Снимка: Reuters

Общ преглед

Близо 2000 години на дъното на морето до остров Антикитира в Гърция стоят бронзови останки от древна машина. Технологията й е толкова напреднала, че всъщност не би трябвало да съществува.

През 1901 година група водолази откриват потънал кораб, а на борда му има какви ли не предмети. Сред мраморните статуи и бижута, в малка дървена кутия се намира и Механизмът от Антикитира – толкова причудлив, че около 60 години след откриването му, никой не знае какво точно представлява.

Едва през 1960-та човечеството напреднало достатъчно, за да разгадае част от функциите на уреда. Позеленелите от годините чаркове се оказали най-старият компютър в света, а откритието променя начина, по който историците са приемали древните гърци.

Механизмът от Антикитира е конструиран от непознат гръцки учен, а сборът от над 30 назъбени колела наподобява часовник. Но той не показва земното време, а космическото. Машината с точност е показвала местоположението на планетите в Слънчевата система, предсказвала е затъмнения и е проследявала кога трябва да се състоят олимпийските игри. Това на пръв поглед.

Вече над 100 години Механизмът от Антикитира е изложен в Националния музей в Атина. И вече 100 години учените и експерти се струпват около него, за да разгадаят кой го е сътворил, защо го е направил и какви са пълните му функции. 100 години, бронзовите чаркове са пълна мистерия.

Някои от частите му са унищожени, други навярно са още на дъното на морето. И макар с технология, 2000 години по-напреднала от тази, която е използвана при създаването му, учените не могат да си обяснят как точно е работило устройството. Допреди 20 години, когато единствената огромна машина, която може да надникне вътре в корозиралия бронз е транспортирана от Лондон в Атина, за да може чупливият артефакт да бъде изследван безопасно. Това, което учените виждат вътре ги остава безмълвни.

Технологията във вътрешността на предмета не би трябвало да съществува преди 2000 години. Тя е доста по-сложна от електрическата крушка, печатната машина и дори парниковия влак. Все изобретения, които човечеството е направило по-късно.

Експертите твърдят, че знанието, което е използвано за да бъде създаден Механизмът от Антикитира е отдавна изгубено. Би било чудо, ако подобна машина бъде сглобена от ръцете на съвременен човек. Всъщност, учените са сигурни, че в близките 1000 години, подобно устройство няма да бъде създадено.

След като произходът му е толкова мистичен, версиите за това от къде идва машината са много. Едни вярват, че много напреднали древни цивилизации, като Атлантидите например, са съществували и това устройство е останка от именно от тях.

Други се осланят на теорията за древните извънземни, които са оставили непознати технологии и знание по цялата Земя. А третата версия е още по-смела – пътешественик във времето е донесъл механизмът от далечното бъдеще.

Колкото и да са фантастични, всяка една от тези теории е силно вероятна. Все пак когато е открит през 1901 година, артефактът е напълно причудлив за открилите го хора. Те дори не могат да си представят какво е и въпреки това, преди 2000 години, нечии сръчни ръце успяват да го сглобят, за да предскаже лунните затъмнения  и да хвърли в смут "по-умният" бъдещ човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар