79

Анонимен

преди 5 години

Аз мойте пари си ги кътаам и не ги давам.

78

ДЕМ

преди 5 години

Аз единствените ефекти, които виждам от тези маневри са, че в 2019 г., депутатите ще започнат с увеличени заплати, защото депутатската заплата е обвързана с МРЗ за страната и, че увеличеният таван на осигурителният доход е това, което ще плати масрафа им. За всички останали работещи ефекта ще е косвен. Ще го понесат работодателите.

77

Счети

преди 5 години

До Факт 75. "плащат всички, ползва нуждаещият се, което е добре." И тук отново не сте прав. Знаете ли колко много заболявания не се покриват реално от касата и трябва да се доплащат ? Ако наистина, ама наистина направите едно проучване, ще разберете, че е много по-изгодно, човек да си направи застраховка редки болести и допълнително ЗО, отколкото да плаща на НЗОК !

76

Счети

преди 5 години

До Факт 73. Не сте прав. Здравната осигуровка няма нищо общо с обезщетението за временна неработоспособност или болничен. Има една осигуровка, която е част от ДОО и се казва ТЗПБ на базата на нея са изплащат болничните. Можете да прочетете на сайта на НОИ ! Вноската по ЗО е чист рекет за хората с по-висок доход, защото реално имат право да ползват точно толкова, колкото и този който плаща по 45 лева на месец !

75

До МОД

преди 5 години

това е така ако се вдига пропорционално и тавана на пенсиите и т.н. А сега МОД се вдига от януари, тавана от юли. Защо? Бюджета е един предизборен буламач и това е истинатаИначе си прав (макар да съм ощетен от вдигането на МОД) не е редно с нарастване за заплатата реално да заплащаш по-малко (като %). Реално трябва да се върви към отпадане на изкуствените ограничения - МОД, таван на пенсии и т.н. Ако работиш и изкарваш - внасяш си, но и после получаваш (болнични, пенсия, безработица и т.н.)

74

Факт

преди 5 години

За останалите важи добрият принцип - плащат всички, ползва нуждаещият се, което е добре. Човек не знае какво може да му се случи в един момент. Третото е обезщетението при безработица, при което пак няма преливане от богати към бедни - плаща се според личните осигуровки.

73

Счети

преди 5 години

Никой ли не разбра, че в момента се настройва една част от обществото "бедни" работещи срещу другата част на обществото "богати" работещи ? Не ви ли е ясно, че това е политика "разделяй и владей" ? Така се управляват масите, като им се правят внушения подкрепяни от медиите. Тази статия не е по-различна от другите такива, които се появиха с подобни лозунги напоследък !

72

Факт

преди 5 години

Много малка част от осигуровките отиват от едни към други и това в никакъв случай не са от богати към бедни. Огромната част от осигуровките са за пенсия, т.е. сега работещите изплащат пенсиите на пенсионерите, но и на базата на размера на осигуровките на работещите се определя размера на пенсиите им когато се пенсионират, т.е. няма от богати към бедни. Втората по размер осигуровка е здравната, при която пак се изплащат болнични според размера на осигуровките, а за останалите важи добрият принцип

71

МОД

преди 5 години

Ако ГЕРБ не бяха изкуствено задържали максималният оисгурителен доход (МОД)толкова много години на ниско ниво, а го бяха повишавали всяка година, сега нямаше да има мрънкане от работодателите, че трябва да правят по-големи осигурителни вноски. През 2009 МОД беше втора година 2000 лева. ГЕРБ трябваше да го вдигат всяка година с поне 300 лева и сега МОД щеше да е над 4600 лева. Другият вариант беше да го вържат с минималната работна заплата - МОД = 10 пъти минималната.

70

Анонимен

преди 5 години

Този бюджет си е ясен - дайте да вземем от Богаташчетата с големите заплатки, за да има пари за пенсии и повишение на МРЗ...все пак избори идват. А и макроикономиката ни трябва да изглежда ОК за пред чужденцитеТези изкуствени повишения на доходите никога не са работели, няма и да работят. Парите в държавата идват само и единствено от частния сектор, и когато вместо да го стимулираш, го мачкаш...утре няма да има от кой да се взема, за да плащаме фалшивите телкове.

69

Yakov

преди 5 години

"Субсидиране от богатите към бедните... Бизнесът за Бюджет '19" Да ви имам чувството за хумор!

68

Анонимен

преди 5 години

Тоз па и тоя... 5000 лева максимален осигурителен праг. И ко? Да платя 1200 лева сщданъци, за оня, де духа. Ай сиктир.

67

Анонимен

преди 5 години

Колко трябва да е нормалната заплата в България?Ами взима се средната заплата по номинал от 1989 година, умножава се по 20 и получаваш колко трябва да е нормалната заплата сега.274,33 лева средна заплата през 1989, умножено по 20 е 5486,60 лева. Това трябваше да е нормалната заплата сега, а не сегашната масова заплата от около 548 лева.Защо точно по 20, всеки сам може да се досети.

66

До 64

преди 5 години

Има голяма разлика между пенсионната система в България и тези частни фондове в други държави, които били фалирали. НОИ не може да фалира, освен ако държавата съзнателно не го направи, което не е невъзможно защото в България всичко се прави в услуга на дебеловратите бизнесмени, а мутрите държат застрахователния бизнес и всички подобни фондове. засега важи правилото, че всяко по-малко плащане на осигуровки води до поне два пъти по-големи загуби за работника, в сравнение с "печалбата" му.

65

Анонимен

преди 5 години

Абе, 56 ти каква заплата взимаш и къде живееш? А, ай кажи бе?

64

Анонимен

преди 5 години

До 60Да, ама ако таксите ни станат по 40%, като в някои други страни, означава, че един младеж, със 650 лева заплата, ще има 390 лева в края на месеца. И не, това с "ми учете и ще имате висока заплата" се отнася за 2-3 професии. За повечето е 5 години безпаричие, стрес и нищета, след което пак си дори на по-ниска заплата, за идните 5 години.

63

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 60По-висока осигуровка не значи по-висока пенсия, защото НОИ може да фалира ако и другите не внасят и тогава оставаш без пенсия. С частните фондове е същото и в САЩ фалираха доста и държавата вдигна данъците за да плаща пенсии.

62

Анонимен

преди 5 години

Максималният осигурителен доход отдавна трябваше да е над 4000 лева, а още през 2018-та трябваше да е над 5000 лева. От доста години в услуга на мутрите работодатели, максималния осигурителен доход се държи на много мизерно равнище. 3000 лева е малко и то много малко.

61

Анонимен

преди 5 години

И още нещо, драги ми 56!Дори в съда, няма да намериш хора със заплати от по 5000 лева. А това, че 90% от населението е израснали в панел и блокове или малки населен и места, няма нищо общо с останалото.

60

Анонимен

преди 5 години

Ми не внасяйте, а богатите си правят отделна държава и си внасят там като са недоволни.