85

Анонимен

преди 11 години

А ето и нещо относно нервната система при насекомите, ако се чете внимателно, ще се забележи че въпреки че имат възможност да изпитват усещания, те все пак нямат нервна система във вида в който я приемаме:Насекомите притежават различни сетивни органи и рецептори, които възприемат различни външни и вътрешни дразнения. Рецепторите биват:Механорецептори. Възприемат механични дразнения и биват: Трихоидни сенсили - състоят се от кутикулна пластинка или косъмче и нервно разклонение свързано с него. Сенсилите могат да възприемат допир, звук, мирис и вкус.Джонстънов орган - състои се от многобройни неврони, концентрично групирани върху второто членче на антените при възрастните насекоми и при някои ларви. Изпълнява многобройни функции - контролира скоростта на полета, да улавя звуците, помага за ориентацията на насекомите във водна среда.Звукови рецептори - това са също механорецептори съставени от снопче нервни влакна, свързани пряко, или чрез специални структури с кутикулата. Звуковите вълни предизвикват трептене по кутикулата и предават сигнал към нервните клетки.Хеморецептори. Те влизат в състава на органите за вкус и обоняние. Когато химичните вещества се възприемат от разстояние се говори за обоняние, ако това е при непосредствен допир - за вкус. Обонятелните сенсили са концентрирани предимно на антените, но се срещат и по максилите, дихателните пластинки и други. Често при мъжките животни антенките са по-добре развити, а от там и количеството на сенсилите е по-голямо. Ето защо мъжките представители са с по-добре развито осезание.Вкусовите сенсили са съсредоточени по устните органи и ходилата, рядко по антенките и яйцеполагалото. Опитно е доказано, че насекомите улавят четирите основни вкуса - сладко, горчиво, солено и кисело.Рецептори за влажност. Вид хеморецептори чувствителни към влажността на въздуха. Разположени са в антените.Терморецептори. Разположени са в нишковидните сенсили на антените, различни участъци по главата, гърдите или коремчето.Фоторецептори. Много добре развити и най-сложно устроените. Много малко насекоми са лишени от тях. Концентрирани са в очите, които при насекомите са два вида - фасетни и прости.

84

Анонимен

преди 11 години

На графита и диамантът не им е еднакъв строежът, естествено, това са алотропни форми на въглерода, т.е. имат различен брой атоми в молекулата или различна кристална решетка. Както кислородът и озонът. Ти освен пропуски по биология, не си влизал май и в часове по химия. С тези примери, които даваш никак не си помагаш. Верно, спорът ви олекна сериозно.

83

до 86

преди 11 години

Въглеродът има няколко алотропни форми, от които най-известните са графит, диамант и аморфен въглерод.[4]. Физическите свойства на въглерода силно зависят от алотропната му форма например диамантът е много прозрачен, докато графитът е черен и непрозрачен. Диамантът е сред най-твърдите известни материали, докато графитът е толкова мек, че оставя следи върху хартия (оттам и името му на гръцки пиша). Диамантът има много ниска електрическа проводимост, докато графитът е много добър проводник на електрически ток. При нормални условия диамантът има най-високата топлопроводимост от всички известни материали. Всички алотропни форми са твърди вещества при нормални условия, но графитът е най-стабилен в термодинамично отношение. По отношение на химическите им свойства всички алотропни форми на въглерода са стабилни и дори за реакция с кислорода е необходимо нагряване до висока температура. Най-честата валентност при свързване на въглерода в неорганичните съединения като оксид е +4, но се среща и +2 като например при въглеродния монооксид и други карбонилни комплекси. Най-големи запаси от въглерод се съдържат във варовиците, доломитите и въглеродния диоксид, но значителни количества въглерод има и в органичните находища от въглища, торф, нефт. Въглеродът образува повече химически съединения от който и да било друг химически елемент, с повече от 10 милиона описани до днес чисто органични съединения, като това са само малка част от теоретически възможните съединения при стандартни условия .[5] Наличието на въглерод в земната *** го нарежда на 15-о място от срещащите се в нея елементи, а наличието му във Вселената (като маса) го подрежда на четвърто място след водорода, хелия и кислорода. Той се среща във всички живи организми, а в човешкото тяло той се нарежда на второ място след кислорода по маса (около 18,5%)..[6] Това му изобилие в природата, заедно с разнообразието от органични съединения и тяхната необичайно способност да образуват полимери при температурите, най-често срещани на Земята, правят от този химически елемент основа на живота.

82

do 88

преди 11 години

Няма смисъл да спориш с хора, които винаги искат да са прави. Те ще те наругаят, обидят и т.н., само да е на тяхното. По принцип такива хора не са прави. Не си губи времето. А какво било с графита и диаманта- пише го някъде, т.е. навсякъде. И подобни теми просто са само предтекст за доказване на хора с комплекси. Сега, и комплексът не е материален, та не съществува (според тях).

81

тцътц

преди 11 години

тук някои хора се впускат в научни дискусии при липса на елементарни научни познания, които следва да се усвоят преди абитуриентския бал още. графитът и диамантът имали еднакъв строеж, птиците не чувствали болка, насекомите нямали нерви, хелоу?! но тя и самата статия е на такова "интелектуално" ниво. утре очаквайте нова "новина" - човекът произлязъл от едноклетъчно, да не повярваш. бту, в статията има една изключителна глупост - "с хриле вместо зъби". та, коментарите съответстват на това :D

80

до 86

преди 11 години

Ако строежът не е еднакъв, как при нагряване и налягане се получава диамант? И за добавка, тук става дума само за налягане, защото както графитът, така и диамантът при голяма температура просто се изпаряват(превръщат се в газ).

