Снимка: архив, Bulphoto

Приписването на произхода кирилицата на Византия и "македонската земя" не са нарочни приказки.

"Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е им е работата да навлизат в българската писменост", заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Повод за коментара му беше изказването на руския шахматист Анатолий Карпов, че кирилицата идва от Византия.

Още по темата

Историкът коментира, че ако все пак става въпрос за "политически шах", то тази игра е много примитивна.

Според Димитров обаче премиерът Борисов правилно е анулирал срещата си с Карпов.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае? Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща – освобождението и създаването на азбуката. Едното ние, другото те ни освободиха безусловно", коментира още Божидар Димитров пред БНТ.

Димитров припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

"Путин не е Русия. През 2013 руският патриарх казва, че азбуката идва от България. Той трябва да бъде гост, ако не бъде, все едно сме ниска и примитивна държава", заяви Димитров.

Историкът коментира и споразумението с Македония. Според него трябва да се подпише декларация, с която да се спре кражбата на на българска история.

"В Скопие си дават прекрасна сметка, че, ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase