49

Факт!

преди 5 години

Научете децата да боравят с оръжие експлозиви бойни изкуства англииски хакерски умения и точене на карти.Друго не им трябва.Те парите сами ще си ги вземат!Другото е бошлав работа.

48

vlady

преди 5 години

Вярно е, че участието в социални програми и кариерното развитие е изисквало приемането на исляма, но все пак Османската Империя е била мюсюлманска държава и първата социална такава в света, нормално е да има сериозни слабости и недостатъци. По същото време в Европа не е имало никакви социални програми за когото и да било, възможностите за кариерно развитие са били минимални, за алтернативна военна служба и официален жизнен минимум не е ставало и дума.

47

От немско

преди 5 години

Какви болни мозъци има в Бг и даже пишат тука ! Добре , че се махнах иначе и аз щях да стана като тях.

46

До 45 Безполезен

преди 5 години

Ти наистина си безполезен след такъв въпрос !

45

vlady

преди 5 години

Продажбата в робство е била най-тежкото наказание за недисциплирани участници в програмата със слаб успех, но е засягала малък процент - преобладаващата част са минавали успешно обучението и са получавали длъжности в армията и администрацията. За личната гвардия на султана и висшите административни длъжности изискванията наистина са били високи, но дисциплинираните и ученолюбиви участници в програмата са завършвали успешно и са получавали подходяща длъжност.

44

да

преди 5 години

ще се издигнеш в йерархията на османските варвари като християнин..насъна това за културните институции дори не заслужава коментар.. само болен мозък може да измисля такава глупост

43

Безполезен

преди 5 години

Поредната доза празни приказки и заучени фрази от президента Радев, кому е нужен такъв президент?

42

да

преди 5 години

а знаеш ли, глуп'ако, че част от събираните момчета (девширме), които при обучението не са показвали нужните качества(най-качествените са постъпвали като стража в султанския дворец тип гвардейци,втория клас са ставали еничари) са продавани като роби !!!мълчи, че си смешен и неуктурски г'ъзоблизецобъркал си мястото, където да хвалиш турските ди'ваци

41

vlady

преди 5 години

везир, за девойките е имало възможност да получат добро образование и да правят кариера в културните институции на империята известни като хареми с възможност за кариерно развитие до валиде султан. Имало е и обществени защитници - тази функция са изпълнявали арменските архимандрити и епископи със сериозно влияние. В културната сфера възможности за кариера са имали и мъжете като евнуси с възможност за кариерно развитие до ръководната длъжност черен евнух. Нямало е и паразитна аристокрация - всички са заемали определени административни длъжности и са можели лесно да загубят всичко често живота с

40

бг

преди 5 години

До Даскал1500 лв. на месец, за 20 часова работна седмица и три месеца ПГО, малко ли са ?!?Иначе лекарите взимат същата заплата за 60 часова работна седмица и отпуска през крив макарон. Да не говорим за колосалната разлика между компетентности и отговорности...

39

vlady

преди 5 години

До УнуфриОсманската Империя е била прогресивна за времето си социална държава. Примерно още в началото е имало официален жизнен минимум за поданиците - всеки е можел да получи парче земя за да се изхранва, алтернативна военна служба известна като ангария, програма за образование и заетост на младежите известна като девширме с гарантирана заетост в армията и администрацията и възможности за кариерно развитие до ве

38

Анонимен

преди 5 години

Нужно е да се обяви война на Швейцария и след това да се предадем без бой. Да ни окупират, да въведат техен стил образователна, съдебна, здравна и правна система. Ще се оправим за година.

37

Даскал

преди 5 години

Дай достойни заплати и тогава ще се чувствам възрожденец!

36

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 35Турско робство е нямало. България е била владение на османската империя и народа е плащал данъци независимо от своя произход и също е имало както богати така и бедни българи.Ако нещата бяха толко зле щяхме да се освободим бързо.

35

Права за учителите

преди 5 години

Учителите трябва да имат права, защитени и със закон, ако трябва. Не може учител да разтървава ученици, които се бият в училище и за това да го уволняват. Да се каже ясно кога и как учител може да отстрани от часа ученик, който пречи на останалите и какви наказания този ученик може да получи. Възрожденските учители са имали авторитет, но и са ръкополагали непослушните.

34

Анонимен

преди 5 години

До УнyфриВикаш не е имало робство, а присъствие. По тази логика не е имало смисъл и от освобождение, само луд би тръгнал да се отцепва от земния рай наречен османска империя. Иначе каквото искате правете. Тази държава няма бъдеще и след някоя-друга година официално ще бъде турски вилает.

33

Анонимен

преди 5 години

До УнуфриТочно вие, патриотите, натрапвате това робство в учебната програма. Откакто са патриотите на власт, българската история започва и свършва с 500 г. турско робство. Насаждане на омраза е в основата на пропагандата ви.

32

Анонимен

преди 5 години

Много преиграваш

31

Унуфри

преди 5 години

Какви даскали, какви пет лева, като продължават да пълнят главите на децата с "Турско робство" ?!?Първо робовладелски обществени отношения по нашите земи не е имало, поне откакто се населяват от българи.Второ държава с име Турция е създадена през 1921 г. Всъщност идеята е да се втълпява на българчетата фикцията, че са потомци на роби ?Колко удобно, нали ?

30

Анонимен

преди 5 години

Да се върне възрожденският образ на "даскала" и на "***" !