31

Анонимен

преди 5 години

Ти не си "промивай мозъка", но от това фактът, че английският е необходим дори повече от родния ни български език от поне 20 години насам и няма изгледи това да се промени, няма да бъде заличен. Ако искаш ти не го учи. Но не виждам кой знае какво бъдеще за теб и за децата, които не желаят да се напрегнат да го учат и то на високо ниво. Това са изисквания на съвременния живот. И той не се вълнува на кой какво му се щяло или не му се щяло. А ако ти се "повдига" - *** на лекар. Не е от статията.

30

П.Петров

преди 5 години

До Анонимен 13Доброто образование създава хора, които създават иновативни и конкурентоспособни продукти!Ако образованието по социалистическо беше чак толкова добро, нямаше да се налага да се крадат и лицензират чужди(западни) технологии и дизайни с десетилетия давност, а щяха да се създават такива!Пералня "Перла"-> Gorenie ->AEG;Лада ->Fiat;Телевизор "Електрон" - Hitachi;Калашников - Шмайзер;Правец 82 - Apple IIи т.н.МИСЛЕНЕ, ТЪРСЕНЕ, ЕКИПНА РАБОТА, КРЕАТИВНОСТ!

29

Анонимен

преди 5 години

Започнах да чета и към 20-я ред започна да ми се повдига! Турците близо 5 века не са ни заместили езика, англичаните, където са стъпили, са го наложили. Меко казано е безобразие да ни промивате мозъците колко е незаменим английския, че да го ползваме като роден. Толкова роден, че да имаме същия вулгарен изказ и ограниченост, съчетана с арогантност.....

28

Колега

преди 5 години

Колегата работи в елитно софийско училище, където учениците са мотивирани, още повече билингва, което означава езикова гимназия или по-вероятно частно училище, където се влиза срещу заплащане и изпит.Вероятно там идеите му са приложими, но нека преподава в краен квартал или в училище, където мнозинството не знае български...Реформа наистина е наложителна ! Новият закон е повече от лош, а учителите са се превърнали в бюрократи и звероукротители...

27

П.Петров

преди 5 години

Респект! Този човек заслужава да е министър на образованието!"Идеята е децата да се учат да мислят, да разсъждават, да работят в екип, да проявят креативност."В ТОВА Е СЪЩНОСТТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, ОТ КОЕТО СЕ НУЖДАЕМ КАТО НАРОД И ДЪРЖАВА !!!

26

Анонимен

преди 5 години

Само 1 е в Оксфорд, но 99% остават в България на ниски заплати или са безработни. За да е успех трябва да е точно обратното.

25

Анонимен

преди 5 години

До сега нито една полза от бой не съм виждал.Боят е оръжието точно на малограмотния и не особено силния в главата,който не познава изкуството на убеждението.Физическата саморазправа ни образование, ни възпитание прави.Иска се акъл и работа и човекът е напипал начин-да направи материалът интересен за учениците.Няма друго средство,с което да ги накараш да се заинтересуват от училището.Можеш да ги накараш да ходят насила,да висят като прани *** по чиновете,но не и да учат със средновековни методи

24

Анонимен

преди 5 години

В Кембридж е 200 хиляди долара таксата на година. Само децата на политици или гангстери имат толкова пари.

23

До 18

преди 5 години

С пръчка и шамари човек се научавал "да мълчи и да се страхува" -Знаеш ли колко полезна е тази дресировка за онези келешчета, които днес е модерно да бъдат наричани "хиперактивни"? Такова изчадие още на 6-7 г. се е научило, че всякакви дивотии ще му бъдат простени и че може безнаказано да тормози цялата паралелка и даскала. След 7 г. характерът само се дооформя, не се изгражда. За "хиперактивното" ще е полезно да научи, че за всяка нагла беля следва сурово наказание. Това спасява останалите.

22

Анонимен

преди 5 години

До Анонимен 11Госпожо, права сте. Много е трудно, при днешните условия.Затова хората толкова често говорят за тоягата и за моркова. Тогава нещата ще се пооправят.70% заявяват, че нищо не ги интересува? Ами тогава вън от училище, да не пречат на онези, които искат да учат.НО, остане ли без средно образование, да няма право да гласува; щом навърши 18 г. - в Строителни войски за 3 години; без право на детски надбавки за повече от едно дете.Майка под 18 г. - отнемане на детето, тежка глоба.

21

Анонимен

преди 5 години

За какво ми е образование щом министъра ми е т./ ак който след средно е учил в ченгесарското Симеоново ? За това всичко се тика да става полицай , адвокат ...чиновник. Калинка да си ,Калинка.... ТАКА Е В РЕАЛНИЯ ЖИВОТ !

20

Дедо

преди 5 години

За това казах - вземат си ПОУКА!Поуката е,че трябва да се внима и учи.Колко лапета не им се учеше и си играеха и крадях джанки,и задяваха момичетата по цял ден,ама като видеха техните връстници как стават в клас,как им се обръща внимание,и от даскали,и от същите момичетата,и се вземаха в ръце!Имаше и такива,които още повече мразех възпитаните и учнолзбивите и ги биеха,ама пак е до ВЪЗПИТАНИЕ!

19

Абв или авс

преди 5 години

Младите имат едни виждания, по-възрастните-други. Дайте разсъждения и на по-възрастните, за баланс.

18

Анонимен

преди 5 години

РЕФОРМА ? ЗНАЧИ РАЗРУХАТА ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА ОЗНАЧАВА РЕФОРМА .

17

Дедо,

преди 5 години

Важно е възпитанието - безспорно, но не е само то. Тук си говорим за образованието. А това - с пръчката/шамарите зад врата - все същото/ и средновековните методи на комуникация с децата не играе отдавна. И май никога не е било позитив. Така човек не се научава да учи, а само да мълчи и да се страхува. Това дори възпитателен метод не е. Чиста дресировка. И който смята, че ученето трябва да е нещо, което се прави насила и че към него не може да има интерес, а е учител, по-добре е да си ходи.

16

Дедо

преди 5 години

Сега всичко и всеки е разграден двор - няма култура,няма дисциплина,няма норми и порядки.Преди като ни изшиеха два зад врата не смеехме да гъкнем и най-важното - взимахме си поука!А сега всеки за всяко нещо реве.

15

Дедо

преди 5 години

От дедо да го запомните - не е въпросът в образованието,а във ВЪЗПИТАНИЕТО!Всичко започва да се гради от там насетне,без този фундамент няма образование!Една къща се почва от основата,не ли?

14

Анонимен

преди 5 години

Поредния случаен ***, пласиращ псевко идеи и ценности. През 80-години министъра на образованието тогава Маргарет Татчър бе в България и остана изумена от нивото и качеството на образованието ни. Та заяви, че завръщайки се в Англия ще започне да внедрява българския опит, след това продължи като премиер. В началото на 90-те когато паднага границите, нашите студенти се реализирваха на 100% на най-престижни позиции на запад и пред океана. Сега от много иновации сме на последните места.

13

РЕАЛНОСТА

преди 5 години

И какво като някой каже по медиите какво трябвало да се направи, тези от които зависи нещо да се промени, им е през оная работа, те си изпълняват директивите за съсипване на България и си прибират комисионата.

12

Мнение

преди 5 години

Браво! Само последното изречение ...да се пречупи през нашата призма означава да се побългари т.е. да се съсипе.Това важи за всичко в обществения живот. Трябва да се взема най доброто от Света , без да се побългарява.Само че тогава НС ще бъде излишно. Там става голямото побългаряване и турлю гювеч.