21

19

преди 12 години

До 20КПД-то на електрическата машина е над 95-97%, проблемът е в КПД-то на механичната част. Иначе акумулаторите могат да не се ползват ако законодателя разреши малки частни енерго производители да се свързват директно с мрежата и съответно оператора на енергийната система да заплаща произведения ток. Така е и най-екологично. :( Разбира се всичко това е теория - практиката в България е всеки да се оправя както намери за добре.

20

DARK

преди 12 години

До 15 Да бе колега така е ама не е само генератора.Първо трябва ти генератор с високо КПД а те не са евтини.Трябва ти и система със акумулатори където да се съхранява тая енергия защото това което идва от ветрогенератора не е постоянно и най накрая трябва ти хубаво ветровито местенце което надали е пред къщата ти.Иначе че всичко всеки с малко повече разбиране по електротехника може да си го направи сам е истина системата не е сложна просто е скъпо.

19

Анонимен

преди 12 години

До 15НЕ ВСЕКИ електромотор.:) Почети малко преди да се впуснеш в начинанието. Направо ти казвам, че асинхронните двигатели с накъсо даден ротор не стават.:)

18

НСС

преди 12 години

Далаверата е турбо голяма, защото се *** здраво. Електроразпределителните дружества са длъжни да изкупуват енергията от ветрогенераторните паркове на висока цената. Хитрите 'инвеститори' прокарват скрит ел.кабел, с който превъртат през системата на генератора електричество, но то е от конвенционалната ел.мрежа. Така продават 'от мрежата към мрежата' все едно, че е електричеството е получено от ветрогенератора. Съществува огромна схема за кражба, в която са въвлечени много хора.

17

Анонимен

преди 12 години

Тая материя никак не ми е позната,но щом и Лукойл се намесват означава,че далаверата е голяма.Дано сметките им излязат криви ако #15 е прав.

16

Мики

преди 12 години

Има и технологии за пестене на банзин, с т.н. "водородни клетки" на базата на електролизата.В Люлин , има едно магазинче зад БИЛЛА , продават готови инсталации!Не е лошо да се проучи въпроса!Живота стана скъп-транспорта ,също!

15

ХАЙДЕ ,БЪЛГАРИ...

преди 12 години

ДА СИ МОНТИРАМЕ ПРЕД КЪЩИТЕ ПО ЕДИН ВЯТЪРЕН ГЕНЕРАТОР....И ДА ПОКАЖЕМ СРЕДЕН ПРЪСТ НА МОНОПОЛА!ТАЯ ТЕХНОЛОГИЯ , ПОНЕ НЕ Е СЛОЖНА!КАЗВАТ , ЧЕ ВСЕКИ ЕЛЕКТРОМОТОР СЪС ПУСНАТ В ОБРАТНА ПОСОКА СЛАБ ТОК....ГЕНЕРИРА ЕЛ.ЕНЕРГИЯ!ПОЧВАМ , УПОРИТО ДА БАЧКАМ В ТАЯ ПОСОКА....!ТОВА СА СИ ПАРИ ....ЧЕСТНО СПЕСТЕНИ!

14

Конче Вихрогонче

преди 12 години

Цакат ни в бензина ( и то некачествен) а сега ще ни цакат и с тока нестига ,че утрепките посредници от ЕВН,ЧЕЗ и ЕОН ни скубят от преди това ... да пикая на депутатите които позволяват това !

13

даа

преди 12 години

Троянски кон в действие.

12

Анонимен

преди 12 години

10, какво означава ние да си построим? от къде да извадим толкова пари? Както виждаш 20 мегавата мощност струват 50 милиона евро, а 1 гигават струва 2,5 милиарда евро!Огромни инвестиции трябват за да може енергетиката ни да премине на ВЕИ!

11

Анонимен

преди 12 години

До 10 Защото ще ти е по-лесно и безпроблемно да се намесиш на пазара на наркотици и оръжие отколкото на енергийния пазар. :) Енергийната мафия е силна. Питай Луканов ако не ми вярваш.:(

10

Анонимен

преди 12 години

А защо ние сами не си построим парка?

9

Анонимен

преди 12 години

5, вятърната енергия ще бъде най-евтината енергия в бъдеще! В момента трябва още да се дотира, защото трябва да се избият първоначалните инвестиции, но след това цената пада драстично.Една метална кула веднъж монтирана може да седи там и 200-300 години. Перките и генератора трябва да се сменят на 10-15 години, но това е минимална инвестиция спрямо първоначалната!Не забравяй, че преференциалните цени за вятърната енергия са валидни точно 12 години!

8

9860

преди 12 години

Ако започнат да си плащат и данъците ще е още по-добре,ето как с едни спестени от данъци пари създават нови дружества и компании.

7

ОГИ

преди 12 години

На тия руски *** нищо да не им се продава

6

Анонимен

преди 12 години

Лукойл също знае къде е бъдещето и постепенно се преориентират! В крайна сметка хората не искат нефт или бензин, а енергия! Важното е кой ще им продава тази енергия след 10-20-30 години!

5

grep

преди 12 години

Далавера - държавата и ЕС най-вероятно щедро спонсорират всеки киловат енергия произведен от вятърни електроцентрали и ето ти - ние пак ще плащаме на Лукойл, този път не скъпо гориво, а скъпа електроенергия!

4

До 2

преди 12 години

Не можеме. Вятърните централи в БГ са вятър работа ама са идеални за пране на пари

3

ВВ

преди 12 години

А ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ СА НА ЗАГУБА! БРАВО ТАРИКАТИ!

2

Анонимен

преди 12 години

a nie ne mozeme li sami da si gi napravime?