48

Анонимен

преди 5 години

До Тия не са нормалниТрупат публикации и вярват, че след като ги преназначат на научна длъжност, скоро след това ще се хабилитират. Тогава заплатата скача с почти 50% и можеш да се пенсионираш 5 години по-късно, също и да останеш още след навършване на пенсионна възраст.След като е инвестирал толкова много труд, въобразява си, че ще успее да стане доцент и поне 15 г. да поработи като такъв. Но в повечето случаи остават изиграни. И, след като е минал вече 50 г., къде да иде? надява се докрай.

47

Анонимен

преди 5 години

Най-рано след 15-20 години щяло било да стане ясно какво са допринесли за развитието на науката!Това зад бюрата го казах метафорично, но което казваш сега го научавам. Науката се развива с такива бързи темпове: информационните технологии, генетична биология, астрономия и т.н.,че след 20 години тяхните умозаключения ще събират прах в никому ненужни папки.

46

Анонимен

преди 5 години

До Млад учен от БАНУмни и възпитани?Не ме разсмивай. Знам какви пр.о.с.таци дремаха там чак до пенсия, само защото са били силни по партийна линия. техните деца, внуци, снахи и зетьове не са по-различни от тях. Повечето са настанени там по роднинска връзка.Не е утешително това, че във всеки институт се намира по някой и друг възпитан и че в отделни секции има по някой Дон Кихот, който да работи за дребна заплата, без да го включват в добре платени проекти.

45

Тия не са нормални

преди 5 години

Че кой нормален човек ще кибичи до пенсия с надежда да се сдобие с научна длъжност? На това му се вика т. ъп но упорит

44

До Много бе!

преди 5 години

Плащат се заплати не на 2 700 човека, а на повече от 9 000.2 700 са на научни длъжности, а останалите им слугуват. Прочети какво пише по-долу. Обикновени висшисти на длъжност научно-технически или научно-помощен персонал понякога имат повече публикации от онези, които са на научни длъжности. Но не им достигат връзки, за да ги назначат на длъжност асистент, та после да може да стане доцент и професор. Използват го, но не му дават да защити дисертация или го допускат до защита чак пред пенсия.

43

:((

преди 5 години

И ако се хванеш на тази въдица - да започнеш като обикновен висшист, заявил намерение да направи свободна докторантура, ще ти спукат гьона да им слугуваш. Уж добронамерено ще се интересуват докъде си стигнал с работата си по свободната докторантура и, ако преценят, че си постигнал нещо, най-безочливо ще си го присвояват, а ти няма да можеш да направиш нищо.Познавам няколко човека, които се пенсионираха гладни с надеждата да се доберат до научна длъжност, но не ги допуснаха.

42

ДибиШиби

преди 5 години

Сега докат лежах -измислих как крушката да има опашка и то светеща!! И също измислих инструмент за лесно махане на найлона от кренвиршите- с едно движение кренвирша е обелен ! Общо взето се занимавам с такива научни работи докато дремя на академичното канапе -туй то !

41

Много бе!

преди 5 години

Какво правят 2700 човека на държавна хранилка???? Те не преподават, занимават се с наука само. Какво научно нещо са открили? Изследват неща като ектензията на захарите - т. е. разтягане на локуми

40

:(

преди 5 години

Написаното от 31 ясно показва защо младите хора се назлъндисват. Всеки що годе интелигентен човек, преди да постъпи на работа, се интересува от перспективите и темповете на възможното кариерно развитие. За БАН се знае, че ще започнеш развитието си там с редовна докторантура - със стипендия, научен ръководител и гарантирано назначение, само ако си "свой човек" за някого от БАН-ските шефове.На останалите се казва, че могат да постъпят като обикновени висшисти и да правят свободна докторантура.

39

Предатели

преди 5 години

След като казаха БАН,че няма турско робство да ги затварят се ми е тая!

38

Анонимен

преди 5 години

До Гледна точкаИма множество търтеи в БАН, които само дремят зад бюрата си по цял ден.наблюденията ти не са точни. не дремят по цял ден на бюрата, защото в част от институтите "учЕните" са длъжни да ходят само по веднъж седмично, следобед.В други институти уж идват всеки ден, но се точат докъм 10-10.30 ч., после ползват час-час и половина обедна почивка и след 15.00 ч. вече са си тръгнали.Най-рано след 15-20 години щяло било да стане ясно какво са допринесли за развитието на науката!

37

House M.D.

преди 5 години

Членството на другаря Ралевски в Партията брои ли се за трудов стаж?Пропуснато е да се отбележи, че другарят Ралевски е академик по История на БКП.

36

Анонимен

преди 5 години

Закриване на БАН и пренасочване на учените към университетите. Така всички ще спечелят.

35

Неук

преди 5 години

Единствен в света доктор на науките по моята специалност съм. Няма как да вляза в БАН, заради спецификата на избора на членове. А в Академия няма как да работя, защото трябва да уволнят останалите поради доказаните от мен грешки в техните дисертации. Докато в сферата на изкуството се предлагат личности, които като издателя от Пловдив без монографии, научни публикации и т.н. си стават член кореспонденти и Академици, няма да има наука. А и на мама и тати синът и дъщерята трянва да станат професор.

34

Наука се прави

преди 5 години

не само в БАН.Всеки, който може да върши нещо наистина полезно, отива да работи другаде, за да взима по-прилична заплата.В БАН, на научни длъжности, са връзкарите. Намерили са спокойно местенце, където им тече стаж и взимат заплата, за която могат и да не работят. Ако работят, служебната им задача в повечето случаи се отчита като проект, за който получават допълнително възнаграждение.Но за тези неща авторката на статията мълчи. Написала е само това, което са й продиктували заинтересуваните!

33

Очевидец

преди 5 години

Шофьор,продавачка ,счетоводител всеки може да стане,учен-НЕ !!!То не всеки може да стане и доктор, оперен певец или учител. За всяка професия се иска да си призван. А едно време правеха академици на кило от лоялността им към партията

32

Анонимен

преди 5 години

Масова корупция, шуробаджанащина, академиците са си направили частни фирми и офиси в БАН, препоръки с връзкарство, нагласени конкурси, тестове на които само комисията знае отговорите или приближен до комисията, формални конкурси нагласени за кандидата и т.н.. Както се казва без думи и без коментар. Резултата го виждаме и никой не иска да бачка освен роднините.

31

Младите преценяват и

преди 5 години

нещо друго, което не е написано2 700 са на научни длъжности.Плюс още около 6-7 000, които им вършат работата или го обслужват. Сред този "научно-технически" и "научно-помощен" персонал има значителен брой висшисти, на които не им стигат връзките, за да заемат и те научна длъжност. Но едно не малка част от тях имат повече приноси и публикации в сравнение с така наречените "учени". защо не се напише какви са техните заплати? почти на нивото на минималната са. И се пенсионират с 230-260 лв пенсия

30

Анонимен

преди 5 години

Предложението на Ревалски е нагло, като се има предвид как се заемат научните длъжности в БАН и как се взимат пари за нищо-не-правене.Това, че има тук-там по някой съвестен и кадърен, не означава че БАН трябва да продължи да съществува в този си вид.Спомнете си хубавата и смислена статия на една сравнително млада професорКА, под заглавие "В този си вид БАН е вредна за науката".

29

Шопо

преди 5 години

Прости сте и затова говорите против БАН ! Шофьор,продавачка ,счетоводител всеки може да стане,учен-НЕ !!!