15

парен ефект

преди 5 години

"Тя е доста по-сложна от електрическата крушка, печатната машина и дори парниковия влак."Ех, ***, ***, ***...

14

до 3

преди 5 години

Със сегашните машини,технологии,компютри и всичко друго и баба ми ще го направи ,но тогава е нямало никакви съвременни технологии и достатъчно познания в областта на науката,астрономията и т.н. май ти не мислиш преди да пишеш.

13

Анонимен

преди 5 години

Много неща са изгубени през хилядолетията. Не си мислете че ние сме единствената нация напреднала в техническо отношение. Само до преди 120 години сме били като пещерняците. Не е имало дори ток а са си светели с фенери газени лампи и свещи. Имало е професия Фенержия който вечер е палел фенерите по улиците а сутрин ги е гасел.

12

до 12

преди 5 години

Освен това подобни механизми възникват в Европа в изработката на часовници едва през 14-ти век.

11

SS

преди 5 години

Това е правено от някой двойкаджия в час по трудово после го е довършвал в занималнята и накрая за домашно баща му е помогнал, представете си отличниците какво са сглобили по трудово?

10

до 5

преди 5 години

"Механизмът от Антикитира е астрономически инструмент, и това е известно отдавна. Инженерно постижение,но не и чудо."===Да, разгадан е, астрономически инструмент е, има публикации и филми за това, а журналистката е изостанала. Прав си за всичко това. Но е чудо, защото за познанието за планетите и Луната, което е вложено в този механизъм е придобито много векове след създаването на този инструмент. Например, елипсовидната орбита на Луната и цикличното изместване на центъра й спрямо Земята.

9

Анонимен

преди 5 години

Теориите за извънземни и пътешественици във времето дори няма да ги коментирам. Впечатляващото в тази машина е сложността на конструкцията и изработката на фините детайли и всичко това минимум 80 години преди рождението на Христос и това е предполагаема възраст на базата на откритите на кораба монети датиращи от 67-*** до 76г. преди Христа. Може да е дори по-стара, тъй като монетите са използвани като ориентир.

8

Зелмоксис

преди 5 години

Гръцко ама друг път

7

Чичо Тони

преди 5 години

***, бягала си от училище и сега виж какви глупости пишеш (преписваш). Не може едни теории хем да са фантастични хем много вероятни!?? А за това, че "някои от частите ги няма" и "не знаят за какво служи" го оставям без коментар. Ако имаше и бегла представа как са се развили технологиите през последните 50г. (училището ***, училището) нямаше да плямпаш глупости за какво ще има след 1000г.

6

Анонимен

преди 5 години

Отново сте публикували новини отпреди много години. В тубата има дори видео за това и загадката е разгадана, отдавна.

5

Проф.БожидарДимитров

преди 5 години

"Механизмът от Антикитира е конструиран от непознат гръцки учен....." Опаааа, опаа, дотук с четивото. Първо гръцки учен е оксиморон, и второ защо след като механизмът е създаден от грък, в последните 50 години не се намери поне един византиец който да каже какво е това аджеба. Нали уж са го създали те бе! Жалка работа. Факт е, че сегашните гърци имат толкова общо с античния свят и елинистичната култура и достижения колкото и днешните египтяни с пирамидите.

4

Анонимен

преди 5 години

Статията е просто поредно доказателство, че в този сайт списват аутисти.Със сигурност е можел да бъде препубликувана някоя къса, информативна,и обективна статия. Вместо препечатка от вестник Шок с таргет група < 50 IQ. С всичките там извънземни, атланти, и на баба ми фърчилото.Механизмът от Антикитира е астрономически инструмент, и това е известно отдавна. Инженерно постижение,но не и чудо.

3

Киро Скалата

преди 5 години

Науката и технологиите изискват израстване, не може някакво си извънземно да кацне на земята, да даде за два дена знания и да си замине..

2

Анонимен

преди 5 години

"Би било чудо, ако подобна машина бъде сглобена от ръцете на съвременен човек."Вече са направени няколко възстановки на машината. Човекът в момента прави далеч по-сложни технологии. Би било чудо, ако почнете да мислите преди да пишете.

1

Анонимен

преди 5 години

Яв о не с си ъпдейтнали Maps-а и кораба потънал... Тaka e, като се ползва Apple Maps