28

Анонимен

преди 8 години

До видинчaнинвидински добруджанец от русенски шумен, фондацийната ти Моника говори за роми, не за беловласите, които папата заделил някога от българите за себе си, ама пак не му се получил съвсем плана заради още по-лукавите от него ромеи

27

xdd

преди 8 години

За сведение на Джамбазки ,роми говорещи румънски има ,но те са малко и иколо Добрич поне тия които аз знам,те са работливи и са с по две деца максимум,за сведение на Маковей ,в Румъния има поне 1 милион българи ,само в Букурещ са поне 10 000 които си говорят български,но са с румънски имена щото ги е страх от репресии,дори наскоро моя роднина ходи на сватба в Букурещ на своя братовчедка...Бих искал и нашите политици да се замислят върху това....

26

Shark

преди 8 години

Според мен това са лични съчинения на тази Макавой, не е официална позиция на Румъния, така че нека да не се задълбаваме прекалено много. Все пак трябва да има адекватна реакция, за да си знае тази дама мястото. Никой никого не е лишил от правото да учи румънски, само че точно ромите ме се струва че не искат да учат изобщо нищо, камо ли румънски. Подозирам че тук има намесено и някакво румънско НПО, от рода на нашите Си-гЪ-нозащитни НПО-та. И те като нашите се чудят откъде някое евро да докопат

25

Анонимен

преди 8 години

До добруджанеца - Алоооо селски... моите баби и дядовци са раждани на територия която е принадлежала на България а после преминава в ръцете на Румъния, ходили са на училище в което официалният език е бил румънски, къщата им още стои изправена в Румъния това Румънци ли ги прави според теб? Като почвате така да си припомните от историята, че България е вероятно единствената страна в света заобиколена от свои територии.... Румънците си имат собствени проблеми с малцинствата да си гледат тях.

24

токо

преди 8 години

В Румъния има признато БГ малцинство,даже и депутат си имаме,Миркович му е фамилията и както си му по нашенски ,той си усвоява и субсудията,която е над 500к евро на година,тази година му свършва 3тия мандат,познайте колко се нагушил генерала от запаса(а.к.а-ч.енге).БГ правителството отпусна миналата година около 5к евро за БГ малцинството,значи 100 пъти по-малко от румънското,с тези пари трябва да се купят учебници и да се наемат учители и места.където да се учи бг език,направете си сметката..

23

Кирил Софийски

преди 8 години

НЕ МАКОВЕИ , НИЕ СЕ ДАВИМЕ СЛЕД 26 ГОДИНИ ПРЕХОД И ДЕМОКРАЦИЯ ! пОТЪВАМЕ СТРЕМОГЛАВО!

22

Анонимен

преди 8 години

Тая румънска кифла само отчита дейност, за да оправдае евро заплатата си. Симулира че работи.

21

видинчaнин

преди 8 години

Недорaзумението джaмбaзки ще го посъветвaм дa погледне стaрите именa нa всички крaйдунaвски грaдове, a и тези из териториятa нa цялaтa т.нaр. Бългaрия, кaто зaпочнем с Бонония- Видин тa стигнем до Дорусторум- Силистрa нямa нито един слaвянски грaд. Влaсите в Бългaрия сa подложени нa aсимилaция не от вчерa или от онзи ден, денaционaлизирaнето нa румънците южно от Дунaвa е процес зaпочнaл с идвaнето нa русия по тези земи- вече повече от 130 г.

20

рома фром романиа

преди 8 години

поради липса на романи, изведнъж Маковея се сетила за ромите, които и без нейната хелзингска наглост издържаме пълен пансион. освен това от Индия настояват в часовете по СИП да учат хинди, от халифата - сюлимански арабски, а във Франция усилено подготвят шльокавица за тези тъй ученолюбиви, трудолюбиви и набожни "романски" граждани, които никоя държава не иска, но като ги изгонят изведнъж се "угрижват" за тях

19

ANONIMEN

преди 8 години

DO 13. KOGATO DOBRUDJA E OKUPIRANA OT RUMUNCITE VSI4KI TEZI XORA SA XODILI NA RUMUNSKO U4ILI6TE . ZATOVA MNOGO OT STARITE I NQKOI KOITO VE4E NE SA SRED NAS ZNAQT RUMUNSKI . NO TE SA BULGARI , NARI4AT GI PRESELNICI , I NE SA RUMUNCI ! NE6TO SI SE OBURKAL S ISTORIQTA!

18

Анонимен

преди 8 години

Я, цитирали сте забранената дума с "Ц"?!?!?А що така ние не можем да я използваме свободно???

17

видинчaнин

преди 8 години

Влaсите сме коренното нaселение по цялото южно дунaвско крaйбрежие, тaкa нaречените бългaри( руснaко- слaвяни) всъщност сa мaлцинството! Прочети историятa негрaмотнико джaмбaзки и тогaвa се пъчи, кaто " евродупитaт"! Мaйчиния ми език е румънски, който е диaлект нa итaлиянския. В Итaлия и дори Испaния сaм кaто у домa си!

16

До Добруджанец

преди 8 години

Приятел, ти си добруджанец, колкото аз съм македонец... Единствената причина да има румъно-говорящи в Южна Добруджа (не северна, защото тя е в Румъния) е това, че прабабите им са изселени от Северна Добруджа - смесен район с по онова време преобладаващо българско население, в който са се говорили и двата езика. В исторически план румънците никога не са имали нищо общо с територията на Добруджа. За пръв път започват с претенциите си в края на 19ти век - целта е една - излаз до Черно Море.

15

.!.

преди 8 години

Хъм а Българското малцинство в Румъния!? А Унгарското мнозинство в Румъния!? А Сръбското малцинство в Румъния!? А и да не споменавам и Украина и Молдова и техните малциства в румъния! Така, че когато въпросната другара депутатка ми даде отговор на тия въпроси, то тогава ще и позволя, че даже и ще и платя да си вземе всичкото румънско ром от БГ И понеже съм добър даже ще и кажа да им построй и жилища и коли да им накупи и тока да им плаща абе сичко так каквото един ром изисква да му се прави!

14

Анонимен

преди 8 години

И Индия ги иска нашите роми и тази има някакви претенции, май и тя ги иска.Ами да стягат бохчите и всички по разпределение по двете направления!Език се учи най-добре на място!

13

Анонимен

преди 8 години

След някое време тази госпожа може да се застъпи и за правата на куманите.

12

t666

преди 8 години

Ако някой не се чуства комфортно в България - свободен е да напусне.Свят широк.

11

Стефанов

преди 8 години

И тук е пълно с партийно платени драскачи. Отврат. Нямате ли си глави на раменете, хора?

10

добруджанец

преди 8 години

Джамбазки да спре с пропагандата и да дойде да наобиколи Добруджа. В Северна Добруджа си има коренно Румънско население, около Тутракан, Силистра и Добрич. Има ццели села, в които бабите и дядовците знаят Румънски защото са си румънци и са насилствено присъединени към България през 1940г. После населението е промивано много пъти да се побългари, но корените още ги има.

9

Анонимен

преди 8 години

"но категорично твърдя, че не е запозната с българската история, недопустимо е да правиш такива изказвания в качеството си на европредставител, с които се бъркаш във вътрешните работи на суверенна държава, с която имаш приятелски отношения. Няма никакво основание българските роми да учат румънски"Съветвам Боко вместо да чака парламентарната комисия да се произнесе за да даде отговор, просто да препише изказването на Джамбазки. Просто нямаше как по-точно от това да се каже.