16

ай сиктир

преди 5 години

Така както е тръгнало току виж сложили и такса сол нещо като въглеродните емисии дето едни хитреци си въртят алъшвериша, а други вЕрват ще, че има файда оти баш най-големите замърсители си правят каквото им отърва.

15

Анонимен

преди 5 години

По време на социализма (нямам политически пристрастя) бирата , безалкохолните, бозата и много други се продаваха в стъклени бутилки , дори киселото мляко беше в бурканчета.На пазара всичко се слагаше е хартиени пликове , а до магазина се ходеше с пазарска мрежичка за многократна употреба . Кафето се разбъркваше с метална лъжичка , а сламките бяха от слама ,опаковани в хартия всяка по отделно.Мога много да пиша , но мисля че разбрахте идеята

14

Niki

преди 5 години

Проблемът тръгва не от потребителите, а от производството. Трябва самите производители на пластмасови неща да се задължат да правят продукти които могат да бъдат рециклирани. Защото сега всеки произвежда каквото му скимне и хич не го интересува дали после може да се рециклира.

13

Въглища от гуми

преди 5 години

Навремето се използвал амабалаж защото технологията на пластмасите не е била толкова напреднала както е сега. До къде ще я докараме не е ясно обаче.

12

202

преди 5 години

Заради неграмотното заглавие дори няма да прочета статията!

11

Анонимен

преди 5 години

В Германия от много години пластмасовите бутилки са с депозит - 25 цента. По тоя начин всеки връща доброволно щото скъпо. Следващата стъпка е да се ораничат максимално пласмасовите неща за еднократна употреба - сламки, чинийки, опаковки и т.н. Предстои да бъде гласувано в ЕП. Гледам, че доста фирми вече почват да опаковат в хартиени опаковки, явно има начин.

10

Kiro

преди 5 години

Проблемът с пластмасовите опаковки не е от сега, а от много време. Лошото е, че се появяват и измислят все повече нови типове пластмасови опаковки, които не могат да се рециклират, защото са или прекалено замърсени или са някаква комбинация от материали които не могат да се разделят. Пример за това са bag in box опаковките, които се състоят от многослойно пластмасово фолио от различни типове пластмаса, това са опаковките за бюджетния бъркоч дето го продават като вино. Няма начин за рециклиране.

9

до zeus

преди 5 години

Стъклен амбалаж има и сега. И олио и минерални води и соковое, а на щанда мерят салам и завиват в хартишка. Ама не купуваш от тях, нали? Щото по-скъпо.

8

hernke

преди 5 години

Kef i sa kapite tam...cherno more, mnogo e dobre...kolko gradusa e vadata v pomoriiska ?

7

Коце кмета

преди 5 години

Последиците са ясни - виждат се в дебелите бaджaци на жените и много от мъжете. Трупането на сланина там е точно от пластмасата.

6

saki

преди 5 години

Преди колите ги правеха от ламарина, броните от метал с хром и никел, а сега всички коли са от пластмаса. Отврат.

5

До man

преди 5 години

Това ще се промени. Просто Западна Европа диктува пазара, а там зелените са с доста силно лоби - особенно в Германия която задава курса. Когато една голяма компания смени опаковките си те ще ги сменят за целия Европеиски съюз. Иначе варианти има - връщане на амбалажа, рециклиране и т.н.Помня наремето *** ни беше в кофа - отоваш хвърляш и връщаш кофата. Сега всички сме с торби за ***. Понякога наистина се ужасявам от това колко *** изхвърляме в нашето семеиство...

4

Анонимен

преди 5 години

До zeusСтъклен амбалаж имаше и при капиталистите тогава, опресни си опорните точки!

3

man

преди 5 години

До zeusПредстави си един тир с булилко олио, онези от соц времето, зелените, колко би тежал. Това ще се отрази на крайната цена, по-скъпия транспорт ще се калкулира в нея. И ако се появи производител, който бутилира в пластмаса за 5ст надолу, ще измести ония със стъклените бутилки. според мен си е чисто бизнес решение, продиктувано от желанието на клиента за по-ниски цени.

2

Анонимен

преди 5 години

Като стана дума, да ида да си върна бутилките. Тамън ще си платя наема с парите...

1

zeus

преди 5 години

Спомняте ли си как едно време всичко беше в стъклен амбалаж, който после се връщаше? Дали комунистите са били толкова умни или са били просто по-малко алчни от капиталистите, които ти продават нещата в красива пластмасова опаковка, която после отива в коша?