До 18Мусаката не е българска. Името Мусака е арабско а вида в който го ядем днес идва от Гърция.
Възможно е, но не е доказано...Германци и руснаци открай време си държат на техните марки "продукти", като например одеколон "тройной" не се казваше "троен", водките са все "Столичная" или "Горбачов"..., а вносът на спиртни напитки от БГ , от които ми е известно само "Магарешко мляко" (в превод на немски "Ессел мильх") и всичко друго внесено БГ не намеква по никакъв начин, че има БГ патент.
До 19. Това ми е правело впечатление /1987г./. Много видове качествени храни българско пройзводство влизат в Германия под чуждо име /Гърция, ГДР, Италия 1988г./ Обяснението ми е, , че сме зависими по външната политика ВСЕ ОЩЕ ОТ Москва.
Най големия майстор на свински пушен бут е синът на Британската кралица Виктория. Той копува за фермата си в Италия жълъди от българин.
Много ни се иска навсякъде да разберат какви ХОРА са Българите, но...Германия внася краве сирене, маслини и сух таратор наречен сатцики от Гърция. Киселото мляко се нарича "йогурт", а бутът по Еленски има аналог, който е кръстен "Кайзер Шинкен". Сърми, пълнени пиперки наречени "дулма пипер" и всички други кулинарни специалитети характерни за Балканите и в частност БГ се предлагат в частни "турски" гешефти (магазини). Никой не знае какво е МУСАКА....Никой не подозира за лактобацилиус булгарикус..
Когато имаше Те Ке Зе Се - та .Беше пълно със свински бутове от Елена в магазините на " здрава храна" и ТПК /трудово производителна кооперация/Но сега няма защото няма ТКЗС.
Аз съм в Холандия, тука има много видове пушен бут, ходим и в Белгия със семейната кола и от там също има местни пушени деликатеси.
До АнонименКазват била - "Била вековна традиция". Е как е оцеляла в Османско време. Българските революционери, хайдути, и борци за освобождени от турско робство тайно са отглеждали прасета вечер за хоби като се е прибирал в къщи от хайдутлъка и от революционните дела.
За първи път чувам , че имало " еленски свински буд". И бил на световно ниво.?Къде го продава в града.?
" а славата на прочутия бут по еленски се разнася по всички краища на света."По света никой освен трите милиона българи черноработници не е чувал за еленски бут.
Тоя свински бут, ако не бяха "освободителите " от МАсква за "робите " от с. Елена щеше да е непознат?
ППодобни неща има по цял свят , защото от 3000 години хората все така съхраняват месо и риба, друг момент е че прошуто-то в Италия и Испания му се променя технологията и като го осолят малко още сурово го тъпчат с консерванти за да не губи от теглото си и хайде на пазара. , а Еленския бут (хубавия) се спасява от товя
В град Елена без прасе не остават: Тайната на еленския бут