46

циника

преди 9 години

Капитализмът наистина води до много бързо, дори скокообразно развитие на едно общество и неговото технологично израстване.Но капитализмът е екстензивен модел и се опира на грубото,безцеремонно използване на чужди ресурси-колониализмът,Щатите и др. В дългосрочен план това създава предпоставките за нестабилност,несигурност и много тежки конфликти,които в крайна сметка неминуемо водят до срутване на системата.

45

циника

преди 9 години

Някои хора така са си заровили главите в пясъка на неолибералната смрад, че като онзи умбертоеков персонаж - Казобон, вече не са в състояние да правят дори и минамално отличие на обективните реалности от тяхното въображаемо реалити

44

циника

преди 9 години

Сега, когато източният блок го няма и управляващите икономически класи дишат по-спокойно, привилегиите, които бяха подхвърлени на средната и др. класа, на наемния труд и пр. под страх от комунизцма, лека полека се отнемат. Къде тихомълком, къде директно, но се вижда как държавата в Зап. Европа върви към намаляване на социалните ангажименти - по-висока пенсионна възраст,преразглеждане на созциалното подпомагане при безработица, постепенно оттегляне на държавата от общественото образование

43

циника

преди 9 години

След ВСВ цяла Зап. Европа е разтърсена от социални вълнения.За да се справят със ситуацията, САЩ изсипват чрез плана Маршал едни пари и става възможен моделът на социалната държава,при който на дребните класи се подхвърлят някои привилегии.Комунистическото движение е неутрализирано,тъй като хората са сравнително удовлетворени,но всичко това е възможно само и единствено благодарение на отвъдокеански ресурси.

42

fripp

преди 9 години

Точно така. Обясни им, защото това, което само са прочели през живота си, е каталога на Пайнер.

41

циника

преди 9 години

До ВСВ хора от цяла Зап. Европа емигрират от континента в САЩ,Канада и Австралия.Западноевропейският модел е на практика в колапс. В отвъдокеанските кап. държави моделът работи,тъй като там белите имат възможност да черпят огпромни ресурси и екстензивният подход на развитие на икономиката е възможен.Там където ресурсите не са достигали - Зап. Европа,кап. модел пропада в постоянни кризи,политически конфхликти, тежки войни.

40

fripp

преди 9 години

В историята няма условни наклонения. Ако това, ако онова. Факта, че най-големия приятел на СССР (Збигнев) признава, че руснаците са с най-голям принос за победата, е достатъчен. Между другото, той казва, че Америка не е играла решаваща роля във военната победа срещу Хитлер. Да загубиш 30млн. души и да се изправиш на крака насред разрушения и обезлюдяване (геноцида в Беларус напр.),сам, без чужда помощ, това е достойно за уважение. Всичко друго е ала-бала.

39

циника

преди 9 години

fripp, е абсолютно прав и не знам защо така подскачате.Всъщност знам. Бисмарк,когато решава да направи някои социални отстъпки към трудещите се в Германия описва много подробно причините за това - марксизмът!Да,Източният блок го няма,но имо мощно марксистко движение,което заплашва привилегиите на могъщата по онова време буржоазна класа.И въпреки това до ВСВ навсякъде в Европа градската работническа класа живее при отвратителни условия.След ВСВ fripp ви е обяснил достатъчно добре какво се случва.

38

Анонимен

преди 9 години

До fripp Ako говориш за сегрегацията в САЩ - то тя е в 8 от 49 щата тогава, а не в цялата държава. Това ест. в никакъв случаи не я оправдава. Какви права (реални, а не на хартия) имат хората в СССР същите години? Колкото до войната - самия Манщайн казва че са можели да я загубят още в Полша. ВСВ е решена на територията на СССР, но не самостоятелно от СССР. Ако не беше лендлииза + фронта в сев. Африка и после в Италия, а накрая и западна европа - СССР гълташе вода

37

fripp

преди 9 години

80% от военните загуби на Германия са на съветския фронт. Не кой да е, а самия Бжежински признава, че войната е спечелена благодарение на Съветския съюз. Генерал-полковник Алфред Йодл казва след войната, че са можели да загубят още през 1939г., но 110 английски и френски дивизии не са направили нищо, сигурно от смелост, срещу 25 немски. Профсъюзите гуд, ама точно по времето, когато са почвали Бийтълс, в една страна едни хора са нямали никакви права. А сети са кои са тия хора и коя е страната.

