Снимка: pexels.com

Офроуд гумите са специално проектирани гуми, предназначени за употреба извън асфалтовите пътища. Те са създадени с цел да осигурят по-добро сцепление и устойчивост на различни терени, като пясък, камъни, градински пътеки и други неравни повърхности.

Офроуд гумите са изработени от по-твърда гума и имат по-голяма дълбочина на протектора, който е специално проектиран да се справя с различни условия на пътя. Протекторът им е с по-големи блокчета и по-голямо разстояние между тях, което позволява на гумите да се преборят с препятствия като камъни и др неравности.

Едно от основните предимства на офроуд гумите, е тяхната способност да осигуряват по-добро сцепление на неравни терени. Това е от съществено значение, когато се движим извън асфалтовите пътища, където повърхността може да бъде много различна и предизвикателна. Те предлагат по-голяма стабилност и контрол върху автомобила, като намаляват риска от хлъзгане и губене на контрол.

Освен това са по-издръжливи и устойчиви на износване в сравнение с обикновените гуми. Те са проектирани да издържат на по-големи натоварвания и да се справят с по-тежки условия на пътя. Това ги прави идеални за авантюристични пътувания и пътешествия извън обичайния асфалтов път, където автомобилът трябва да се справи със силни вибрации и удари, като предлагат по-добра защита на автомобила и пътниците в него. Те са проектирани да абсорбират ударите и вибрациите от неравните терени, което намалява риска от повреди на возилото.

Изборът на подходящите гуми не е никак лесна задача, а когато става въпрос за избор на гуми за 4х4 превозно средство, положението става още по-сложно.

Докато при обикновените автомобилни гуми е важно да се внимава основно на размера, джантите, марката и дали гумите са летни, всесезонни или зимни, при избора на гуми за SUV или друго превозно средство със задвижване на всички колела, трябва да се вземат под внимание и други фактори.

Основни видове и характеристики на офроуд гумите

Гумите Highway Terrain (HT)

Те са предназначени за шофиране предимно на пътища и асфалтови повърхности. проектирани са да предлагат гладко и тихо шофиране, комфорт и дълъг пробег на пътя.  

Характеристики

- Гладък и по-плосък протекторен дизайн, който осигурява по-голяма стабилност и по-малко съпротивление на търкаляне на пътя.

- По-малко шумова емисия на пътя, което ги прави по-тихи и по-комфортни за шофиране.

 - По-добра устойчивост на износване, което ги прави подходящи за дълги пътувания и автомобили с висок пробег.

Въпреки че гумите Highway Terrain са предназначени за шофиране на пътища, те обикновено могат да се справят с леки офроуд условия, но обикновено не са подходящи за изключително трудни терени или много каменисти или кални условия.

Гумите All-Terrain (AT)

Те са предназначени да се справят с различни терени и условия, както на пътя, така и извън него. Тези гуми са проектирани да предлагат добро сцепление и проходимост в разнообразни условия, като пясък, чакъл и камък и др.

 Характеристики

 - Агресивен протекторен дизайн с дълбоки и широки канали, които осигуряват отлично сцепление и самоочистване от кал.

- Устойчивост на пробиване и износване, което ги прави подходящи за трудни терени и неравни повърхности.

- Добра стабилност и контрол при шофиране както на сухи, така и на мокри повърхности.

- По-голяма устойчивост на повреди от камъни и други препятствия.

 Гумите All-Terrain са чест избор за офроуд автомобили, джипове и пикапи, които се използват както на пътища, така и в трудни терени. Те предлагат компромис между проходимост и комфорт на шофиране, като са подходящи за шофиране в различни условия и терени.

Въпреки това, трябва да се има предвид, че гумите All-Terrain може да не се справят толкова добре в изключително трудни условия като кал или дълбок сняг, както гумите Mud-Terrain.

Гумите Mud-Terrain ( M/T)

Гумите Mud-Terrain (MT), са специално проектирани за шофиране в трудни и изключително екстремни условия, като пясък, скали, кал, дълбок сняг и други меки и неравни повърхности. Те са изключително агресивни и предлагат максимално сцепление и проходимост в такива условия.

 Характеристики

- Агресивен протекторен дизайн с дълбоки и широки канали, които осигуряват отлично сцепление и самоочистване от пясък, кал, чакъл и др.

- Голям брой блокчета и ребра, които предлагат по-голяма устойчивост на пробиване и износване.

- По-мека и гъвкава гумена смес, която осигурява по-добро сцепление в екстремни и неравни условия.

- По-голяма устойчивост на повреди от камъни и други препятствия.

Въпреки всичко, гумите Mud-Terrain могат да бъдат по-шумни и да предложат по-малък комфорт на шофиране на пътя, поради техния агресивен протекторен дизайн. Те са най-подходящи за шофиране в трудни офроуд условия и не се препоръчват за използване на пътища с добро покритие.