35

Анонимен

преди 8 години

До АнонименЕ да, животът в Лондон е доста по-скъп от този в София, прав си.Но да не забравяме, че лондонският метач някога ще се пенсионира и ще взема пенсия.А българският програмист ще трябва да работи до 95 години, за да се пенсионира с пенсия 85,24 лева пенсия.

34

Анонимен

преди 8 години

Първо: заливат ни с поръчкови репортажи, че 30 000 програмисти се търсят. ЛЪЖА! Има ли 30 000 обяви в ***.bg? И колко от тях са фалшиви?Второ: програмистите в България са добре платени, да. Но вземат толкова, колкото на Запад взема един чистач в лондонското метро. Това е аналогията.Българската ИТ индустрия е 90% аутсорсинг - тоест западняци си изнасят девелопмента у нас заради добрите и ефтини програмисти. Но това не значи, че плащат по западному.Аз съм от ИТ и знам и меда и жилото.

33

Анонимен

преди 8 години

До АнонименГолемите заплати не блазнят и не привличат хора, защото фирмите, които ги дават са супер супер зле. Разбирайте робовладелци.---Гроздето май е много кисело :-)))

32

Анонимен

преди 8 години

Много конкретни и точни критики и заключения.Всичко това беше сътворено по времето на управлението на Борисов.Лочгично е кмогато Началника е *** да не се наемат умни на работа защото ще го засенчат.И така от върха до дъното.А бюрокрацията беше развита и администрацията РАЗДУТА до неузнаваемост от Тиквуня с целПОВЕЧЕ гласоподаватели за ГРОБ.

31

браво

преди 8 години

"Шуробаджанащината във всички сектори торпилира нещата. "Некачествените хора не могат да произведат качествено съдържание", обобщи той."Точно така е !

30

Анонимен

преди 8 години

Големите заплати не блазнят и не привличат хора, защото фирмите, които ги дават са супер супер зле. Разбирайте робовладелци.

29

Признайте си

преди 8 години

"Стига с тез програмисти България произвежда на година не повече от 150-200 добри програмисти другото е кал на калта , а точно калта пише и се правят на велики ..."Дааа, а колко ли "програмисти" сега пишат тука, вместо да работят? Я си признайте!

28

инженер на Запад

преди 8 години

Само ще ви кажа, че последните години тук около мен идват много малко българи инженери и ИТ. За сметка на това от България пристигат хиляди строители и чистачки. Така е и от Полша, Чехия, Словакия. Много ИТ-та идват от Испания и Португалия - там нещата в тази сфера сега са доста по-зле от БГ. Имаше двама колеги, които бяха дошли с идеята за печелят по 4-5.000 евро чисти на месец, като видяха, че това е невъзможно и с 1.800 - 2.000 евро на месец не се живее царски се върнаха в БГ...

27

Анонимен

преди 8 години

Стига с тез програмисти България произвежда на година не повече от 150-200 добри програмисти другото е кал на калта , а точно калта пише и се правят на велики ...

26

31

преди 8 години

Моли се да не чуеш. Мафията не подбира, *** френд. Имаш ли пари без протекции (типичната ИТ фирма) си лесна плячка.

25

инженер на Запад

преди 8 години

Другият проблем е жилищният. София, където е съсредоточена 90% от ИТ индустрията, се разви много лошо архитектурно и няма много добри места за живеене. Околните селища пък нямат инфраструктура и транспортни връзки, а и зимата въздухът е много мръсен заради отоплението на твърдо гориво. Но все пак София е по-добро място за живот от арабските градове Дуисбург, Марсилия или арабските квартали Моленбек и Андерлехт на европейската столица Брюксел...

24

27

преди 8 години

Да, чисто като цифри нещата са в полза на България. 5000 лева в България са много повече от 5000 евро в Белгия (примерно). Там си и чужденец, първите години са трудни, нямаш среда и т.н. Но *** и поживей в бяла държава с нормален доход (3000-5000 евро) и никога няма да се върнеш в България. Която е корумпирана и почти унищожена от такива като ГЕРБ и Тиквата.

23

титирира

преди 8 години

"Държавата няма и не санкционира никого за подобни неща."Ама разберат ли мутрите... Горко на работниците, горко и на фирмите. Човекът си го е казал: "Фирмите се стараят да не бъдат забелязани и след това изтласкани от нишата, в която са".

22

Анонимен

преди 8 години

ами нормално, тоя ИТ специалист е учил 6 години и през това време заплата не е получавал, по скоро обратното е давал пари и то доста. В последствие като дойде времето да работи и заработи инвстицията си всички фирми искат до го минат за 2К пари. Ами не идва сметката, инженера е с поне 12 години назад спрямо работника със средно (6 г учене и даване на пари + 6 г. за това че среднистът е заработвал пари

21

25

преди 8 години

Никой не говори за държавата, а за мафията, която идва и иска своето. Щом плащаш 5000 лева заплати, значи печелиш, щом печелиш (в България) ще бъдеш изнудван от корумпирани служители, мутри и всякакви други ***. И когато потърсиш помощ от "държавата:, получваш един голям... знаеш какво.

20

Анонимен

преди 8 години

СофтУни на Наков е Сциантоложка секта.. учат по програмата на циантологията НЛП и други подобни номера.. Колко народ излъга този мошенник Наков ...

19

инженер на Запад

преди 8 години

По отношение на здравеопазването - като цяло на Запад е доста по-добро, но и в България има няколко болници и лекари на добро ниво. Но трябва да си платиш. На Запад за много специалисти пък се чака по 5-6 месеца. А по отношение на сигурност в БГ престъпността в момента не е по-висока, отколкото в Германия и Швеция например, а в близките години ще стане много по-зле. Погледнете събитията от Кьолн - те не са изключение, а правило в последните години. А полицията само регистрира, не разследва.

18

23

преди 8 години

23, Май някой не е излизал по-западно от Хърватия, а?А безумното изречение "Инфраструктурата се подобрява значително (благодарение на ГЕРБ)."няма да го коментирам, за да не те обидя.

17

Анонимен

преди 8 години

Аз съм българин, който живее от 16 години в Германия. Дойдох като студент тогава и учих и завърших информатика тук. Работя вече от повече 11 години по специалността си в Германия и ще ви кажа следното от личен опит и наблюдения: България има голям потенциал в ИТ сектора. Това е сектор, който изисква изключително малко ресурси, а в същото време е изключително печеливш. Целият проблем е корупцията и кражбите. Иначе в Германия няма много добри ИТ специалисти. Повечето са само консултанти!

16

инженер на Запад

преди 8 години

"Образованието вече е много зле , здравна системя няма, всичко се плаща... . МВР няма, само се констатира нещо..."Това ми е пределно ясно. Но не си мислете, че в Западна Европа всичко е мед и рози! За началното и средното образование вече писах. В БГ водещите математически и езикови гимназии не отстъпват на западните. Висшето образование в Западна Европа е определено по-добро, но в БГ ИТ студентите имат възможност да работят като ИТ по време на следването и излизат завършени специалисти.