200

до Пирин

преди 13 години

И все пак не ми отговори, защо само Фиром няма дата, на която се е освободила от турско? :))))))))))) Кажи ми датата на която Фиром спира да е под турско робство :)))))))))))) Нямате такава дата нали? :)))))))) Защото Фиром, или както вие и викате Македония, никога не е била под турско робство, така ли е :)))))))))

199

Анонимен

преди 13 години

За съжаление истинската история никога не е удобна на политиците (най-вече на сръбските и македонските). Никой не може да ме убеди в тъпизма за сливането на трите етноса Българи, Славяни и Трали. Пълен идиотизъм. Турците за 500 г. не успяха да ни претопят и слеят в едно, замислете се. България се е разширявала и е присъединявала към себе си дръги племена но те са били единородни и единоезични и сливането им е станало доста лесно. Нека не се забравя, че тука идваха и други завоеватели но ...

198

Анонимен

преди 13 години

Тюркския произход на българите е измислица на Австро-Унгарските шпиони и евреи братята Шкорпил. Още в средата на 19 в. руския историк Добромиров доказва, че скити, сармати, хуни и българи са наследници на древните тракииски племена и, че всички славяни същност са траки в това число и българите. Както тези на балканите така и онези от волга. А така също и, че половината руска аристокрация произхожда от покръстени български родове от волга (били са мюсюлмани).

197

Българин в САЩ

преди 13 години

Аз съм младеж живеещ отскоро в САЩ и тук имаме познати момчета и момичета в нашата компанията,те са македонци,но излизат предимно с българи или македонци,но забелязвам,че са все около българите,за да не съм многословен,а по лаконичен ще кажа,относно въпроса те какви се чувстват - македонци.Ние обичаме да ги майтапим по въпроса,но те не го приемат с лошо. Цялата истина за "македонците" и българите е такава - Там където е текло,пак ще тече.

196

до 199

преди 13 години

Бюрмаджистанецо 1 / Прочети кога са се появили турските племена във азия 2/ Езика на всички славянски народи няма нищо общо със гръката култура която е крадете

195

Прабугарски=Турски

преди 13 години

Бре будало едно. Како ти разбираш Бугарски ?!? Па значи мораш да ги разбираш и турски и татарски , казашки, азерски, киргизки, туркменски ??? Бидеи се работи дека бугарите (прабугарите) биле турско племе со турски азик и со турски обичаи. А денеска Македонците и Бугарите , како и Србите можеме лесно да се разбираме бидеи ги користиме азици кои потекнуваат од стариот македанско-тракиски азик

194

Пирин

преди 13 години

н.190, ти нали четеш какво пише днес.бг - човека казва, че е правил мартеници в училище. Кратко и ясно, няма нищо домашно. И въпроса ти е много неясен, какво те интересува - етническия фон на празника ли или същността му като духовен празник, какво ?

193

Един Българин

преди 13 години

,но уви не е! Не е и баба ти и всички от тяхното поколение учили и изказвали свободно какви са. Да, признавам гадно е да се сблъскаш с истината в очите и да признаеш че цял живот са те лъгали. Аз лично никак не бих искал да съм на твое място, но ако бях отново щях да се гордея че съм "син на земя прекрасна", "където Дунав, Вардар, Струма и Марица си текат". Вярно мачкат ви и ви е страх. Признайте си го с чест, вместо да го отричате. Много от вас се преселиха в България, т.к. гнета не се търпи.

192

Един Българин

преди 13 години

192 я кажи като си толкова вещ на какъв език е писал и говорил Александър Македонски. Кажи кой е най-великият грък на всички времена, който избраха гърците 2010? Кажи на какъв език са средновековните надписи във всичките ви манастири и църкви? Не, не това не е македонски, нито старославянски, това е чист Български, който аз и ти разбираме. И знаеш ли защо? Защото колкот и да не ти се ще са ти промили мозъка на теб и на баща ти. Да не са на дядо ти,защото е учил на време. Ти го мислиш за изкуфял

191

до 192

преди 13 години

*** и погрдниот збор (дума) "ИЗПЕРКАЛИ" што си го користел,доаа од тракискиот збор "перкоа" што и на денешен бугарски означува "отлетиал, излетиал".Така го викале понекогаш и митскиот Тракиски Херос - со прекарот ПЕРКОН. Се знае дека и Мадарскиот коник е ово лик на Тракискиот херос, нити татаромански прабугарски али монголомански глупотевини... Се знае дека Тракискиот Херос секогаш авал ко а понекогаш имал и криа.

