19

аз

преди 12 години

До колкото разбрах от статията онбашиите искат държавата да се намеси за да се раздуе следващ имотен балон, от който ще спечелят само строителните предприемачи и банките. Дали това ще се случи? Зависи колко са корумпирани държавните служители на високи постове.

18

Анонимен

преди 12 години

Нали сме пазарна икономика ! Нека оставят пазара да реши сам! В момента какво казва пазара " не ви искаме скапаното некачествено строитлство на двойни и тройни цени с недоразвитата инфраструктура и липсващи зелени площи"

17

До 8

преди 12 години

Умнико, всяка стока се продава на такава цена, на каквато някой се съгласи да я купи. Никой не е забогатял като е предлагал продукт който никой не може да си го позволи. Ако няма стимулиране на търсенето, то търсенето ще намалее, и съответно цените ще намалеят.Държавата да стимулира търсенето, това значи държавата да вземе пари от всички нас, и да ги даде на когото държавните бюрократи решат, и по този начин да поддържат цените високи.

16

Анонимен

преди 12 години

Наистина е иронично че дава за пример САЩ, при условие че именно държавните намеси в САЩ, надуха балона и предизвикаха кризата.

15

Анонимен

преди 12 години

В момента разглеждам една брошурка, предлагаща къща за 55 000 евро. Отзад снимка на двуетажна красива къща с хубава градина. Звучи добре, нали? На цената на двустаен - къща.Само че, какво стои зад тази цена като се прочетат детайлите: 55 м2 площ, т.е. като вземем впредвид изискването за 2м м/у дворно разстояние от двор 7х8 остават 5х6, после като отчетем изгубената площ от стените остава жилищна площ най-много 20м2. Колибата на чичо Том? Или колибата на Шаро?

14

Анонимен

преди 12 години

Тезиса "Да се намеси държавата" си го превеждам като "Да се намесят един куп корумпирани държавни чиновници" - където има държавна намеса, прокопсия няма, освен ако нещата се направят максимално опростени, правилата толкова кратки и ясни, че да няма как да се злоупотреби с тях! Останалото е само във вреда на населението.

13

бг-смешници

преди 12 години

и каква е логиката купувачите да бъдан насърчавани да купуват на нереално високи цени, а?ей сега ще ви кажа няколко насърчитени мерки:-първи имот - без данък, следващите - прогресивно;-за предприемачи държащи непродадени апартаменти повече от 1 година - въпросните се считат за тяхно притежание и подлежат на данъчно облагане съгласно казаното по-горе;стиска ли му на някой, а:)))

12

Анонимен

преди 12 години

Колкото по темата примерите с която и да е друга държава в областа на стимулирането е безмислен ! За къде повече ще строим с този отрицателен прираст. Ще си вкарваме сънародници от китай ли? Качеството на построеното е под всякаква критика в по-голямата си част.Контрола е меко казано слаб. Нормативите са абсурдни. А те коментират как да стимулират това безумие! Аз даже бих предложил да се въведе мораториум върху жилищното строителство докато не се приемат подробни устройствени планове !

11

до Митко

преди 12 години

Абре Митко ти какво предлагаш всички пенсионери да хванат да си заложат апартаментите ли!? Тия апартаменти дето са се трепали цял живот да купуват! Единственото нещо което ни дели от мизерията е собствеността на жилищата ни приятел! И на всички западняци това им е трън в очите . В момента в който си изгубиме и правата върху жилищата вече могат и на кораби да ни качат и да ни изселят от тази земя! А малкото които останат ще им служат за прислуга! Цинично е да оставиш пенсионер с пенсия 80 евро!

10

Анонимен

преди 12 години

Ако държавата строи и продава, нека се меси. А Тошев и Съйков да се огледат и да разберат, че страницата "бай Тошо" отдавна е затворена.

