30

Наблюдател

преди 10 години

До злополучната промяна от 10 ноември 1989 г. български език и литература бяха два предмета. Така, че за никаква промяна и нововъведение не става дума, а за нещо което беше част от програмата. Но великите "реформатори" в МОН, за да защитят парите, получавани от "благодетеля" Сорос, творяха глупост след глупост, резултат от които е масовата неграмотност сред подрастващите.

29

Анонимен

преди 10 години

"... промяната е необходима, защото у нас има огромен брой деца, за които българският език не е майчин...". Ето това е проблем 1 в държавата. Всички усилия за промяна в учебното съдържание, за въвеждане на обучение за 4 годишните и т.н. ми приличат на гримиране на труп... Който разбрал, разбрал... Бог да прости България. Ще остане за друг етнос.

28

Жо

преди 10 години

РАСТЕ ПОКОЛЕНИЕТО на "Ханко Брат" и "Рамбо Силек". Цифри заместват буквите Ч и Ш, а буквата Ъ е на изчезване. За съжаление, медиите се напълниха с неграмотни "журналисти".

27

!!!!!

преди 10 години

"вербално безпомощни деца" - то май родителите са по-*** от децата !!!

26

Nona

преди 10 години

Как да общуват като имат 50 думи в речника си и през живота си не са прочели ЕДНА книга / А МНОГО ОТ ТЯХ СЕ И ГОРДЕЯТ С ТОВА/ ?!?!А и тези думи са.... Чувате ги непрекъснат,нали?

25

Анонимен

преди 10 години

Преди ни караха да учим задължително руски,сега английски от 2-ри клас.Ами нека чуждият език е по желание,като СИП.И часовете по БЕЛ да се увеличат,програмите да са съобразени с възрастта и потребностите на децата.На учителите да се даде по-голяма свобода,а не да ги закрепостяват с разпределения.С един клас може да се работи по-леко и плавно,с друг да има нужда да се наблегне някъде,докато децата усвоят конкретните знания и умения.И най-важното-докато има делег.бюджети,не чакайте образование!

24

читател

преди 10 години

Не е проблема само в учителите. Докато не се премахне тестовото изпитване по всички предмети, децата няма да оформят речта си по никакъв начин, защото не могат да възпроизвеждат текст. Тестовот изпитване води до попълване на тото-фиш, но не и до знания за езика и комуникация.

23

Шуши

преди 10 години

Да не се напъваме, а?Важното е младежите да знаят МакДонълдс, МОЛ и хипермаркет и да не приказват много-мното.

22

Книгоман

преди 10 години

За да знаят добре българския език и да могат смело да общуват,на децата до 15 годишна възраст трябва да се забрани ползването на компютър,да гледат телевизия най-много по 1 час на ден и много,много да четат книги.Друго лекарство няма.И понеже в съвременното общество това е невъзможно,значи ще продължаваме да произвеждаме 80 процента дървеняци.

21

Анонимен

преди 10 години

#18, много сте прав! Преди години моите учителки по български и литература бяха просто перфектни! Да не говорим, че баща ми даваше по-голямата част от заплатата си за книги. У дома се четеше непрекъснато! От 18 години живея в Щатите и никога не съм имал проблем със комуникацията с местните както описва господинът по-долу. Благодарности на г-жа Лозанова и на г-жа Бъклова че ни научиха да мислим, а не сляпо да зубрим и преписваме теми!!!

20

petter.bojinov

преди 10 години

(продължние американски опит - 4) Има какво да се научи от американското училище, само не бива да се копира сляпо, защото тогава проблемите ще се увеличат. Вярвам че българските учители са достатъчно добри за да направят една много добра образователна система, такава каквато е била - водеща в Европа и света. нека просто им се доверим и им помогнем да тръгнат в правилната посока.Образование е в основата на просперитета на всяка държаява. Това е особенно валидно за малки страни като България.

19

petter.bojinov

преди 10 години

(продължние американски опит - 3) Много литературни произведения ще трябва да се съкратят - за да отстъпят място на по простички и прагматични неща. Същото ще важи и за математиката и други прадмети.Освен това прекаленото академизиране има и един отрицателен ефект малък брой учуници успяват да усвоят това което се преподава. Вярно успелите имат много високо ниво но прекалено голям брой губят интерес към познанията и не научава ебементални неща.(продължава американски опит - 4)

18

petter.bojinov

преди 10 години

(продължние американски опит - 2) Е тогава разбрах че май наистина съм учил в училище доста излишни неща, че и прекалено академизирани. Тогава разбрах и че "държенето на реч" (speach) е също доста необходим предмет - най-малкото, когато искаш да кажеш нещо на колегите си по време на екипните събирания трябва да направиш добро представяне за да те разберат.Да истината е, че програмата на обучение в Българското училище не е добра. Много материал ще отпадне.( продължава американски опит - 3)

17

petter.bojinov

преди 10 години

(продължние американски опит - 1) Аз който бях учил повече литературни произведения, само в 9 клас, отколкото децата ми в гимназията и колежа - не знаех как да общувам по телефона мънках че в България казвахме "по телефон работа не се върши" е "неандърталците" пък правеха точно обратното най-важната работа се уговаряше по телефона. Да не говорим че ми отне няколко години докато се отуча от "Българския си стил" в писането на документи, електронни писма и т.н. ( продължава американски опит - 2)

16

petter.bojinov

преди 10 години

Когато преди 18 години пристигнах в Америка и записах децаата си на училище се ужасих. Та в сравнени с това което те бяха учили в България американчетата ми изглиждаха неандърталци. В Гимназията учеха четене, английско есе (метод на излагане на теза), а литературата беше 5 или 6 книги някои от тях въобще не бих нарекъл класика.По-късно когато реших да си намеря по-доба работа ме питаха "Имаш ли комуникационни позанния? Можеш ле да общуваш по телефона?" тук запецнах (продължава американски опит)

15

!!!

преди 10 години

tochno taka bashti i maiki iziavete si iskaniata .... garancia che sashtestvuvate.....izdignete vashia glas , nauchete detcata si da iziskvat a ne samo da se ochakva ot tiax da zaminat ot Rodinata! AKO NE ZAIAVITE PRETENCII STE SE PISALI UMRIALO PLEME....

14

Анонимен

преди 10 години

А родителите искат ли също да научат децата си на нещо? Като например да им поговорят и обяснят що е то училище и има ли то почва у нас. Все някой друг е виновен на провалените родители, а те не са обърнали грам внимание на децата си. Пък учителите са друга бира! На тях не им пука, защото виждат, че и родителите са толкова загрижени. Пък и верно, за толкова пари- толкова!

13

Alpha 1

преди 10 години

За 300 лв. толкова.

12

уф

преди 10 години

Абсолютно е така, особено когато ти намаляват оценката за това, че на госпожата не и харесва стилът на писане или трябва да формулираш изречението както тя го иска. Кошмар е да ти предава такъв учител по българаски език. Претенции - големи, а обратна връзкас децата - за двойка. Тези хора не с анаучени да работят с реални неща, а с някакви книжни и ненужни.

11

Някои работи се учат и в къщи... Каквото и да им говорят в училище - като са в къщи или на улицата и чуват че всяка успяла жена е к-рва, а всеки успял мъж е крадец, мошеник или хомосексуалист - какво очаквате? Или бащите им като си пускат телевизора да се заканват сексуално на певачките на Пайнер или да попържат политиците - как искате децата да се държат различно?