36

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 50 И какво от това? Говорим за социална справедливост и че уж в западния свят тя била резултат от "източния блок" :)))))))))))) В САЩ имаше робство, в Русия - крепостничество, в западна европа е било малко по-завоалирано, но е премахнато далеч преди робството в САЩ и крепостничеството в Русия, което под друга форма продължава и до времето на Хрушчов...

35

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 49 Много хубаво си изброил темите - социализма и комунизма нещо отсъстват :)))))))))))))

34

Анонимен

преди 9 години

Хайде бе.... В коя държава за сефте са въведени пенсии и кога? В коя държава за пръв път възникват профсюзи и кога? В коя държава и кога се въвежда 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица и кога? В коя държава за пръв път се въвежда безплатното здравеопазване за цялото население?Потърси си в Гугъл ако не знаеш, само ще ти дам джокер - всичките тези неща са въведени за пръв път в западна Европа и САЩА ти преди това прочети как се е формирал и натрупвал капитала в тези страни!!!

33

Анонимен

преди 9 години

До Одисей 1Oстави ги ***. Западния начин на мислене се доказа във времето, докато "развития социализъм" фалира и финансово и идеологически.Мисля,че ви липсва елементарно образование в областта на икономиката,политологията и геополитиката за да сте способни да отговорите на такива фундаментални въпроси за"еволюцията на модерния капитализъм","връзката между концепциите на развития капитализъм,либерализма и обществото като социален фактор","информационното общество в съвремието" т.н

32

Анонимен

преди 9 години

До fripp 46 Хайде бе.... В коя държава за сефте са въведени пенсии и кога? В коя държава за пръв път възникват профсюзи и кога? В коя държава и кога се въвежда 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица и кога? В коя държава за пръв път се въвежда безплатното здравеопазване за цялото население? Потърси си в Гугъл ако не знаеш, само ще ти дам джокер - всичките тези неща са въведени за пръв път в западна Европа и САЩ, далеч преди да има "източен блок"....

31

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен 34 относно Одрин - има подписани международни договори. Относно Курилите - няма. Също както и за Сев. Кипър.

30

fripp

преди 9 години

Социалния капитализъм, който имаме сега, нямаше никога да стане, ако нямаше Източен блок. Той не е рожба на любовта на капиталиста към обикновения работник, който му трупа богатството с труда си. Той е изцяло резултат на паническия страх на богатите да не изгубят привилегиите си, имайки пред очите си друг модел на обществено развитие, който изисква ново по-справедливо преразпределение на обществените блага. Затова и след ВСВ отслабиха хватката си върху обикновените хора.От сметка, не от любов.

29

Анонимен

преди 9 години

До fripp Гъстонаселните региони на СССР мъжете бяха мобилизирани и пращани на фронта за пушечно месо, а жените мобилизирани и пращани в евакуираните заводи (или простоените на ново такива с оборудване внесено от САЩ) зад Урал. СССР не е можел да отдели хора и техника за земеделие и това налага вноса на храни... Като цяло ако не беше устоял СССР - войната отиваше към победа за Германия-Япония - за това и САЩ и колониите на Англия и Франция имаха интерес да помагат на СССР.

28

Анонимен

преди 9 години

До Одисей 1 Oстави ги ***. Западния начин на мислене се доказа във времето, докато "развития социализъм" фалира и финансово и идеологически.

27

fripp

преди 9 години

Най-развитите индустриално и най-гъсто населените райони на Съветите бяха тотално разрушени. Руснаците се сблъскаха челно с най-добре организираната военна машина съществувала някога - Вермахта. Устояха, пречупиха я, за втори път превзеха Берлин и после сами възстановяваха страната си. Факт.