би е по малко безопасно но в тая софийска лудница си е направо живо самоубийство да се возиш на тротинетка.

56

Анонимен

преди 4 години

Тротинетките трябва да се регистрират по сега действащия Закон за движение по пътищата. Четете и се образовайте! Има си правила и правилата трябва да се спазват. Освен, че трябва да се регистрират, трябва и шофьорски книжки за тези, които ги използват, както и застраховка, технически преглед и т.н. всичко, което се изисква за използването на едно МПС.

55

Счети

преди 4 години

По закон МПС е пътно превозно средсттво снабдено с двигател за придвижване, а въпросните електрически тротинетки са точно такива какво има да се спори по въпроса ? За да се движи МСП на пътя трябва да е регистрирано, да има валидна ГО. Спор няма. Нямат право и по тротоарите, тъй като там могат да се движат само пешеходци или велосипедисти до 12 годишна възраст.

54

Анонимен

преди 4 години

България е лошо място за живеене щом посягат на тротинетките. Тя няма мотор, Тя е свръх маломощна, около 200-300 вата. Максималната и скорост е до 20 километра. Властта демонстрира алчност, късогледство, неуважение към хората, и пак алчност. Ами да обложат и тия дето се бутат с крак, и детските също, та дано се затъкнат със пари.

53

Митьо BMW X 6

преди 4 години

Аве ей, найш ли какви тортинетки ша ви дам. Да ми се пречкат по пътя. Пречат и са опастни. Ша раздавам шамари май на тортинеткажии, кат не ги откажат от милицията аз ша ги сваля от тортинетките с тупаници

52

Славян

преди 4 години

Ченгето си е ченге! По закон нямали право да се движат, защото не били регистрирани. Абе Любчо, според кой точно закон,чл.,ал. трябва да се регистрират?

51

Анонимен

преди 4 години

Тротинетките са изключително опасни. Крайно време е да се приложи закона с цялата му строгост за тротинетките, за да станат поне малко по-малко опасни.

50

До хаусчо

преди 4 години

Дано не си шофьор. Какво е ППС и МПС е описано в Закона за движение по пътищата и тротинетките са МПС според закона.

49

Как е по закон

преди 4 години

Според българския Закон за движение по пътищата, тротинетките са МПС (моторно превозно средство), а за използването на МПС се изискват куп неща - регистрация на МПС, платен данък, технически преглед, застраховка ГО, а от водача се изисква свидетелство за управление на МПС от съответната категория. Доколкото знам тротинетките са или от категория А1 или от категория А. В новината има грешка - на тротинетките е забранено да се движат не само в София, а навсякъде.