165

не разбирам

преди 11 години

Не разбирам защо сте толкова първосигнални и защо не проверите - в училищната програма има СИП и ЗИП от поне 10-20 години, където всеки може да учи каквото си иска включително и майчин език. Нека си учат хората, това не означава че и вашите деца ще учат задължително турски, суахили или мандарин. Не разбирам къде е проблема - и защо не сте против в Румъния да има църковна служба на български, училище и финансирано от държавата списание? М? Защо?

164

9667

преди 11 години

До 176 - АнонименНе разбирам какво точно искаш да кажеш. Това пък за липсата ми на толерантност ... ей на това вече се смея! :-))))В моята къща "официалният" език е турски и се говори само и само на турски. Но в същото време, много често можеш да чуеш глъч и на български, английски, гръцки, италиански, шведски и т.н. и т.н.! Правилото е - докато никой не ми пречи на мене да си говоря моя си език, всеки е свободен да говори неговия си! Да ти звучи като нетолерантност?

163

Анонимен

преди 11 години

Бах мааму 170000 румънци, *** 1млн, турци и те 1млн., според Скопие македонците са поне 2млн. , малко сърби и гърци и българите останаха малцинство

162

Анонимен

преди 11 години

А ***, кога ще учат?Аз румънския си го говоря що годе, ама турския и иврит- хич ме няма. Сръбският не ми е проблем, но гръцкото дис пи дис- хептен. Нека учат децата, да не са като нас прости! Всеки език е едно богатство!

161

lewskar

преди 11 години

Знам че в България живеят шепа Тибетси се га е момента да се оплачът и ТЕ ДА СЕ ИЗУЧАВА И ТИБЕТСКИ ЕЗИК в училищата ,след това може заради чернокожите футболисти в Левски и ЦСКА да започнем да изучава ме ЗУЛУ ,заради китайците на Илиянци КИТАЙСКИ ,заради арабите на дюнерите АРАБСКИ,заради Арменският Поп Арменски,заради Еврейският хахамин Еврид, заради пияните руснаци на морето да върнем Руският ,Английският задължително защото не ни назначават на работа.И България да я прекръстим на ПОЛИГЛОТИЯ

160

Джедай мастър

преди 11 години

"Представителите на румънската общност обаче поставят под съмнение верността на тези данни и твърдят, че в България живеят между 150 000 и 170 000 румънци."Ако броят ромите за румънци, сигурно са и повече.

159

И така!

преди 11 години

Дайте да изучаваме и македонски и гръцки и турски и румънски, няма проблеми! Защо ни е български!? То и без това сегашното поколение е неграмотно до неузнавамост :Х Пишат на латиница и питат що е то кирилица?!

158

Ловец на пилци

преди 11 години

До 9667 ястребчетУБе като не ти знася що не отидеш до любимата ти Турция и да защитаваш фанатика Ердоган?

157

brymbrym

преди 11 години

След като има новини на турски език по БНТ, трябва да има и на ***, арменски, гръцки, румънски, сръбски и руски.И това е чудесен начин да се разкарат новините на турски.Първо въвеждат новини на поне още 5 езика. Изчакват малко и после с номера, че нямат средства да поддържат новин на чужди езици, ги махат всички и остава само националния български.

156

сектор кабул

преди 11 години

Най-комичното е, че румънска нация не съществува. Ламтежите и претенциите за някакво абсурдно румънско малцинство идват от една географска територия, населена от ***, кумани, татари, печенеги, хазари, славяни, унгарци (впрочем в Румъния унгарците са най-голямата обособена етническа и расова общност, 4.5 милиона), немци (т.нар. сакси в Трансилвания, 250 000 на брой, в миналото- 400 000), и 2 милиона българи. Румънската "идентичност" е въобразена и опакована през 19 век от фанариотите.

155

Димитър

преди 11 години

До 9667На *** приятелю въобще не му пречи. Той с "кеф" може да си пие ракийката /ракъ/ с комшията Демир или "цуйката" с Димитреску.Като чета коментарите виждам пълен "тюрлюгювеч" в понятийния апарат на коментиращите.Бъркат се потятията "нация" и "етнос". Българският етнос е част от българската нация. В света има 200 хиляди етноса и само 2000 нации.Теорията за "етнически чистата нация" и чиста незнамсикаква раса се помнят от най-мрачните времена на миналия век.

154

Анонимен

преди 11 години

И на теб да ти обясня.Прави разлика между Османска империя и Турска държава.Турция съществува от началото на 20-и век.Създадена от Ататюрк.Тогава се приема за официален език турския а официалната религия е ислям.Редом с това,започват масови изселвания на българи,гърци,арменци и т.н. Има масови убийства,дори се стига до геноцид спрямо арменците,който не щат да си признаят и до ден днешен цивилизованите турци.И понеже ние явно сме доста по-европейци от тях,оставихме малцинствата да живеят с нас.

153

критик

преди 11 години

...Според вестник "Ромъния либера"...Защо не се научите първо на правопис, пък после се правете на "журналисти"!?

152

9667

преди 11 години

Българите много се гордеят, че са си запазили националното си самосъзнание в продължение на вековете, през които са били под чуждо управление. Но когато стане въпрос за националното самосъзнание на етническите групи под тяхното управление, почват да си ръфат цървулите от яд. Оти така? Какво му пречи на ***, че Раду си учи влашки?

151

НЕ Е ВЯРНО

преди 11 години

Не е вярно, че в България не се изучава румънски език. В София даже има профилирана гимназия с интензивно изучаване на румънски с патрон големия поет Михай Еминеску . ПГИИРУ "Михай Еминеску" са в една сграда със 123-то училище в кв. Красна Поляна.

150

9667

преди 11 години

До Б2Понеже гледам, че и от конституции разбираш, да ти боцна едно въпросче, че да осветлиш малко това глупаво турче - какво е това "официален език", и какво е майчин език? Има ли някаква разлика? Националният химн на България е "Мила Родино", това ще рече ли, че аз като си копая тютюна, вече не мога да си пея "А дали е така, кой, кой ще ми каже, аз вървя по света, и подсвирквам си даже ..."

149

7

преди 11 години

Добруджа е админастративна териториална единица в Ромъния. Средновековната държава Добруджа е била влашка държавна формация и религиозноп повързана с Константинопол. Голяма част от днешните славофони са били власи преди това.

148

Б2

преди 11 години

Защо нашите политици мълчат като ***..?Нас са ни подкарали от всякъде - от юг турците, от запад македонците, а сега от север и румънците!Добре е, че за сега Черно море и рибите от изток мълчат ;)Г-да политици писнани от ду.едайци!!!

147

Анонимен

преди 11 години

До А.Осман;Пич,интересно как е в Турция?Имали нещо друго освен турци?Има,*** не го признавате.А църкви има ли?Има,ама не им бият камбаните.То и в Америка има китайци,но щом имат зелени карти,вече са американци.И а посмяха да правят изпълненията,които си позволявате вие да правите,а ги шутираха обратно в Азия.Да,грешката е наша,че не постъпихме като вас и гърците.И от това си патим.Да ви бяхме изритали навреме не да се правим на толерантни.

146

Б2

преди 11 години

КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯГлава първаОСНОВНИ НАЧАЛАЧл. 1. (1) България е република с парламентарно управление.Чл. 3. Официалният език в републиката е българският.Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.