105

Анонимен

преди 7 години

До Анонимендо 107 Прогонените от Великоморавия ученици на светите братя,са творили в България,радушно приети от българският цар Борис Първи,покръстител.Без неговата намеса,глаголицата нямаше да бъде преобразувана в кирилица,в който процес е взаимстван българският език и който се е осъществил в българския дворец и българските манастири.Без Борис първи,нямаше да бъде създадена едно от няколкото църковни школи в България-Охридската.

104

Анонимен

преди 7 години

Огромните средства за пропаганда "проект Скопие 2014",и всички паметници на български герои и светци,идват от руските,сръбските и някои израелски раекционни комунисти,както от злоупотребата на македонските сърбомани и слуги на Москва,с европейски средства.Определено трябва да се предприемат сериозни действия от старана на държавата България,защото тези посегателства ще ескалират.

103

до 107

преди 7 години

Себе си и себеподобните ти защо изключваш ,,титане на мисълта и словото"

102

Анонимен

преди 7 години

Защо да ни е приятел?Ние приятели ли сме му?Дори президента ни не смее да се срещне с него,за да не го обвинят в русофилство,не че и сега не го обвиняват,де.

101

Анонимен

преди 7 години

Защо да нямало как да уточни? Ако е приятел на България, ще каже "българските земи".Подразбира се, че става дума за македонските земи, които по онова време са били български.Или е мноо *** тоя ваш

100

Анонимен

преди 7 години

Путин е прав.

99

Анонимен

преди 7 години

до 108 ей, намери се един нормален българин да каже истината . Македонски са земите, ако вземеш всичко което са дали на българите от тях няма остане нищо . Само крадци, предатели и лъжци на едро .

98

Анонимен

преди 7 години

Е,няма как да уточни,че македонските земи са всъщност били български.Все пак се намира на територията на днешна Македония.Пък и малко да си върне на България след толкова плювни по негов адрес и толкова провалени проекти.А и защото Македония,макар и толкова малка,все още не е окупирана от НАТО и която може да се използва като база за евентуални военни/да не дава господ/действия.

97

Анонимен

преди 7 години

Сръбското j НЕ Е йотаЙота е i.

96

Анонимен

преди 7 години

Кирил и Методи са гърци по произход родени в град Солун. Написали са Глаголицата. А след тяхната смърт учениците им променят Глаголицата и това което написват го кръщават Кирилица. А ние като по балами понеже до този момент нямаме нито писменост нито език и контактуваме помужду си като диваци с крясъци и викове я присвояваме за да може сега да се хвалиме че видите ли и ние сме дали нещо на света! Не нищо не сте дали на света освен айдуците проститутките и наркоманите. А също така и тиквата банкя

95

Анонимен

преди 7 години

До АнонименМакедония и македонски земи е имало много преди български и ще има много след като изчезнат българските.Ще има, ще има, но ще се казват Албания, защото албанският народ е по-жизнеспособен от македонския - град по град ви завладяват.

94

Анадък

преди 7 години

Оттук до йапонското море, де по цялата тази земя Мацедон е плодил. Зъбе, питеци, светии и азбуки, сичко македонско.

93

Анонимен

преди 7 години

До КолчоСръбското J е старославянската "йота", премахната от българската азбука преди Освобождението.А, "Античките МакЕдонци" могат да се гръмнат по много причини.Комплексирано бившо българско народче, търсещо всеславна историческа идентификация. но не става с гръмване, а с факти. Тези, които знаят истинските факти - мълчат.Всички балкански народи се величаем и "све сме у дупе". Именно защото се величаем със старата си история, направена от други хора, живели в други времена.

92

PD

преди 7 години

Глаголицата е сложна система, почти езотерична. Запазването и по нашите земи би означавало внос на знание от към Византия. Борис се е досещал, за това. След като са извършили своето дело, с адаптация на думи и звуци, графични и синтетични правила за изписване, прехода към кирилица е бил значително по лесен. В определени академични кръгове се е използвала поне две три поколения, но без царската воля към кирилица не би се преминало. А най великия му ход е било разпространението и на север ;-)

91

Анонимен

преди 7 години

преживейте го ..Македония и македонски земи е имало много преди български и ще има много след като изчезнат българските Сега само канят някакви историци които яко да лъжат и мажат и да си избиват комплексите върху македонците . Да поканят английски, гръцки, руски и македонски историци да им разяснят на българите имало ли е Македония или е нямало . Позицията на българите е ясна и не струва 2 стотинки

90

бюрм

преди 7 години

Чичко Путин пак обърка македонци няма вече повече от 15 века.сега има БЮРМ а гражданите на тази република май трябва да се казват бюрмани.

89

Анонимен

преди 7 години

Българи ли са ?! Ха-ха смешници . Разбира се, че са от земите на Македония .

88

Моравия

преди 7 години

В един анализ се казваше:Защо в моравската и други мисии няма резултат?- много просто няма поддръжка от страна на владетеля смо в българските земи откликват и се създават нови просветителски центрове ....

87

PD

преди 7 години

Абсолютно си прав за РИМ. Всичко се е развивало в Константинопул. Но Папите са имали свои представи как да разделят Европа. Борис се е досещал какво ги чака народите на свободните хора (ора, ари), и е търсил изход. А графична система от 24 букви, рано или късно скрива звученето на определени думи под общо записване. Така изчезват нюанси от човешкото знание, особено за фини качества. На търговците света е ограничен в стоки и сметки. Бума на старогръцки, извън школи от Александрия, е преувеличен.

86

Костас Гаврас

преди 7 години

Не са македонци ,византийци са !