9

Mitko

преди 12 години

Държавата е крайно време да се намеси! Данъците за второ жилище трябва да са значително по-високи. И без това 1/3 от апартаментите стоят празни се затруднява поддръжката на общите части. Защо сам човек живеещ в апартамент за 80 000 евро може да получава помощ за безработен, социално слаб или коледни добавки като пенсионер - не е ли цинично? Колко жилища и колко население има реално в България - защо няма официален имотен регистър, който да е публичен, а не тайна?

8

ан

преди 12 години

АБЕ КАКВИ ЗАКОНИ КАКВИ ПЕТ ЛЕВА? ЖИЛИЩЕ КОЕТО Е ПОСТРОЕНО ПРЕЗ 75 ГОДИНА И Е НА 36 ГОДИНИ И СЕЕ РАЗПАДНАЛО. КАТО НОВО Е СТРУВАЛО 5 000 ЛЕВА. СЕГА ГО ПРОДАВАТ СТАРО ЗА 37 000 ЕВРА. КЪДЕЕ ЛОГИКАТА? ЗНАЧИ КОЛКОТО Е ПО СТАРО ТОЛКОВО Е ПО СКЪПО. Е-АХТИ ДЪРЖАВАТА Е.АХТИ МИЗЕРНИЦИТЕ. КОЙ ОПРЕДЕЛЯ ЦЕНИТЕ В МУТРЕСТАНИЯ.? СЕЛСКИТЕ ТАРИКАТИ ЛИ?.

7

До 1

преди 12 години

Аз лично основно жилище нямам, камо ли 2ро...Работя много, но дори и кредит за употребяван 10год. автомобил банките ми отказаха (че и 150лв за разглеждане на документи загубих), та за жилище дори и несмея да кандидатствам.Цените на жилищата у нас са на същите нива, че и по-високи от тия в САЩ,Канада и ЕС. За мен е по-изгодно да емигрирам (и това ще стане в близките години) отколкото да работя тук за безпари и да изплащам жилище и да мизерствам докато съм жив!

6

Анонимен

преди 12 години

По начина, по който се строи в БГ, цена на кв. м. не трябва да надвишава 420-480 евро. И това е с много добра печалба за инвеститора и строителя. Всичко отгоре - 500, 700, 1000 евро на кв. м. е живо дране на хората. Ако има глуаци, да си дават парите. И на цените на материалите, фирмите имат поне към 20% отстъпка от цени в складове на едро. Просто в БГ всички искат да правят по няколкостотин процента печалба, само 100-150% не ги устройват...

5

Кредитен експерт

преди 12 години

Строителна себестойност 350 евро/кв.м.Обезщетение 100евро/кв.м.Себестойност на кв.м. 450 евро/кв.м.Продажна щена 950-1000 евро /кв.м.До нивата от 550-600 евро /кв.м. за престижните райони има още доста да се свалят цените. Затова такива писания ще срещаме често в нет-а. Трудно се губят предварително предназначени пари: за поршето, за яхтата, за палмата,за нашия човек от ДАГ..... Трудно е.....

4

58

преди 12 години

извинявам се ,че не е по темата,но някой зае ли какво става с лихво точките,държавата тогава работи с парите ни,а сега май ще си ги имаме за спомен

3

Гошо Тъпото

преди 12 години

Пазарът на имоти у нас продължава да се....напъва,да пере парите на нашенскитедалавераджии,именувани...бизнесмени;трохите от тези...напъни са за бедниятнародец,който както винаги е...прекаран,а мазната...баница -за...банките.

2

Анонимен

преди 12 години

И 90 % от населението има недвижима собственост.....

1

Анонимен

преди 12 години

В страна ,в която 90% от имотите са частна собственост, а 80 % от населението освен основно има и второ жилище или селска къща или вила, е пълно безумие насърчаването на закупуването на жилище!!! Това работи сам в полза на брокерите, банките и данък сгради и такса смен. И в полза на бившия брокер от агенция "Тошев" , сега кредитен експерт !