96

Анонимен

преди 5 години

По мое време преди 15 години в СУ се борехме близо 2 човека за едно място. Преподавателите повечето нямаха интерес нито да преподават, нито дори да посещават университета. С половината се запознавахме в деня на изпита, преди това не се бяха мяркали изобщо. Повечето студенти имахме интерес да научим нещо, но като преподавателите са пълни безхаберници и постепенно и ние я подкарахме през просото.

95

Анонимен

преди 5 години

Е дама ама колкото повече специалности и студенти, толкова повече пари за преподаватели и администрация. За това не искат да съкращават бройките и вече и с тройки ги вкарват във ВУЗовете.

94

Iceblast88

преди 5 години

Така университетите ако искат да им се плати, те ще почнат сами да отсяват кандидатите и да взимат само тези които учат и които искат да се развиват!Какво е това сега? Дипломите вече се падат в зрънчо пред университета. Купи две и получи трета диплома безплатно. Докато се плаща на бройка, а не за качество ще е така! Да се съкратят поголовно! Във Свищов бяха 4 групи МИО, 13 групи Финанси и 14 групи Счетоводство! По 25 човека да са, това е колосално количество ненужни кадри!

93

Iceblast88

преди 5 години

Решението е елементарно, но не и в мозъчния капацитет на този ***:Масово съкращаване на вузовете!Масово съкращаване на специалностите във всички вузове!При 55 хиляди завършили средно - то трябва да има 5 хиляди места в университетите, а не повече от завършилите!Така ще има борба за всяко място и ще влизат читави хора да учат,а не да вземат диплома.Но за да стане и това,то парите за издръжка на студента,трябва да идват от данъците му-като започне работа по специалността,тогава да се плаща!

92

Iceblast88

преди 5 години

Боже и този мозъчен донор преподава и трябва да учи децата на нещо? Ако не ти стига мозъка ето ти отговора: ТВЪРДЕ МНОГО УНИВЕРСИТЕТИ И ВЪВ ВСИЧКИТЕ ТВЪРДЕ МНОГО СПЕЦИАЛНОСТИ!!!Преди във всеки голям град имаше 1 университет които беше тясно специализиран и затова беше най добър в едно нещо, но като хората! А сега всеки университет предлага всичко и затова качество нула! В Русе университета винаги е бих ТЕХНИЧЕСКИ, а сега предлага и право, икономика, кинезотерапия и какво ли още не!

91

Анонимен

преди 5 години

Юбе негодници като бегате в чужбина да учите , какво учите пак - икономика и психология - че е най-лесно.. професия безработен.. негодника е негодник къде е и да иде .. В Германия на 30 български студенти един учи за инженер.. А за 10години имаме само 2-*** физици българи завършили в Германия..

90

Анонимен

преди 5 години

Студентите стават все по-малко тъй като, средното образование в БГ не става за нищо!

89

Анонимен

преди 5 години

Намалете местата бе! За какаво и е на България всяка година в СУ: 330 бройки адвокати, 105 бройки философи, публична администрация 55 бройки и т.н.

88

Анонимен

преди 5 години

Няма студенти, защото младите веднага след гимназията търсят следване в чужбина, а някой дори още гимназията я търсят да е зад граница. Раждаемостта намалява, емиграцията на цели семейства се увеличава и ето ви го резултата. Решението е да се намалят бройките за прием във всички специалности, където няма достатъчно кандидати.

87

Анонимен

преди 5 години

В малка и бедна България пълно с вузове. Във всяка паланка вузове и професори, доценти, доктори...В Китай дали има толкова? А неграмотността у нас все по-голяма! Качеството на образованието все по-ниско! И всичко читаво бяга да учи навън. Не 55хил., 55 човека ако завършат и станат добри експерти, ще е чудо!

86

Анонимен

преди 5 години

Кандидатствах в су магистратура физиология на човека,бяхме само двама кандидати

85

Анонимен

преди 5 години

Децата са ви са негодници , и нищо не става от тях .. И да бегат на запад - негодника си остава негодник.. Не е виновна демографската криза - местата във физическия факултет са много малко .. Един град 150 хил. би запълнил такива места..

84

боза

преди 5 години

Към автора: попитахте ректора на СУ, защото е най-близо до Вас, или защото незаетите там места са най-скандализиращи? Защо не се обърнахте към някой ВУЗ в провинцията? Или нататък и извън София България няма. По темата: дали наистина уважаемият господин Ректор не разбира защо най-много са кандидатите да учат психология и най-малко тези за естествени науки? Елементарно е: цедката за бал и прием в "Психология" е най-рехава, а подготовката по математика, физика, химия в средното училище най-ниска

83

Анонимен

преди 5 години

В момента университетите са начин едни хора да вземат едни заплати,а други като си платят да получат едни дипломи.Малка част от завършилите са с реални знания и няма как да е иначе,след като всеки който има желание и пари след 4г. получава дипломаЛошото е,че и в цяла Европа положението е същото.

82

SS

преди 5 години

55 хиляди завършват, от тях 45 хиляди не стават за нищо , а другите 10 хиляди емигрират ...Да ни е честито европейското настояще - за бъдещето се сещайте сами ...

81

айде сега

преди 5 години

"Въпреки това обаче продължаваме да поддържаме 70 хиляди места в университетите. Това е основната причина за недостига на студенти".Проблема на нашето общество не е недостига на студенти(за вас е проблем,защото парите следват учащите се), а в следствие на намаляването на населението и всяка година някоя умна глава решава да открива нови специалности,старите пак си остават и куцо и сакато влизат и стават ВИСШИСТИ.Академичното общество принизи висшето до ниво средно само да се *** колкото се може

80

Анонимен

преди 5 години

Пак стара информация.Това е ясно от години. Само не е ясно кога държавата ще се намеси и ще очисти излишните факултети и университети, които бълват неуки хора с дипломи. Та това ако не е държавна политика, не се сещам как да го наречем - производство на кадри без реални знания и професия, но с хартия, която става само за бърсане.

79

Анонимен

преди 5 години

У нас в БГ всичко е тотално сбъркано - условията за бизнес са лоши - поради бюрократичната система и несигурността, високата престъпност... остава - държавната службица , а начина да се докопа човек до нея - образованието и народа продължава да робува на отдавна комерсиализираното висше образование. И се заформи едно "професорско" лоби , което добре материализира максимата на българите "Учи ,мама , че да не работиш!"...

78

Анонимен

преди 5 години

До Анонименотвращават те и адвокати и програмисти, а ти какъв си? Само 90 процента от нас кофти типове и заради тях ни излиза лошо име, останалите сме си ок.

77

Анонимен

преди 5 години

Децата ви са негодници мързеливи .. Учат най-лесното психология , икономика..Не е вярно , че има работа за психолози - едни най-берзработните в Германия са псхилози .. Негодници и мързеливи има навсякъде дори в Германия.