232

Анонимен

преди 7 години

Митът че кирилицата е създадена от Климент Охридски и е кръстена на учителят му Кирил е тиражиран единствено в България.

231

в-к.Демокрация

преди 7 години

Волен пудела на управляващите покани Карпов само за да може да бъде изгонен,голема схема голем ПР браво Волене голем си.

230

Анонимен

преди 7 години

Текущата версия за историята на Cyrilic alphabet в Уикипедия започва с: "ранната кирилица е създадена в Първата Българска Империя през 9-ти век в Преславската Литературна Школа от последователите на византийските теолози Кирил и Методий."

229

МЪНИЗКЪЗ

преди 7 години

не МУ се кахърете на батя Бойка. Оно е оперирано от мънизкъзъ. Минизкъзите са намирът у мозеко а мозеко в изходната хълка на хранителния трак.ако Карпов му е донесъл некой азърбайджански михлем да си маже Метроро на зъГето он да е обегал да са му крие в римската баня- еее ама ади са *** де, ади стига диарбекирски радости

228

до 266

преди 7 години

Ами след като признаваш, че за първи път името КИРИЛИЦА е използвано през 17 век от руския цар Петър I, обясни ако искаш как така уж Климент бил кръстил уж създадената от него азбука на уж любимия си учител Кирил.

227

Анонимен

преди 7 години

Мега проблем имаме?!!? Това правителство за това ли го избрахме - да реши чия е азбуката и как да се казва Македония? Ми хайде да решат на вече, относно събитията от преди хиляди години, че да започнат с останалите по - маловажни теми от настоящето , в което живеем, като икономика, образование и здравеопазване. И е крайно време да спрем да се чудим за Русия ли сме, или за Америка, или к'вито са там .... и да започнем да бъдем за България и българите!!!!

226

Българин

преди 7 години

Русите са неблагодарници. Не искаме много от тях - само да признаят истината.

225

товарищи, полека,

преди 7 години

как е името на 1-ия руски патриарх , А? хахахаххаа да не е Ленин?хахаха

224

Анонимен

преди 7 години

Византийците Цръхо и Страхота са изпратени да неутрализират заселилите се в земите на север от Византия племена, наречени по-късно българи.

223

юбералес

преди 7 години

до анонимен 200Но немците пак се оказват по-бързи и покръстват чехите и налагат латиницата. Седмината агенти за изгонени и част от тях са поканени в България от Борис(855г.), който отпуска огромни средства за разпространение на новата и вече изменена от Климент писменост - известна като ''кирилица''. Така че кирилицата е на Климент, а заслугата за нея на Борис. Идеята на Борис е да покръсти русите в току-що създадената от тях държава в Киев (862г.) и създаване на Българска империя.

222

Анонимен

преди 7 години

Азбуката е създадена от византиските братя Цръхо и Страхота, неизвестно защо в България наречени Кирил и Методий. Може би не са могли добре да схванат произношението на имената, когато са се представяли по време на колонизаторската си мисия.

221

Сиртакис

преди 7 години

До Гошо...Тъпотоа, мола, мола, пука нки! цеками етни помости от Масква и за следвастите испори

220

сега

преди 7 години

Путин е *** като г.з! Отношения, градени 300 години ги разруши за няколко седмици1 После се чуди, що целия свят му крив1

219

до 242

преди 7 години

Лъжеш!!!Единствено вярно е ,че за първи път е изолзвано името кирилица по времето на цар Петър Велики.През 9-10век в Киевска Рус след покръстването на руснаците,освен гръцки има и български свещеници и книжовници.България е дала на Русия свещеници,епископи и дори Патриарх.Същото се отнася и за Сърбия.

218

Анонимен

преди 7 години

товарищи, да не изнервяме излишно отношенията, напр. има руски летовници вече, на няко може да му се случи нещ о - отключваме агресия и т. н...

217

Уикипедия

преди 7 години

Някой от вас виждал ли е как изглежда глаголицата? Това са неразбираеми йероглифи. Кирилицата е измислена в Преславската книжовна школа и няма ясно дефиниран автор. Смята се за колективен труд на книжниците по времето на Симеон Велики. Кирилицата комбинира буквени символи предимно от гръцката, но и от латинската азбуки, като добавя и някои нови букви, символизиращи специфични за българите звуци. Азбуката е вдъхновена от концепцията на глаголицата за фонетичност, т.е. всеки звук си има символ.

216

Анонимен

преди 7 години

Цар Борис Михаил не е българин, а тракиец и е воювал срещу българите дошли от степите на Азия и заселили се в земите му век преди това.

215

Българина

преди 7 години

А според карпов какви са имената на Църхо и Страхота, истинските имена на кирил и методии, да не са византийски чичо им е емигрирал от България по политически причини, както много българи сега. Сменени са им имената с цел интеграция във Византия

214

Анонимен

преди 7 години

Palna prostotia e ne e sa parvi pat no na tramp merkel putin nama da im otkaje a erdogan i kafe schte pie boiko kakto s mestan pieha kafe spored vatara ot bruksel i usa

213

до ддт

преди 7 години

аве русите тва историята за нищо я нямате! свободни съчиненуия безкрай! Скоро ще надминете Дж. Лукас! Избил Борис 100 000 - битер византийците сте, гаврите се с нас!