165

Анонимен

преди 7 години

хайде бе в Целия свят? прилагат я 4-5 държави. най-вееч Великобритания и колониите и и то не всички, някои минаха на смесена система.Чад се борят да се отакат от тази система, отрекоха я. Също и някои африкански държави.За сащ да не говорим - Тръмп бе избран с по-малко гласове от Хилъри. Освен това там са уникални. в Германия е смесена. Италия има мажоритарна и 20 години не можаха да се отърват от Берлускони.

164

гонзо

преди 7 години

Не може предварително да се каже, какъв ще е ефектът от мажоритарен вот. Щом толкова активни хора го искат, нека да се въведе. Важното е да бъде в два тура, за да се намали до максимум купеният вот. Изборът на генерала показа, че не е задължително да спечелят кандидатите на големите партии, защото хората ще търсят и личности, а също така ще им искат след това отчет за свършената работа. Трябва задължително да се предвиди процедура за отзоваване, ако не си изпълнят обещанията

163

Анонимен

преди 7 години

173 - такаав избирателан система близка до тази, коятоти предлагаш обекновено има когато има мажоритаран система на един тур, а не на два. Проблема тук е липсата на представителност. Срещу теб може ад са гласували общо 70 000 души, но всеки един поотделон да е по-малок от 25 000 втория да е 24 000 третия 20 000 и т.н. , а ти да си 25 000 доста голяма част от населението няма да бъде представена.

162

Анонимен

преди 7 години

Естествено че мажоритарния вот в 2 тура е система за предпочитане, и това не е системата на Слави, това е система известна в цял свят, при нея значително се елиминира не само търговията с гласове, но се и елиминира и търговията на партиите с място в листите, да не говорим че при нея има реална възможност за отзоваване на депутата от избирателите, предимствата са безспорни.Сега знаем че на Боце, *** и Доган не им изнася тая система, ама народа каза, ТОВА Е!

161

Стефан

преди 7 години

Шубето е голям страх.....

160

Анонимен

преди 7 години

Абе човече откъде идват кмветовете - 70 проценат са бивши депутати. фандъков не беши ли депутат? А Бойко точно преди да стане кмет беше депутат - един от 240? И посел напускат защото са едни от многото. какив са тези "по -различни" кметове като са от същото тесто. те стават депутати или селд две години или стават минстри или кметове и почват да показват магариите си.

159

Каскетов

преди 7 години

До Анонимен 166Ами това е много тъпо. Истинската мажоритарна система трябва да бъде на следния прицип брой избиратели / брой мандати - примерно на 240 депутата и 6 милиона избирателя се подат по 25 000 на човек. На първия тур ако един вземе 25 000 гласа отива в парламента директно, ако не отива, на втори тур и там се прави класиране за останалите свободни бройки от първия тур.

158

Анонимен

преди 7 години

Най-сетне ДПС ще управлява България ! Честито на чалгаджиите и техните Шамани !

157

Анонимен

преди 7 години

до 162 - брей че интересно - кой според теб ще нареди листата на Герб,, когато има мажоритарен вот. хората сами ще се кандидатират? да бе сигурно. ще се изправиш срещу мощтта на партията, ама друг път. тя ще те задуши.

156

Анонимен

преди 7 години

в сравнение с депутатите, кметовете са 100 пъти по читави, и това е заради мажоритарния избор - ФАКТ

155

Анонимен

преди 7 години

Нема смисъл да се обяснявате, имаше референдум, народа каза, трябваше преди референдума да разисквате тия въпроси, ама тогава траехте, защо траехте щото искахте някак си народа да не гласува така масово на референдума

154

Анонимен

преди 7 години

софиянски, лечков, тотев, Причкавоп, Костадин паскалев, фандъкова, Кирил Йорданов...Всичик тези хора са доказани крадци, и всички те имат над два мандата.Ето още едно ограничение което трябав да отпадне да нямаш право да се кандидатираш повееч от два мандата - също като президента.

153

Анонимен

преди 7 години

точно при кметските избори се вижда колок некадърници и комурпирани кметове ни владеят вече за треит -четвърит мандат, защото са си осигурили подкрепата на 30-40 проценат от населението като тук включам и *** лите.

152

Анонимен

преди 7 години

Беше много ясно обяснено защо. При мажоритарнат система победителят в един район взима всичко .дори ад е с половин процент победител. Пример - софия - 5 мандата. БСп - 25 пронта, Герб 24 процента, патриоти 20 процента, маршеки (партия 6 Процента). мандати взимат САМО БСП - и петте.Пловидв Герб 28,01 процента Патриоти 27,9 процента, други под 15 процента. ГЕРБ ВЗИМА ВСИЧКИ МАНДАТИ.

151

Анонимен

преди 7 години

Ми по логиката на тия да махнем и мажоритарния избор на кметове, спечелилата партия ще си назначава който иска :))) безпорен факт е че мажоритарния избор дава шанс на по-кадърните и при кметските избори се вижда, разбира се винаги ще има и изключения, но това зависи от материала

150

до 156

преди 7 години

ти не можеш да разбереш. Мажоритаран система съвсем не значи че партиите ще изчезнат. Във Великобритания има две партии, във САЩ -.също две.Мажоритраната система знаич само, че партията излъчва един кандидат за всеки район а не двадесет, и че качествата на кандидата си личат по -ясно и знаеш за кого гласуваш но кандидата пак е ПАРТИЕН! Илюзия, е че можеш да избереш кандидат зад когото не стоят адски много пари.

149

Каскетов

преди 7 години

Абе защо всички обясняват как само бешипету, герп и депесету ще влязат, но не казват защо? Аз пък смятам че изобщо няма да е така. Самия факт че бешипету и депесету са против показва че ще бъде точно обратното. А Борисов казава че е 'за' за да се хареса на масите, защото видя че коня отиде у ряката.

148

Анонимен

преди 7 години

Мажоритарния вот ще елиминира политическото послушание, когато партийния шеф може да държи в ръцете си "своите" депутати защото той е този който реди листите и определя кои ще влязат в парламента. В партийните централи хич не им харесва идеята някой да им отнеме тази привилегия. Така те определят депутатския състав, а в противен случай резултата може непредсказуемо да бъде променен, ако хората вземат да проявят предпочитания към личности.

147

Анонимен

преди 7 години

Защо най-голямата мутра в нашата история- Бойко Борисов - стана премиер след като бе избарн МАЖОРИТАРНО през 2009? и то - с огромно мнозинстно!

146

Анонимен

преди 7 години

то и сега има "независим" кандидати в сегашнат система. Защо никой не избира Хърсев например. Или хайде - през 2009 едно момиче уличи министър в корупция, той я уволни и Слави я подкрепи мажоритарно срещу Божидар Димитров . защо Бургас избар плазмодия Б.Д., а не честното момиче?