109

Анонимен

преди 7 години

500 000/450 е 1111 евро квадрата. От там и безумията в цените.

108

Анонимен

преди 7 години

Една от косвените причини за високите цени е следната:Да речем, че аз съм предприемач. Взимам парцел на обезщетение /нямам идея къде колко точно са процентите, но вървят мисля около 20-30%/. Строя 1000 квадрата на себестойност 500 евро. Това са 500 000 евра. От 1000 квадрата махаме да речем 25%, остават 750. Няма как да се разпродаде всичко, хубавите етажи и имоти се продават, а останалото никой не го ще. Да речем, че 60% се продават. 750х0.6 е 450. Вложил съм 500 000 за да продам 450 кв./прод/

107

Анонимен

преди 7 години

Хората изглежда са по-лоши от животните, защото са по-умни, може би. Да сте видели някъде в природата 1 мечка да има 10 хралупи, а други 10 мечки да нямат хралупа и мечката с 10 хралупи да продава на другите мечки хралупа ? И защо при хората не е така ? Има ли за хората пречка, да постъпват като мечка ?

106

Анонимен

преди 7 години

Мхм, то "всяко второ жилище" е и като онази приказка за боба с мръвките. Такива като Цвъцко с по 6 жилища са на фона на други 6, дето си нямат.

105

Дани

преди 7 години

В строителството се надува поредния балон и подобни писания са част от процеса. В жилищното строителство има понятие, като себестойност. И тя в София се движи в диапазона 300-500 евро в зависимост от качеството на материалите. Все още има доста будали, които купуват бетона на двойни и тройни цени. Но дори и в нашата псевдопазарна икономика има малко икономическа логика и скоро нещата ще си дойдат на мястото.

104

Св до инженера

преди 7 години

Е да де. Аз това казах в домостроителния комбинат, панелите излизаха по калъп, презастраховани преоразмерени, немска технология и качество. Проблема идваше от слобката на кечистите. Твой колага, надзираващ тия монтажи ми е казвал, че като несъвпадали ушите на връзките, ги цопвали в нулевия цикъл на основите, директно в бетона. Запълването с хартиените чували е всеизвестно. Имах в банята в плочата на тавана. Неоправения теч от съседа я доразрушаваше, арматурата гниеше...

103

Анонимен

преди 7 години

Нито панелите са лоши, нито тухленото строителство, ако са построени добре и качествено. Тук въпросът е повече технологичен и технически, а не в начина на строителството. Панелите са изобретени в САЩ, между другото, като най-модерното строителство и имат много предимства.

102

Анонимен

преди 7 години

Стига с тоя радон - по -тежък е от въздуха 8 пъти и е проблем само в подземни и полу-приземни етажи.

101

Св

преди 7 години

Всъщност, не че защитавам и новото строителство. Но не може да се сравнява по безопасност и комфорт тухлено с панел. Колкото и да го "санирате" подобрявате, не може да се създаде комфорта. И ако единственото оправдание е е вземате пълната квадратура и не плащате общите части, а в новото плащате, ми затова са на тоя хал панелните входове. А иначе за тоя спор тухла или панел? Кое продължава да се строи. Не помня да е строен панел от 20 и кусур години. Както и компютри правец и лампови телевизори.

100

Анонимен

преди 7 години

"Панелите нямат повече живот и затова е това паническо саниране"Да, ама НЕ СЕ САНИРАТ. Изолация и дограма не е саниране. Това е все едно да гримираш труп.

99

Анонимен

преди 7 години

"Много ми е интересно като кажете "Панелките са по здрави от..."Панелите са произвеждани в завод. Самият панел като такъв си е наред. Връзките между тях са скапани и незамонолитени с цимент, там е проблема.Не си мислете, че новото строителство цъфти и връзва. За неразбиращия важното е мазилката и дограмата. За разбиращия важна е добрата конструкция и функционалното разпределение. От 15 години вися по строежите като инженер, и ви е бедна фантазията какви неща мога да разкажа.

98

Анонимен

преди 7 години

До 108Кое да ти повярвам? Преди две години моя апартамент го взех на 350 Е м2 в Пловдив. Е в Каршаиака, не е в центъра но е тухлен и е горе долу ок.

97

Анонимен

преди 7 години

Когато се срути цялата система, хората ще вземат всичко в свои ръце и ще построят къщи за всеки човек. Не може една шепа хора да държат бездомни милиони хора. Това е неестествено.

96

250-300евро кв м

преди 7 години

"Няма такова нещо като 250- 300 евро на кв.м , това са приказки от хора които не са в час."Ами горе-долу толкова излиза 1кв м новопостроена площ. Просто в София хората са доста богати и не им представлява проблем да дадат 1000евро за квадрат.И за да потвърдя думите си - миналата година братовчед ми си купи апартамент в Хасково. Познай колко плати за тристаен апартамент 100кв. м! 70000лв! 35 000 евро за 100 квадрата. В София същият апартамент ще струва 100 000евро.

95

Св

преди 7 години

Много ми е интересно като кажете "Панелките са по здрави от ... ) ? Кой го е казал? Някой експерт или гледате някоя напукана мазилка на новото и избледнели цветове? Няма такова нещо. Панелките гният отвътре, от немърливостта на обитателите. Но замисълът на конструкцията на панелките е лош в това отношение. Казвам го като човек живял и наблюдавал панелки 40 години (3 броя). Говорил съм с конструктор отговарящ за строителството на много такива сгради и знаещ как са се монтирали немърливо.

94

Анонимен

преди 7 години

Проблемът с панелките е съвсем друг - презастрояването с нови блокове между панелките, което доведе до пълен хаос в движението и паркирането, а панелките са добре замислени в това отношение.

93

Анонимен

преди 7 години

Какви ми ги приказвате?! Панелките на по 40 години са обикновено по-здрави от новите блокове. Минах през три нови блока през последните години и всичките са много по-зле от панелката в Младост строена 1980-та година.

92

До 106 (от до 101)

преди 7 години

Да, за съжаление контингента на панелките постепенно ще си влошава качеството. От мен купиха едни хора, които едва бяха сбрали парите, от чужбина, но си бяха върли селяни (май ***). Поне ще му отива на блока. Всички там бяха разкъртили, обединявали апартаменти ,пробивали врати в носещите панели. Течове - постоянни от покрива, ВиК, парно. На входа почти се беше отцепил фасадния панел. На последния етаж имаше пукнатина 1 пръст. Но на никой не му пукаше - само къртеха, разширяваха се ...

91

Анонимен

преди 7 години

Като малки играехме една игра пеейки.Балона се надува надува ,внимавайте момчета ще стане на парчета.Един кв.м на инвеститора идва 250-300 евро.От там нататък е марж.До пукането.А то идва неочаквано.И ако си теглил заем,продал имот като земя или друго.Гориш.

90

James

преди 7 години

На тоя *** ще му е малко боя. Да дойде в някои от кварталите Люлин, Надежда. Какво ми говори за богати бизнесмени, пък и може да са съмнително богати.