119

Анонимен

преди 7 години

Руснаците не са пишели преди да се покръстят. Били са покръстени от български монаци и са пишели на български.

118

Анонимен

преди 7 години

Българите са тюркоезично племе, най-близко по произход до монголо-татарите.Не зная защо повечето българи се срамуват от този факт и тичат да се пишат славяни.Няма нищо срамно.

117

до 117

преди 7 години

С това че румънците са писали на български изби рибата и взе жълтата фанелка за днес.Сетът е затворен.Край.

116

Анонимен

преди 7 години

"Руснаците през Х век на какво са пишели"Веднага ти отговарям... На тюркски! Всеизвестно е, че например българите са ползвали руническо писмо, което също всеизвестно е, че е взаимствано от Орхонското руническо писмо, което е тюркско. И много други племена, претопени в Руската империя също като волжките българи, също са имали пра-азиатски и пра-тюркски рунически писма. Само в България обаче народът е достатъчно пpоС, да си мисли, че тюрки непременно означава само и единствено днешни турци.

115

Анонимен

преди 7 години

Има и една друга хипотеза в научните среди - че така наречената кирилица не е измеслена от Климент, а от Наум също Охридски.Възможно е при преписване на текстовете на старите книги някой изморен монах да е сбъркал името. Защото и двамата са от Охрид.

114

Анонимен

преди 7 години

Руснаците са писали на български от тяхното покръстване до 14 век - това е фактРумънците са писали на бългаски до 18 век. Който не вярва да посети двореца на Дракула

113

Анонимен

преди 7 години

И като не я е измислил Кирил защо я наричат кирилица, а не Наумица.

112

Анонимен

преди 7 години

Чак сега разбрах - Кирил е измислил глаголицата, а пък Глагол е измислил кирилицата.А пък Гогол най вероятно е кръстен на дедо си Глагол, който си е бил жив българин с македонски корени.

111

Анонимен

преди 7 години

Путин е вдъхновил Кирил и Методи да създадат кирилицата, това не подлежи на съмнениеВъпросът е приключенВсички които не са съгласни с горното са национални предатели

110

Анонимен

преди 7 години

Да питам тука бугарпатреотето - хан Асапарух на какъв език е говорил като е дошъл по тукашните земи. Или само е цвилил като средноазиатски кон.

109

Анонимен

преди 7 години

Ако е кръстена на както го наричате Кирил, то тогава тя трябва да се казва Константиница, защото името му е Константин. Българите са го прекръстили на Кирил, понеже тогава им е било трудно да произнесат името Константин.

108

Анонимен

преди 7 години

До АнонименТи си луд,хаха!Та България е била разположена на почти целия Балкански полуостров,граничела е с Франкската империя,това са били двете европейски империи в Средновековието - Българската и Франкската,Византия макар и със столица в Европа е била разположена в Азия в по-голямата си част - pepatabakova/Resource/storage/editor/images/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%20%D0%BD%D0%B0%204%20%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B0.jpg

107

до 107

преди 7 години

Не, бе руснаците до Х век са писали на бълагрски ако питаш Божидар Димитров, а ако питаш Еднокнижната Тиква ще ти каже че сигурно са писали на банкянски с градоманско наречие.За тези които не знаят Градоман е квартал на Банкя, където дето е набучен на вилите на съселяните си, щото е опипвал булките им докато са се сражавали край Драва.

106

Анонимен

преди 7 години

Глаголицата е създадена от византииските братя Кирил и Методиус в град Солун. Впоследствие учениците им и по специално Климент Охридски създават Кирилицата която е наречена така в чест на Кирил. Климент Охридски по произход е Македонец. По онова време Македония е в границите на България. Много от чужденците мислят че азбуката е създадена от византииците а някои смятат че от македонците. Поради политически причини Македония излиза от пределите на България и така се объркват понятията за азбуката.

105

Анонимен

преди 7 години

Ако не друго, трябва да благодарим на Каспаров че ни даде повод за дискусия.Май доста неща понаучихме за Азбуката ни. Излезе че и доста митове се развенчаха.Винаги е от полза. Човек не трябва да спира да търси истината.

104

Анонимен

преди 7 години

Руснаците през Х век на какво са пишели- староруски- еврейски- старогръцки- есперанто- византийски- шведски- английски- френски- латински

103

Анонимен

преди 7 години

Изказванията на Карпов и преди това на Путин не са категорични и могат да се интерпретират различно. В повечето случаи на географски, времеви и т.н.принцип. Хем сме ние, хем византийците. Уж било доказано едното или другото, ама не съвсем. Нещо като парадокса на Шрьодингер. За нас е достатъчно да знаем, че сме били ние. Едва ли някой сега ще ни постави звезда на славата.

102

Анонимен

преди 7 години

До Анонимен85Прав си, не са я наричали Кирилица, а Българска азбука.

101

Анонимен

преди 7 години

До до 94Няма как кирилицата да е наричана "кирилица" в хърватски писмени паметници още от средата на 16 век и да се приемат неграмотните тези на човек, който е убеден, че названието е руско и от 17 век / всъщност, наименуването на т.н "гражданский шрифт" като "кирилица" започва някъде през първата половина на 18 век в Русия/...

100

Анонимен

преди 7 години

Не им е лесно на българите - уж европейци, пък пишат на руската азбука.Уж европейци - пък религията им православна като руската.Нищо че 3 папи са го галили по главата.вАбе не им е лесно, така да знаете.Постоянно в разкрачено-навдена поза.Изморява се човек.