24

Край

преди 6 години

Шматтка при мажоритарните избори -плащането отпада. Можеш да си накупиш двама -петима депутата с бая пари ама в крайна сметка с тях нищо. При сегашната система си купуваш лидерите и парламента гласува каквото искаш. Справка -феномена Пеевски. И Борисов и Станишев го слушкаха много.

23

Джедай Мастър

преди 6 години

Райчев е прав. Народът няма никаква идея от избирателни системи. Иска мажоритарна, защото витае някакво мъгляво разбиране в публичното пространство, как при нея щели да "гласуват за личности". Впрочем 2009 г. имаше мажоритарен елемент във вота - около 30-тина депутати бяха избрани с мажоритарен вот. Някой помни ли кои са били те и че изобщо е имало мажоритарно гласуване?

22

Край

преди 6 години

Против мажоритарните избори са основно "политиците" които нямат никаква собствена светлина и единственото им качество е че са верни на вожда. И самите вождове също - защото няма да могат да се обграждат с винаги верни и послушни анонимници.

21

Анонимен

преди 6 години

до 5 Напротив ГЕРБ са днешното БКП .Не в важен Цветанов, а Борисов ! Ако си мислите че тва за ваше добро се лъжете . Комунизма се връща само че по тежко ще става Бойко приема бежанци от *** в Бюксел ,освен това реката с панелите и асансъорите е пълен но това са нищо пред бъдещето .Ксто ви вземат жилищата чрез санирането.. берзплатен обяд няма !

20

Край

преди 6 години

Как не разбарахте че тия дърти шмекери са на партиините хранилки и ще ви облъчват за пропорционални избори та да си продължава "Прехода" до края на света.

19

Край

преди 6 години

Андрейчо - речовития не го мислете - що пари е изкарал той от партиите. как нема да е за пропорционална система. Да не мислите че при мажоритарни избори на тоя ще му цакат кинтичики да анализира.

18

Край

преди 6 години

Ако мажоритарната система е слабо представителна - сегашната е нулево представителна - не познавам човек който да знае за кого е гласувал.

17

Анонимен

преди 6 години

Андрейчо откога стана спец по изборно законодателство. Не е учил право, обаче се изказва като последна инстанция

16

Край

преди 6 години

До колко избираните при пропорционалната система са НАРОДНИ представители, виждате при самото гласуване. Депутатите от листите гласуват КАТО ЕДИН за решеното от вожда. Как пък един няма друго мнение. За какво са ни такива депутати - те не представляват нас.

15

Анонимен

преди 6 години

Как да не казва? Провеждат се частични избори в региона им. Реално два-три месеца банките в парламента са им празни. Сега положението е същото. Половината перманентно липсват.

14

Анонимен

преди 6 години

Истината е, че мажоритарната система е слабо представителна, а България има нужда от максимално голяма представителност. Според мен беше и е грешка, да има изборен праг от 4%, което не само че лиши доста българи от представителност, но и по-важното - получи се прехвърляне на гласове от малките към големите партии, за да "не се загуби гласа ми", което е пагубно за появата на нови партии, които могат да променят политическото статукво, което явно повечето хора искаме да променим.

13

Мислеща

преди 6 години

Експертите казват , че такава е била системата, не аз. Спорете с тях. Аз от изборни системи не разбирам. Не вярвам в "свободния избор" , който ни се налага. Просто стадото избира между вълка и лъва , кой да го изяде! Това е !

12

ист

преди 6 години

Никой не казва ако от избраните 240 депутати мажоритарно 9 станат министри, кои ще влязат на тяхното място , или депутатите ще бъдат по малко от 240.

11

Мислеща до 6

преди 6 години

Нещо бъркаш! Не съм от онези, дето нещо са разрушили! Била съм дете по време на онзи строй и не съм гласувала, както и сега не гласувам. А ти ми кажи в кои държави има сега точно същата система, която се предлага?!

10

До 5

преди 6 години

Явно не умеете да мислите. Преди 1989-та очевидно не можеше да се приложи пропорционалната система. Кой с кого щеше да се конкурира? ОФ излиза с една листа и срещу ОФ няма никой. То и с мажоритарните кандидати е така, но някак си не бие на очи, че няма конкуренция. В същото време виждаме как работи мажоритарната система във Франция, например. Що не вземеш да накараш французите да си сменят системата, защото това било при ... както си го написала.

9

Анонимен

преди 6 години

* пропорционална система: честен справедлив резултат, чрез трудно купуване на гласове, влия се от настроението на избирателите* мажоритарна система: крайно несправедлив резултат, чрез лесно купуванe на гласове, при което тежестта на индивидуалниет глас е нищожнасами си преценете - кое е по-добро!прогноза: мажоритарна система - избиртелна активност под 40%

8

пълна пародия

преди 6 години

....България не трябва да допуска това безумие, което хората не разбират, да им се случи!...Така де, какво си въобразяват хората, откъдя-накъдя ще знаят кое е добро за тях и кое не? Има кой да мисли, да разумява работите вместо народа - това политици, депутати, бащици, майки на нацията и пр. Ааааа, народ с народ, един такъв нагъл, ***... То, ако не беше *** нямаше да е така в БГ, ама нейсе.

7

Анонимен

преди 6 години

Щом Райчев казва, че едно нещо не е добро е прав. Не е добро за партията майка, но е добро за народа.

6

До 5 НеМислеща

преди 6 години

Всяко ново е добре забравено старо. В общи линии по онова време имаше много добре замислени неща, които после такива като вас разрушиха, за да ги замените с удобни за вас. Удобни в смисъл да крадете повече и по-лесно. Изборните системи са добре познати и ги има в цял свят и да се каже, че мажоритарната система била само за еди-какви си държави е върха на немисленето.

5

Мислеща

преди 6 години

Най ме изуми факта, че точно такава система е имало преди 1991г., т.е. при комунистическия режим. И точно тези, които "се бориха" срещу този режим, сега искат да връщат избирателната система при него. Нещо не се връзва!