11

До Петков

преди 8 години

От МнениеРеално е така, но защо не се договори с немците да работи дистанционно от България по техни проекти. Така от 5000 евро - тук в България ще плати не повече от около 1700 лева данъци месечно и ще му остават над 8000 лева чисто (осигурява се върху 2600 лева). Аз така работя но с фирма Ако е с фирма ЕООД може се осигурява по договор за управление на 500 лева примерно и да плаща само 10% данък печалба + 5% девидент.

10

Анонимен

преди 8 години

Ами нормално да знаят повече, в други държави за позицията Х искат да знаеш 1-2 езика, а тук 6-7, за същата позиция.

9

хаха

преди 8 години

С хардуера сме пълна трагедия. В БГ нищо хардуерно не се произвежда или проектира. Със софтуера имаме няколко фирми дето стават на световно ниво и толкоз. Какво сме разработили е същността? Някой нов процесор, дъно, видеокарта или нещо ново и невиждано в софтуера? Някой да ми покаже БГ програма дето е хит в нета. Та с какво сме по-компетентни?

8

Петков

преди 8 години

В цял свят програмистите са дефицитни и така ще бъде дълго време занапред. Това е творческа професия-хем трябва да знаеш и можеш, хем да го правиш поне по 8 часа на ден.Не е като да работиш на държавна служба и да блееш през прозореца.А що се отнася до евтино и скъпо, нещата са много относителни.Синът ми получаваше 5000 евра брутна заплата в Германия/преди облагане/, сега работи тук за същата фирма срещу 5000 лв. и твърди че е много по-добре финансово и може да си позволи много повече.

7

Анонимен

преди 8 години

пак да обяснят за университетите.........

6

Анонимен

преди 8 години

"В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино", тогава 5000 лв заплата и нито лев по малко.

5

Мнение

преди 8 години

Вие работодателите ги правите по-евтини и искате още по-евтино да ви работят. Надявате се, че като обучавате хиляди студенти и ще станат програмисти и ще намалят цената на труда. Аз отказвам работа в България за под 8000 евро на месец. Добре е всеки специалист да стори същото, труда ни тук не е по-евтин от труда ни в Германия. И да кажа, че без работа не съм останал, но работя за чужди компании. Край с подаръците към българските работодатели.

4

Тодор

преди 8 години

Хем по-умни, хем нископлатени мизерници ...

3

Анонимен

преди 8 години

До АнонименХа-ха, не се излагай бе пич. Поредната далаверка на Наков е с ранга на ПУЦ, не на университет, не се бъркай от името. Едно, че нещастниците си плащат, две, че почват триста и завършват педесе и три, намират им работа за по 500 кинта на месец. Мерси викам аз от наковите глупости.

2

Анонимен

преди 8 години

"Университетът произвежда качествени кадри, но не всяка една компания има директен достъп до тях. По думите му причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес." - значи от край време университетите не произвеждат кадри, които фирмите искат. При СофтУни на Светлин Наков, как фирмите имат интерес, а при вас не?

1

Анонимен

преди 8 години

с кое е по-висока покупателната способност бе ***? С това че взимаме средно между $1.5к - 2.5к? Че ни е много евтина хранта и услугите тука ли или кво? Или сигурно като искам да си купя кола някой ми я дава много по-евтино отколкото в щатитие? Айде стига врели некипели - истината е че идват и продължават да идват ПЪРВО защото е евтино и в ПОСЛЕДСТВИЕ защото се пише качествен код