79

Анонимен

преди 7 години

Карпов,че е спортист така е,но няма начин такъв известен спортист да не е най-малко генерал/полковник и щом е идвал да приказва по таз тема нещо византийска система е измислил та да споменава щом упоменава,че у тях така така се знаело кат на шахматна дъска,значи знае де се играло шах през ония времена,и по късни,как са били начертани шахматните дъски с обозначения,че брой фигури по тях,правила,че играчи,те всички са се сменяли и местата за своите времена та да бъде шаха в тоя си вариант за игри.

78

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 78---------------------------Срамуващ се кре.тен? Не мисля, че има такова животно...

77

PD

преди 7 години

С своите 24 букви, срещу 41, гръчкото писмо е нищо повече от ширпотреба, достойна за сметки и стоки. Прехода към писаното слово, извън филосовски, религиозни и др. школи, е наложило изобретявяане на нови букви, особенно за народите, извесни днес като славяни. И днес приелите изкуственяка латиница, пишат с по три символа определен звук. Да не говорим пък, с грчкото писмо, колко думи са загубили нюанси в звучене и смисъл. Иначе било голям проект, да наложиш Александрийската школа за древен език.

76

Анонимен

преди 7 години

До до 57И кой точно твърди, че учениците на Кирил са нарекли новата азбука "кирилица"?И как да си обясним факта, че доста преди времето на Петър Велики, в хърватски текстове на старославянски азбуката е наречена именно "кирилица"?

75

Анонимен

преди 7 години

70, Византия има 24 букви, а глаголицата е създадена с 58 знака. Да не говорим, че само да поразгледаш сравнителна таблица на двете азбуки и ще трябва да се срамуваш още повече от първото си изречение.

74

Анонимен

преди 7 години

Брегалнишката мисия е преди Великоморавската,тя се е състояла в периода между 851 г. и края на 859 г. Кирил идва с новосъздадената глаголица (Черноризец Храбър посочва в "Сказание за буквите", че тя е била готова в 855 г.) и успява да покръсти хиляди славяни/българи в град Равен, идентифициран от някои учени с откритите развалини при с. Козяк до днешния Щип.Споменава се и Борис I, макар и да не е бил приобщен официално към новата вяра.

73

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен 70------------------------Това, че "глаголицата е стопроцентов кавър на гръцката азбука" е страхотен хит. На човешката глу.пост. Поздравления!

72

Анонимен

преди 7 години

И ние станахме като македонците. Започнахме да изопачаваме фактите. Солунските двама братя не са никакви българи и това е ясно. Да не говорим, че тази азбука е създадена по заръка на Византийския император------Напротив,че са българи/славяни има няколко исторически източника.И заръката е по-скоро Великоморавска,но виж КЪДЕ се образува Великоморавия и на какъв език са говорили.Същия език на който говорят българи,Солунчани,Кирил и Методий.А преди Великоморавската е Брегалнишката мисия на Кирил и

71

Анонимен

преди 7 години

Като гледам на каква шльокавица се пише в интернет, във фейсбук, на някакъв моден развален български език и то забележете - от хора, които се считат за интелигентни, писатели, журналисти - пример - прЕателчета, фащам и прочие идиотизми и хаштагове, ревнали сега кой бил измислил Кирилицата и откъде дошла. Първо се научете да пишете нормално и да си уважавате езика, пък после се тупайте в гърдите.

70

Анонимен

преди 7 години

виж "Готска азбука"!

69

Анонимен

преди 7 години

Глаголицата е почти стопроцентов кавър на гръцката азбука. Гръцката азбука пък е заимствана с незначителни промени от древните копти в Египет.Кирилицата няма нищо общо с глаголицата. Тя е нова азбука. Никой не използва названието кирилица до управлението на Цар Петър I , когато руски учени-монаси от неговия двор я преработват и олекотяват до варианта, в който я използваме днес.Това са фактите, останалото са фантасмагории.Който не му харесват да слага минуси, но няма как да ги промени.

68

Анонимен

преди 7 години

И ние станахме като македонците. Започнахме да изопачаваме фактите. Солунските двама братя не са никакви българи и това е ясно. Да не говорим, че тази азбука е създадена по заръка на Византийския император.

67

Анонимен

преди 7 години

Добре го казва Божидар - Путин не е Русия.

66

Анонимен

преди 7 години

виж "Готска азбука"!

65

до 57

преди 7 години

Още една голяма лъжа, че учениците на Кирил и Методий били нарекли азбуката КИРИЛИЦА.Терминът КИРИЛИЦА за първи път се използва през 17 век, значително по-късно от руския император Петър Велики.

64

Пешко

преди 7 години

До Анонимен 60, това е голямата ни трагедия.

63

х

преди 7 години

3.При руския цар Петър 1,Кирилицата бива леко реформирна,като се правят леки изменения на оригиналната Кирилица,с цел олекотяване при писането ѝ.

62

Анонимен

преди 7 години

Историята често се манипулира,по съвсем понятни причини!Искам да питам Божо,как така при положение,че се знае толкова много за родословието и жизнения път на Кирил и Методий,защо историята не казва нищо за техните ученици Климент,Наум,Ангеларий,Горазд и Сава,който са прекарали по-голяма част от жизнения и творчески път в България и са направили толкова много за Българската просвета,писменост и образование?

61

х

преди 7 години

1.Кирил и Методий са сътворили Глаголицата,а не Кирилицата.Те са българи/славяни по произход и за това говорят няколко исторически източника,но същесвременно са били и византийски граждани.В Солунско открай време са живяли българи,те се нанасят там още преди образуването на Дунавска България.2.Кирилицата е създадена в България от Климент Охридски,по поръка и с финансова подкрепа на Борис 1,най-големи книжовни ценрове са Плиско-Преславската и Охридската школи.3.При руския цар Петър 1,Кирилицата

60

Анонимен

преди 7 години

Много ви здраве от арменския поп щом Путин е анексирал Крим заначи цар Симеон също е анексирал Македония от Византия сега Путин ще ви наложи санкции.