68

Един

преди 3 години

Редовно се смеем на "западняците" колко били тъпии, какви елементарни неща учили в 6-ти клас, и т.н. Какво се оказва?! Високоакадемичната руска система на преподаване, по която все още обучават децата ни, не дава резултати. Най-много 5% от децата евентуално разбират какво им преподават. Другите да се оправят. Гледахме филми за Швеция, за НОрвегия, видяхме там как се случват нещата. Няма оценки до 7-ми клас, учителите създават една приятна среда за преподаване, без стрес, без викане.

67

Анонимен

преди 3 години

И го вярвам това, от заглавието, и ми е логично.Вдигането на заплатите, самоцелно, без реална истинска промяна в образователната система е безсмислено и нищо не се постига с него, освен набиране на нови избиратели за следващи избори.Докато не започнат у нас да се пишант реални оценки и отсъствия, да се оставят да повтарят незнаещите още след първи клас, да се закрият поне 50% от специалностите в университетите, които бълват брак с камиони, понеже не обучават, а събират такси - така ще е!

66

Анонимен

преди 3 години

Черна статистика за черни ученици. Нормално е да са неуки нашите скандинавци.

65

Анонимен

преди 3 години

Неуки, но отличници! Това се брои!

64

до 67

преди 3 години

Факт, но има едно нещо, наречено функционална неграмотност. Нашите са такива. А западните ИТ компании (самият аз съм управляващ партньор в такава) налитат насам заради ниските данъци, ниските наеми на офис площи. Накратко- ниските разходи за час труд. Тук на специалист чисто плащаме 10000лв. на месец и ни излиза точно 220% по-малко, отколкото да плащаме 5000 евро на човек в Германия. А да не говорим, че в Германия на подобен човек плащаме не 5, ами 12000 евро.

63

Само ГЕРП

преди 3 години

Благодарение на нашето управление, заемаме все повече първи места в европейските класации! Горд народ!

62

Един

преди 3 години

Е, няма как учителите да са хора случайно попаднали в училището защото не могат да си намерят друга работа, или лелки в предпенсионна възраст, на които им е омръзнал живота, и да очакваме високи резултати. Методите на преподаване в българските училища не са се променили от поне 30-40 години. Учителите викат на децата, не обясняват, ползват стари методи на преподаване с материал, който за последно е препечатван от руски учебници преди 30-40 години. Сложно написан текст, какво очакваме?!

61

сс

преди 3 години

С пожарникар премиер така става....какво въобще да коментираме образованието, да го закриват и толкова без това на запад им трябва чистачи на *** и миячи на чинии за какво им е образование на робите....

60

Българина

преди 3 години

Така става при осредняване. Всъщност на международни състезания децата се връщат с медали и това е факт, но средното е друго. А то е лошо основно заради НЕИНТЕГРИРАНЕТО турци и . За което са виновни чуждите НПО та и трите турски партии. Щом вече влияят на стедния резултат значи вече са и много като бройка. Бг етноса ще се спаси само ако емигрира незабавно, тук ще бъде претопен, позволено от нас и платени предатели.

59

Даскал ФратЮ

преди 3 години

Ами истина е. Вчера слушах разговор в едно кафене на ученици 9-10 клас близо до едно училище. От разговора им стана ясно, че не знаят къде се намира град Тутракан.Едното "генийче" предположи , че се намирал в Турция, защото му звучал на турски, а друг пък по умен ученик каза че това е град в Канада.Е нямам думи.

58

Анонимен

преди 3 години

Нормално е: 30 години Слави, 30 години чалга, 30 години пропаганда на яките батки с дебелите златни ланци и плеймейтките златорърсачки готови да ...кат всеки по-богат за да ги издържа.

57

Анонимен

преди 3 години

До До Анонимен 34До преди няколко години преподавах във ВУЗ дисциплини (предмети) от инженерна специалност. Последните добри студенти бяха тези, завършили средно образование преди и 2-3 години сред началото на Прехода. Завършилите през 1995-7 г. бяха на средно и ниско ниво, а завършилите след 2000-та година - пълна скръб. На изпит по Аналогова схемотехника 48 от 48 неиздържали, на друг изпит 3 издържали от 63...

56

Анонимен

преди 3 години

Е какви да са децата на берачи на малини?! България е държавата в ЕС, в която ниската класа не си знае мястото и търси вината за неуспеха в Луната, Марс, лошата държава, времето, късмета и зодията си. Какви деца да отгледа слугинажът на ЕС, който амбиции за квалификация и развитие няма никакви?! Дай му там масата и ракийката и е предоволен. Дурги изисквания към света няма. Какво да отгледа?! Ами берачи на малини. Това са поне едно 50-60% от хората.

55

ToTo

преди 3 години

Живял съм в Испания, Белгия и Англия. Не ги знам тези стакмистики как ги правят, но спокойно мога да кажа, че българчетата са светлинни години по-напред в математика и другите науки. Не случайно източна Европа и в частност България и Румъния станаха притегателен център за ИТ компаниите. Разликата между образованието тука и там е в практиката. в Западна Европа залагат повече на практика и децата да се учат как да разрешават проблеми, а не да зубрят. Това е единственото нещо което трябва да подоб

54

Анонимен

преди 3 години

Няма значение, важното е, че се разбираме.

53

Анонимен

преди 3 години

Ами има едни, дето не можеш да ги накараш да ходят на училище щото им е културна особеност да не учат, пък те са доста голяма част от статистиката...

52

Програмист

преди 3 години

така и трябва да бъде. Някой все пак трябва да ми носи пицата!

51

Анонимен

преди 3 години

Първо трябва дисциплина , но и морално общество. У нас царува диктатурата на простотията и неграмотните. Това дава модел на подражание.Трябва да има училища и за бавно развиващи се както навремето.Който отсъства е длъжен сам да навакса или да има занимални като на времето.Модела го имаше и системата е доказана.Много по успешен беше от всяка смешна западна система.

50

Анонимен

преди 3 години

Не се учудвайте: За 30 години държавата напуснаха около 2,5 млн. души, повечето от тях хора образовани. Моят син е в САЩ и със жена си имат син и дъщеря, но те говорят ЗEnglish и не умират от желание да дойдат за 2 седмици в БГ. В БГ останаха неуките българи, около 1/3 роми и турци, Тях ли ще учат учителите на ум и разум? Самите учители са бивши студенти с най-нисък успех сред останалите специалности... А начело на държавата са пожарникар, философ, историк, пишман юриЗДКа,гл.прокурор милиционер.

49

Qwerty

преди 3 години

То ако ставаше само с вдигане на заплатите на даскалите, пък те да продължават да си карат ганкиното...