79

do 86

преди 11 години

Абе глупости, глупости, но в библията се пишат много точни неща. Едно от тях е свързано със съденето. Ето, написал си:'И прав е Монти - тук верно се говорят големи глупости"А някои пишат с грешки....

78

Анонимен

преди 11 години

"защо графитът при абсолютно еднакъв строеж не е диамант"Строежът на графита и диаманта изобщо не е "абсолютно еднакъв", а е подобен в някой аспекти. Не всички. При нагряване на графит с много висока температура и при определено налягане подлагане се получава диамант. Нещо подобно като при пясъка и сръклото, но много по-сложен процес.И прав е Монти - тук верно се говорят големи глупости.

77

Анонимен

преди 11 години

Монти, не се ядосвай. Пишеш:'При смъртта теглото намалявало заради отлитане душата!? /естествено, че намалява, но поради съвършено различни причини/....това е колосално невежество!"Да, но след като се доверяваш изцяло на мисленето си, не успя ли да се досетиш, че след като са отчетени тези причини, поради които намалява теглото, са останали още няколко грама.. Вместо това се ядоса и започна на пишеш обиди. Бих ти изпратил това изследване, но правилата на сайта не позволяват и не е на българск

76

Анонимен

преди 11 години

Прочети за нервната система при насекомите, моля те, и не се излагай. Това, че тя е много по - просто устроена от тази при хората, не означава, че няма такава. Иначе и аз съм почитател на индуизма и мисля, че там най - добре е обяснена идеята за Бог и света.

75

до 80

преди 11 години

И още нещо, птиците имат нервна система и мозък, но не чувстват болка. Интересно нали?

74

до 80

преди 11 години

Много правилно си ме разбрал, насекомото няма нерви и мозък, всичко е трахеи, погледни вики-то.

73

до Монти

преди 11 години

Именно за това става дума, не знаеш какво има зад ъгъла, а опитваш да познаеш какво има зад хоризонта. Очаквам и отговор на въпроса ми защо графитът при абсолютно еднакъв строеж не е диамант, защото просто да си приказваш заради самото приказване общи приказки за невежество и н`ам к`во си говори кофти за теб. А досега имах нелошо мнение за теб. След като можеш да обясниш нещо необяснимо като Бог, значи можеш да обясниш всичко необяснимо, нека започнем с черната материя :)

72

Анонимен

преди 11 години

Недей така бе, човек, как да няма нерви и мозък насекомото. Другарката ти по биология много ще се ядоса, ако прочете това

71

до Монти

преди 11 години

Може би ти също не си ме разбрал, това което имам предвид е че както религията, така и науката са напълно безпомощни да дадат обяснение на вселената и Бог. Нашето знание е още в самото си начало, а ако все пак се интересуваш, по мое мнение най-близо до истината са будизмът и шаманизмът в многото си форми.

70

Монти Бърнс

преди 11 години

По едно време имаше мегдан за смислена дискусия, но сега почнаха да се приказват глупости! Не сме знаели защо графитът не е диамант!?, При смъртта теглото намалявало заради отлитане душата!? /естествено, че намалява, но поради съвършено различни причини/....това е колосално невежество!Не виждам смисъл от по-нататъшно обсъждане, както и не искам да налагам насила мнението си на никой вярващ!Респект и всичко добро!

69

Анонимен

преди 11 години

Ахам, значи сега не сме произлезли от маймуните, а направо сме се преобразили от акулите ли:)))))Тоя дето е правил превода е много смотан и без грам научни познания по въпроса! С 9-10 думи според тези учени, сухоземните гръбначни са произлезли от друга риба, роднина на акулите, а не от тази от която се е смятало досега. И АВТОРА - я кажи, какви са тези челюстни и без челюстни гръбначни, че сега много ме хвърли в смут?:))))))))

68

Монти Бърнс

преди 11 години

Значи не си ме разбрал. Именно и аз това твърдя - че в християнството е пълно с парадокси. Особено това си личи в съвремието, когато не само то, а всяка една религия е в гигантско несъответствие с научно-техническия прогрес.Познавам историята и теологията повече от добре. В оригиналния текст на Библията думата "Бог" е в множествено число. Това е неоспоримо доказателство, че христоянството черпи идеи от митологията, а не е някаква необяснима невидима промисъл...

67

до Монти

преди 11 години

Насекомото не чувства болка, няма нерви, няма мозък, но въпреки това, когато започнеш да го мачкаш то се бори с всички сили, знаеш ли защо е така? На влизане в черната дупка времето се забавя все повече и повече, знаеш ли защо е така? Знаеш ли какво е тъмната и светлата материя? Знаеш ли какво е паралелно измерение? Графитът има същата кристална структура и химичен строеж като диаманта, но не е диамант защо е така? Не знаеш елементарни неща, но си седнал да умуваш за същността на Бог. Забавно.

66

до 72

преди 11 години

Не е доказано научно. Научно е доказано точно обратното, че след смъртта човек губи няколко грама от теглото си. За сведение: 90% от материята във Вселената е невидима. Та човек има само 6 сетива и много ограничения за предвижване във времето и пространството. Всъщност, нашият ум основно преработва информацията, получена от нашите сетива. Ние сме ограничени същества.