190

Един Българин

преди 13 години

Аз нямам против да ме наричат и тракиец, мизиец или македонец. Това са все Български земи, колкото и да не ти се ще 191. По тях живеят Българи, албанци в западна румелия и преселени гърци на халкидическия полуостров. Всички Българи са имали Българската традиция свързана с пролетта да си закичват мартеници за здраве. На някои българи в западна румелия са им пренаписали историята и традициите за да се отдалечат от майка България. Всеки уважаващ себе си човек е горд и признава открито какъв е.

189

До 191

преди 13 години

Какви траки, какви татари бе , какви прабългари бе?!?!Аз съм македонец, и знам от пра-пра-пра-пра дедо ми, че македонците са дошли от Аляска , и че всъщност сме ескимоси бе ееей!Аляска е македнска бе еееей!Македонска земя е АЛЯСКА!!!!

188

До 191

преди 13 години

А бе ей я се стегнете бе!Наскоро си докарахте от Пакистан некакъв ***, че бил пряк потомък На Александър Македонски! Че даже и имение му подарихте!Съвсем сте изперкали ей!!Стига с тая история бе!Внимавайте днеска, че албанците ви кроят шапка бе!

187

до "177 антитат

преди 13 години

Се убаво ама вие не сакате да сте Траки,вие сакате да сте Татари или Прабугари,па така свесно дозволивте сите Тракиски митолошки ликови Грците да си ги присвоат за свои,а вие да ги барате кореата во Монголиjа, ханот Аспарух и компаниа.Инаку добро е кога неко мисли со своа глава а не по директива...

186

до Пирин

преди 13 години

Не ми отговори на въпроса. Каква традиция е да се правят и подаряват мартеници???? А и не се знае дали Стевче не е правил мартеници вкъщи. Ти как разбра че не е правил????

185

Пирин

преди 13 години

н.187, от разказа на Якимовски излиза, че са го учили да прави "мартинки" в училище,а не вкъщи. Явно югославската асимилаторска машина е искала да българизира македончетата :)) Ами ако учителката му е била българка от Западните покрайнини ? В Скопие има стотици такива. Дали не е внос тази "традиция", би ли ми казал ? И мартеницата НЕ е македонска. Не е и българска.

184

Пирин

преди 13 години

н.183, Македония празнува своята рождена дата, на датата, на която сама се е освободила чрез референдум и свободно изразяване на волята на народа, а ти празнуваш едно временно споразумение за спиране на война между две чужди държави, когато никой за нищо не е питал българите. Ако трябва да се сравняват двата празника кой е по-по-най, българския чупи глупомера и взима купата за най-фалшив национален празник !

183

до 186

преди 13 години

А каква е??? Като не е чисто българска каква е??? Питах вече, ама нито един небългарин не ми отговори. Г-н Стевче е правил мартеници, защо ли ги е правил като дете??? Мартеницата македонска ли е питам????

182

Пирин

преди 13 години

От написаното излиза, че в югославско време, когато според българските историци се вършело най-бясно отричане на всичко българско, държавните училища са поддържали една българска традиция ??? А, тя че не е чисто българска е отдавна известно, но в България, както историята, така и на културата е отредена роля в патриотичните игри. Мартеницата в България отдавна не е народен обичай а политизиран и комерсиализиран празник. Цирк Балкански

