50

Обективен

преди 13 години

"Настане вечер - месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, - Балканът пее хайдушка песен!"Хр. БотевЕто това е произведение и автор който трябва да се изучава! Нищо лично към Далчев!

49

Мила

преди 13 години

Не ми харесва поезията на Далчев!Включването в програмата за матура на " Болница", "Стаята", " Книгите", "Къщата" според мен е безмислено...Има други, прекрасни произведения в българската литература!

48

до 30

преди 13 години

По твоята логика ,хора които не споделят мнението ти не могат да ценят по дойстонство българстката поезия.По моято логика едно литературно произведение се харесва и въздейства когато е свързано с бита и мечтите на болшинството хора. То отразява техните чувства и мисли и ги вдъхновява. Разбирам децата да учат някои класически автори даже само заради историята ,но не очаквай да харесват неща като :" Тръгнахме седмина да се бием. Само трима върнахме се ние" и т.н. Революцията и смъртта за Родината са непонятни за тях. Нарамването на пушка и призивите за бой се свързват само с гангстерските филми. Това е сегашната действетилност и никой не може да иска децата да откликнат на неща извън техния заобикалящ ги свят. Това е и причината да не учат! А в министерството са се самозабравили бивши комунисти и все още си мислят ,че могат да обработват детската психика както навремето!

47

Дядо Петър

преди 13 години

Атанас Далчев изобщо не беше и споменаван в училище по време на комунистическото робство. И затова болшинството от българския народ не го познава.А че стихотворението му "Книгите" е напълно актуално и в момента може лесно да се провери, като замените "книгите" с "компютрите" или "сериалите".

46

Анонимен

преди 13 години

ПОДКРЕПЯМ НАПЪЛНО 39!!!!

45

Manuelle

преди 13 години

43, какво знаете от Яворов и Славейков, че ги считате за много оптимистични?

44

хм мх

преди 13 години

Някой писа тежко на децата ... Аз казвам тежко на училите и ненаучилите.. стихотворението е доста дълбоко, има много тъга и чувство и изповед на един неосъществен живот. Освен това е посветено на някого т.е. има си история, която вероятно е учена. Определено има смисъл и той не е точно децата да не четат!

43

Анонимен

преди 13 години

Успех на всички зрелостници. Срам за България, че такъв автор от години е залегнал с негативната си поезия в обучението на децата ни. Та свършиха ли българските светини в нашата литература, като Дебелянов, Славейков, Яворов, та и Вапцаров - че се държи на такива недоказали се като Далчев?

42

vaprosс

преди 13 години

Както е тръгнало, догодина може да се падне въпрос за мъдростите на вожда Бойко

41

До Manuelle

преди 13 години

Абсолютно съгласна съм с Вас!

40

до пожарникаря 33

преди 13 години

"Все можеш да напишеш нещо" - да прав си, ама по принцип за двойка да ти кажа съвсем нищо не ти трябва!!! То няма тема, по която да не можеш да напишеш нещо, ама как ще се оцени е въпросът? Иначе Далчев не е автор за училище, аз завърших преди 6 години и да си призная нито тогава го разбирах, нито сега, съмнявам се че и след 60 ще.

39

Анонимен

преди 13 години

много хубаво го измислиха...."аплодисменти"!и от всичките възможни 12 000 000 комбинации дръпнаха за ушите възможно най-тъпата тема!Отвратена съм и от образование, и от хората които правят учебниците и от тези които "умуват" над матурите!В зрелостния изпит място имат само признатите класици които се изучават поколения наред!

38

кики

преди 13 години

Благодаря ти много!

37

до 31

преди 13 години

Тестът ще бъде качен в сайта на министерството след 15 часа.

36

Manuelle

преди 13 години

Далчев е гениален, но за съжаление е вечно недоразбран от масовата аудитория. Което само доказва, че изкуството не е лъжица за всяка уста. По вашата логика трябва да изключим и Яворов, Славейков и Дебелянов. Те също имат "неразбираеми" стихотворения, но не се замисляте, защото имената им са далеч по-известни. Да, не е най-популярният ни автор, но със сигурност заслужава да му се отдели внимание. Все едно французите да зачеркнат Бодлер, примерно, защото е труден за схващане...

35

до 29

преди 13 години

Не, не съм учителка, и да имам дете, което е на матура в момента! Не, не псувам, а се радвам, че именно Далчев се падна :) А това, че Вас не Ви е "хванало за душата" Далчевото стихотворение, не значи, че то не е гениално! И обръщайте се към мен на "Вие". Не съм Ви първа приятелка!

34

boomslang до 16

преди 13 години

Не мисля да си губя времето с теб, понеже аз изказвах мнение за автора Далчев и като гледам доста хора го споделят. Между другото, дори и да ползваш притежателни местоимения, като говориШ в учтива форма, пак се пише с главна буква ;) Ти нападаш лично, което аз не го разбирам. А пък ти "анонимнико", да даваш оценка на умствения ми капацитет-хахахахахаха. Само това мога да ти кажа. Лек ден ти желая!

33

Пожарникар

преди 13 години

Принципно Далчев е тежък за анализиране, не е за всяка главица. Но точно "Книгите" е толкова лесно. Просто ичениците са пълната противоположност на лирическия герой! Все можеш да напишеш нещо...Ама то каквото и да се беше паднало учениците и родителите щяха да нададат вой, че е трудно. 2/3 от учениците просто НЕ учат!

32

кики

преди 13 години

Моля Ви,някой ако го намери ако е възможно да ми го прати. Благодаря предварително!

31

кики

преди 13 години

Kъде мога да видя теста от днешната матура,няма ли да го пуснат вече?