33

Анонимен

преди 6 години

След всенародния ентусиазъм и великите победи в Балканската война,България завладява 170000км2,в това число цялото Беломорие от Солун до Истанбул.България става номер едно на Балканите,престижна и уважавана.Великите сили молят Фердинанд само за едно-да задържи завладяното и да остави Солун на гърците.Той обаче не слуша,напада своите съюзници-гърци и сърби.Следва катастрофа.Ако не бяха тъпо-тиите на Фердинанд нямаше да има нужда да се биеме ни в Межсусъюзническа,ни в Първа Световна.След дъжд качу

32

Анонимен

преди 6 години

Не сравнявайте Близкият изток а Балканите. Тук сме православни, а там са мохамедани.Мохамеданските държави са много по-слаби на трусове, много по-неиздържливи и много по-крехки. Който е запознат знае за какво говоря.

31

Анонимен

преди 6 години

63. Сръбско знаме от Нишка околия. Пленено от българските войски по време на Първата световна война. 64. Сръбско знаме. Бойно знаме на стрелкова дружина от Пиротско. Пленено от българските войски по време на Първата световна война. 65. Сръбско знаме. Бойно знаме на Съюза на Соколските дружества Душан силни. Пленено от българските войски по време на Първата световна война.

30

Българофил

преди 6 години

До Анонимен 30Абсолютно, ама абсолютно точен коментар!

29

Българофил

преди 6 години

Armagedonе, прав си, че и ние имаме вина, но сам си написал, че тук са се водили войни от империи. Една красива зелена поляна, като я тъпчеш, тя рано или късно става калище. Балканите сами не сме виновни за състоянието на полуострова. Великите сили с техните политики на напрежение в периферията и разбирателство в центъра, доведоха Балканите до това положение, а сега с Близкия изток правят триж по-лошо! Там култура няма да вирее повече, за разлика от тук.

28

Armagedon

преди 6 години

До Анонимен 22 Балканите са Райската градина на Европа.А това че ние и съседите ни сме ги превърнали в клоака си е наш и на съседите ни проблем,като съответно имат вина и " Великите сили" .Векове наред са се водили битки за тях между големите империи.А нашата и на съседите ни вината е , че не сме съумели и не съумяваме да се обединим в нерушим съюз и да им се опълчим.

27

Анонимен

преди 6 години

И след това идва комунизЪма и край на всичко.Все пак да не забравяме какво са казвали старите хора "Вие с работливите българи свикнали на работа от Царство България строяхте вашият "социализъм", а сега с мързеливите българи свикнали да скатават от социалистическата НРБ трябва да се строи капитализъм"...

26

Анонимен

преди 6 години

Сръбски бойни знамена 59. Сръбски корабен флаг. Пленен от гарнизона в гр. Лом на 14 октомври 1915 г. 60. Сръбски корабен флаг. Пленен от гарнизона в гр. Лом на 14 октомври 1915 г. 61. Сръбски кралски щандарт. Размери 278 х 269. Пленен по време на Сръбско-българската война 1885 г. 62. Сръбско знаме на Капаоничкия отряд на Коста Пекянац. Действал срещу българските войски по време на въстанието на сърбите в района на Капаоник планина през 1916 г. Потушено от българските войски с командир генерал Александър Протогеров. 63. Сръбско знаме от Нишка околия. Пленено от българските войски по време на Пъ

25

Анонимен

преди 6 години

До 24 Не от чети,а от армия и сръбският коментатор дебело натърти ,че Сърбия не е дала в плен свое знаме. Възможно е да са изтипосали някакви дубликати,както е възможно и ние ,и те ,да послъгваме!

24

Българофил

преди 6 години

Няма пленено бойно знаме на Българската армия! Четнически има. По този повод се сетих за една любима картина на художника Васил Горанов -пленяване на турско знаме.

23

Анонимен

преди 6 години

До 16 При Тутракан не сме се били срещу,,братята руснаци".Това става при друга битка в Добруджа.Румъния моли руснаците за помощ,за нас пък рамо до рамо се бият австроунгарци,араби и турци.

22

Анонимен

преди 6 години

До Анонимен 18Няма как в Сърбия да има пленено Българско бойно знаме.Става дума за бойно знаме пленено в битка.Възможно е да има в някой музей знаме на българска чета от преди освобождението ни от османското иго. Сърбите сме ги били в между съюзническата война, макар и да сме я загубили.

21

Българофил

преди 6 години

Кой да гледа бе, хора, кой!? Филмът показва българското военно чудо, а не чуждото! Ако бяхте гледали, щяхте да видите германските части, участвали в щурма. Поне превъртете, за да видите. Гледах и клипа за Одрин и пак такива коментари за сърбите. Ако искате от 6 минути видео 1 или 2 минути да отдели човека да говори за чужденците. Нищо скрито няма! Гледайте и не лайте преди да помислите малко еееййййИначе филма е уникален! ШАПКИ ДОЛУ И НА КОЛЕНЕ ПРЕД ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

20

Анонимен

преди 6 години

До 20И какво лошо в това? Нямаше да се родим в клоаката на балканите.

19

Анонимен

преди 6 години

Такива Българи вече няма. В момента ако стане военен конфликт 90% ще имигрират на момента, а тези които са в "армията" ни ще дизертират.

18

Анонимен

преди 6 години

До 17 Точно така,гинем за интересите на другите!Австро-Унгария окупира С.Добруджа и заявява,че е част от Империята ,която имала нужда от излаз на Черно море.Според тогаващните планове държавите Румъния и Сърбия не трябва да съществуват.

17

Анонимен

преди 6 години

До 14 Не знам до колко е истина ,че няма пленено бг знаме ,защото сърбите казват същото за техните знамена и показват в музейте пленени бг знамена.

16

Анонимен

преди 6 години

През 1913 г. Германия и Австро-Унгария не помагат на България, а през 1916 г. Германия иска петрола на Румъния а Турция иска островите на Гърция и българите гинат за интересите на Германия и Турция.

15

Питанка

преди 6 години

А сами ли бяха българите по време на тази битка? Не. това показват военните гробове на военното гробище до Тутракан. Ако посетите ще видите кои са се сражавали рамо до рамо срещу "братята руснаци". Тутракан не е далече....Идете. Няма да пиша тук кои са били с нас и кои против нас...

14

Анонимен

преди 6 години

До 8 Не сме ли си ние виновни за загубата на Ю.Добруджа?Знаело се ,че Румъния има претенции,Франция и Англия е подкрепят и въпреки това нападаме съюзниците си през 1913г. съюз които Русия подготвя2-3г. и тя също не се намесва за да сме нсказани за провала на съюза.Тръгваме да освобождаваме Македония от гърци и сърби ,а оставяме Тракия и Добруджа на власи и турци!!!Няма такава калпава политика по света!