181

самопризнанието

преди 13 години

ВЕСТНИК РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО 78 от 04.12.1933г. ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВЪПРОСВ брой 23 на в. Работничка в уводната статия за Ньойския договор е казано, че с този договор били отрязани живи части от снагата на България, Тракия, Македония, Добруджа и Западните покрайнини. Македония, Тракия, Добруджа - живи части от снагата на България? Как е могла редакцията на пролетарския вестник Работничка да допусне в своите колони подобна дива националистическа мисъл, за радост на българските империалисти? Или за редакцията на в.Работничка не е още ясно, че Тракия, Македония и Добруджа, не са български земи отрязани от снагата на България, а земи чужди, които националистическа България иска да завладее за да ги подложи на зверска колониална експлоатация? Нима не е ясно на редакцията на в.Работничка че фашистка, империалистическа България в съгласие с империалистите победители получи живи части от снагата на Македония и Тракия, които като завладени и чужди земи тя подложи на двойна колониална експлоатация и гнет? Как е могла редакцията на в. Работничка да допусне тази дива националистическа лъжа за българския характер на Тракия, Македония, също и Добруджа и по такъв начин да стане проводник на великодържавния български шовинизъм и да му даде право върху Македония, Тракия и Добруджа? Случайно ли е допусната от пролетарския вестник Работничка тази недопустима грешка или тук има нещо повече? Ако тук има недоглеждане от страна на редакцията - това е една недопустима немарливост. Ако ли пък редакцията действително смята Тракия, Македония и Добруджа за отрязани части от снагата на България, то това е толкова опасна работа, че трябва веднага да се обърне внимание върху редакцията на оня наш вестник на който е поверена една от най-отговорните задачи на мобилизация на трудещите се жени срещу империалистическата политика на фашистка България и готвещата се война. За честта на в. Работничка ние не допускаме редакцията да мисли, че Тракия, Македония и Добруджа са отрязани части от снагата на България Но все пак допуснатата грешка на в.Работничка трябва да ни накара да се замислим върху следното.Има не малко класосъзнателни, които мислят, че Македония, Тракия и Добруджа, са български земи. Тези уж класосъзнателни са заблудени от обстоятелството, че в Македония, Тракия и Добруджа наистина живеят значителни компактни маси българско население. Едни от тия уж класосъзнателни (предимно интелигенти) не могат да видят по-далеч от носа си и мъдруват лукаво, а други явно не са ликвидирали с националистическите и шовинистични предразсъдъци, които са още живи у тях. Разтърси някой руски комунист и ще видиш у него великодържавния руски шовинист казваше Ленин преди 13 години. разтърси някой български класосъзнателен и ще видиш у него великодържавния български шовинист с пълно основание можем да кажем и ние. Ние сме длъжно да вникнем в дълбокия смисъл на думите на великия учител, да разберем колко дълбоко е съумяла буржоазията да вкорени националистичните и шовинистични предразсъдъци в масите, че от тази зараза не са се очистили мнозина класосъзнателни, за да стане ясна всичката важност на нашата задача в борбата срещу великодържавния шовинизъм, както и срещу дребнобуржоазния национализъм. В лицето на онези уж класосъзнателни, които мъдруват върху обстоятелството, че в Македония, Тракия и Добруджа живее компактно българско население ние трябва да открием проводници на великобългарския шовинизъм.Една от най-главните наши задачи, в борбата срещу войната във връзка и с класовото пролетарско разрешение и на националния въпрос, това е борбата срещу великодържавния шовинизъм и дребнобуржоазния национализъм. Дългът на нашия печат е да разкрива всички проявления на великодържавния и дребнобуржоазния национализъм, водейки борбата срещу великодържавния шовинизъм по националния въпрос, като главна опасност в редовете на българските работници и селяни. Нашата задача е да разобличаваме, неуморно българския великодържавен шовинизъм, лъжата за българския характер на Македония, Тракия и Добруджа - това прикритие за завоевателната империалистическа политика на фашистка България. Нашата задача е да доказваме неуморно, че Македония, Тракия и Добруджа, трябва да принадлежат на македонци, тракийци и добруджанци. Задачата на нашия печат е да мобилизираме българските работници, работнички, селяни и селянки на борба срещу завоевателната политика на българския империализъм за осуетяване на готвещата се война и въоръжена антисъветска интервенция, да мобилизира трудещите се маси у нас на борба под лозунга за правото на Македония, Добруджа и Тракия за пълно национално самоопределение до отделяне в самостоятелна държавна единица под лозунга за единен работнически фронт на пролетариата и угнетените народи и националности на Балканите.Дългът на в.Работничка е да провежда неуморно тази задача сред трудещите се жени без което самото нейно изпълнение е невъзможно, а не да допуща такива грешки, които я правят несъзнателно проводник на великобългарския шовинизъм.Надяваме се, че редакцията на в.Работничка ще разбере добре своята грешка и ще я поправи, не само чрез необходимата за случая самокритика, но и чрез всестранното подобрение на вестника, чрез работата за неговото издигане на ленинска височина за да бъде той истински борчески тръбач на класовата пролетарска идеология и класов организатор на работничките и всички трудещи се жени в нашата страна.