Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Истинската криза на немското автомобилостроене предстои да се случи в края на следващата зима, когато излязат резултатите за тази фискална година и се обявят загуби. Причината ще е най-вече поради спада на търсенето на европейски конвенционални автомобили в Китай. Това, което се случва в момента е подготовка за това, което предстои да се случи. Това каза Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Изявлението идва по-малко от седмица, след като Съветът на ЕС одобри мита върху китайския внос на електромобили. На този фон Германия е малцинство – тя е една от малкото държави, които са гласували „против“ мерките на ЕС за произведените в Китай електрически превозни средства. Това се дължи основно на притесненията за ответни мерки от страна на Китай от трите големи германски автомобилни гиганта – BMW, Mercedes и Volkswagen. Те все още имат големи пазарни дялове в Китай и ограничения върху техните автомобили с двигатели с вътрешно ще задълбочи кризата, в която са изпаднали.

Въпреки това с изключение на трите големи производители много германски компании не споделят официалното становище на държавата и считат митата за китайските електромобили за нужни.

На официалното решение за налагане на митата България гласува в подкрепа. Гостът сподели, че от Министерството на икономиката са поискали мнението на автомобилния бранш в България по тази тема, и се надява, че са помогнали за оформянето на българската позиция. Той добави:

"Българската позиция беше близка до общоевропейската. Митата имат две основни цели. Първата цел е да се запазят работни места в автомобилната индустрия в Европа. Тук говорим за работни места, както при производителите на автомобили, така и при доставчиците, което нас пряко ни касае. На второ място, целта на тези мита е да даде достатъчно технологично време на компаниите и правителствата в Европа да инвестират в нови технологии и в разработването на нови пазарни ниши. Целта е да догоним Китай, защото не е тайна, че в момента страната е лидер по отношение на технологиите за задвижване на електромобили".

Любомир Станиславов споделя позицията на европейките асоциации на автомобилните производители ACEA и CLEPA, които казват, че митата не са панацея. Става дума за мерки, които да изиграят ролята си в следващите от 2 до 5 години, като през това време Европа да навакса изоставането си.

Въпреки това в момента европейската индустрия за електромобили „бедства“, като регистрира рязък спад в продажбите, а пазарът се „лута“.

"Пазарът в Европа се лута. Защо? Защото онези потребители, които бяха готови да преминат към новата технология, вече закупиха електромобили, докато останалите потребители не са убедени или не са готови. Затова в момента има лутане дали да инвестираме в новите технологии и бъдещето, което идва, или да се върнем назад и към старите технологии – нови двигатели с вътрешно горене и т.н.“, заяви Станиславов.

Това поставя компаниите под много голямо напрежение, защото не могат да инвестират и в двете технологии. Той казва, че именно тук е мястото политиците да се намесят, за да могат тези компании да инвестират едновременно и в двете технологии, да не губят клиентите си за момента и да не се отклоняват от дългосрочния си фокус.

Любомир Станиславов смята за грешка края на стимулите за електромобили от немското и френското правителство от началото на 2023 г. Според него това е начинът на правителството на Германия да помогне на автомобилните производители фокусът им да не е изцяло зает от настоящата ситуация и по този начин да видят перспективи и в електрическата мобилност, и да не изоставят идеята .

Той изтъкна, че моментните колебания на пазара не се отразяват на мнението за това какво предстои в бъдеще. Оптимист е, че тази криза ще помогне на компаниите да изчистят своите концепции.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 46 минути

Никога не карайте електричка по време на слънчево затъмнение! Комбинацията от лъчения и гравитации ще разтекат репродуктивните ви органи бавно и мъчително. Ако все пак, пътуването ви е крайно наложително, поне пийте Швепс!

23

Забравих вече какво

преди 1 час

произвежда българската автомобилна промишленост? Коя марка беше!

22

Анонимен

преди 2 часа

Ако искат да съществуват и печелят, ДВГ, ако искат да са зелени и да фалират, а чините да цъфтят, електрички.:))

fallback