23

Анонимен

преди 8 години

В Германия реставрират реставратори, а не зидаро-мазачи.

22

Анонимен

преди 8 години

Това, което се прави е шменти-капели. Герберастите много добре владеят този метод.

21

ALIS

преди 8 години

Разбира се, че ТРЯБВА да се достроят развалините.Много съжалявам,но в автентичния си вид те са не повече от 20 см и ВЪОБЩЕ НЕ СЕ ВИЖДАТ отгоре.Приличат на струпани камъни в някакви мънички, ниски, невзрачни редички.И не прави чест на правителството да се вслушва във всеки сигнал и непрекъснато да се опитва да угоди на всички.

20

do 4

преди 8 години

Многовековните катедрали в Германия ги реставрират точно по този начин. Подменят се статуите с нови. Цели камъни се вадят и подменят с чисто нови. Използват се същите материали и технология, за да е максимално автентично, но така се прави реставрация. Иначе времето го руши. Не може да се консервира вечно. Така, че не ми говори какво правел света и какво не.

19

Анонимен

преди 8 години

Почти 11 000 000 лв, без ДДС, ще гушне някаква варненска фирма, спечелила поръчката за тази бутафория. Има подробности в Дневник.

18

1

преди 8 години

Ми то третата четвърт от работа е 3/4 свършена, бе г-н Чобанов! А пък сутринта го слушах по талавизора, че стъклен купол, както блеше първоначалният проект, било много скъпо, га че го правят всеки ден, а и с тези тухлета надали е по-евтино! Едни хора да вземат едни пари от едни проекти.... и т.н ....

17

Койчо от Русе

преди 8 години

Право са казали:" От глупост и грандомания." Само нахалост харчат пари! Или май им трябват още за изборите.

16

Анонимен

преди 8 години

Не знам точно за какво реват повечето, може би народът е изпростял до откат. Там има руини, които ОЧЕВАДНО СЕ РЕСТАВРИТАТ! Надявам се да има още хора в България, които да знаят какво означава реставрация! Това не е строене на история, за разлика от макетата. Тази история я има там над 2000 години, заровена! Какво не разбирате, от какво ревете. Май повечето тикви се радват повече на молове, отколкото на реставриране на римски руини. Аман от *** в тази държава. Просто аман!

15

Анонимен

преди 8 години

Добре бе... Ако нямате пари да отидете в чужбина и да видите как се прави реставрация, вдигнете се до Пловдив и разгледайте как е реставриран Римския стадион, Одеона, разкопките на форума... И като се научите се върнете, за да си свършите работата като хората, а не като кучето на нивата!

14

Хвала!

преди 8 години

Браво Марийче, и ти си експерт по антична история и реставрация, наред с многото ти други компетентности!

13

skopje

преди 8 години

Zasto go vregate skopje nie nikoga ne sme ja vregali sofia? ??

12

Анонимен

преди 8 години

Не бойте се, сега като налепят от тия пана, които имитират редени камъни и ще стане най-хубавата метро станция в целия свят...... както рече бащицата.

11

Бай Чорбалан

преди 8 години

Аз пък само да вметна питане, какво символизира тъй наречената статуя на Света София от снимка 2? Защо бе издигната такава статуя в православна християнска държава?

10

stoian79

преди 8 години

RESTAVRACIA PO GERBERSKI S PARI OT EVROPA I DANAKOPLATCITE!.

9

Анонимен

преди 8 години

Егати статията, така и не обясни с две конкретни думи за какво точно става въпрос, вместо да си прави жалките опити за оригиналничене.

8

Анонимен

преди 8 години

Да не забравят само светещите надписи и коледните лампички. Без тях не може.

7

Анонимен

преди 8 години

До 9-ти Анонимен умникУмнико, между реставрация и бутафорно строителство правиш ли разлика?

6

Анонимен

преди 8 години

Е ИДИЛ като взриви Палмира, строителните фирми на Пеевски ще възстановят световното културно наследство..

5

Анонимен

преди 8 години

*** за РЕСТАВРАЦИЯ чували ли сте ? В гърция как мислите реставрират ? Да не ги вадят от морето на склад. Само всезнаещи

4

Марин

преди 8 години

Скъпи специалисти, археолози, футболни треньори, икономически и политически експерти. Гледайте си турските сериали и не се изказвайте за неща, които са далеч от вашата компетенция.