Снимка БГНЕС
fallback

Значително повече контролни точки за нарушения по пътя ще отнема вече МВР, след като в „Държавен вестник“ бяха обнародвани промените в наредбата от 2012 г. С нея се определя максималният брой на точките, както и условията и реда, по който се отнемат и възстановяват те. Измененията влизат в сила от 28 март 2023 г.

Контролните точки остават 39 в нормалните случаи, а за младите шофьори с под 2 г. опит зад волана те са 26. Но отнемането на всички точки ще води до загуба на правоспособността за най-малко 6 месеца.

Според наредбата се прави разграничение за количество алкохол в кръвта и отнемането на точки, ако караш пил. Така например концентрация от 0,5 на хиляда до 0,8 промила ще води до отнемане на 8 точки. От 0,8 до 1,2 промила – 12 точки. При рецидив ще се отнемат 20 точки. В случай на отказ водачът да се подложи на тест за алкохол или наркотици той ще се разделя с 15 точки.

Промени се предвиждат и за превишаване на скоростта. С 18 точки ще се разделя шофьорът, ако кара с над 50 км/час от разрешената. Ако бъде хванат повторно - 21 т., а при системно нарушаване на правилника - 26 т.

Онези, които се движат с неизправно превозно средство, ще се разделят с 10 т. Също толкова ще коства на водачите и движението в аварийната лента, което е нововъведение. За движение в насрещното платно на магистрала или скоростен път водачите ще се простят с 15 точки.

Ще се отнемат повече точки и за неправилно изпреварване, което е създало опасност за движението – 13 т. За първи път ще се налага санкция от 10 точки и за неправилно изпреварване, което не е създало опасност за движението.
За нарушаване на правилата за преминаване през железопътен прелез ще се отнемат двойно повече точки – 10.
При неспазване на знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", ако от това е създадена непосредствена опасност за движението, ще се вземат 10 контролни точки. Онези, които не използват хендсфри и разговарят, докато карат, ще се разделят с 8 точки. Шофирането без колан ще води до отнемане на 10 т., а возенето на деца, без да се спазват изискванията на закона, ще води до отнемане на 12 т., вместо сегашните 6 т. За преминаване на червено се предвиждат 10 т.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 1 година

МИЛИЧЪК ГОСПОДИН МИНИСТЪР, БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЕДНОСТТА, ЕКСПЛОАТАЦИЯТА, НЕРАВЕНСТВОТО И НА ГЛОБИТЕ. с ВЗЕМАНЕТО НА ТОЧКИ БОГАТАШИТЕ ПОНЕ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ШОФЬОРСКА КНИЖКА. ОБАЧЕ ДОЙДАТ ЛИ ПП-ГРОБ НА ВЛАСТ СЛЕД ИЗБОРИТЕ ПАК ВСИЧКО ЩЕ СИ ТРЪГНЕ ПО СТАРОМУ... ГЛОБИ НЕСЪОБРАЗИНИ С ДОХОДА НА БЕДНИЯ ВАДЯТ ДУШАТА НА БОГАТИЯ ДЖОБНИТЕ...

50

Име

преди 1 година

До МТи първо се научи да мислиш, след това да пишеш правилно и чак тогава вземи да разсъждаваш за глоби и млоби. Разбра ли? И 300 000 000 лева да ти направят глобата - тя е СЛЕД станалото. Ако си схванал, схванал. Ако не - твой проблем. Докато се радвате като овце на "глобите"(на високите глоби), значи ще си седите все така глупави!

49

Анонимен

преди 1 година

Трябва контрол, не точки - давам пример нагледно - цял уикенд нон-стоп изреваване на мотори и газ до дупка след светофарите постоянно, така и не видях нито полиция, нито да спират или проверяват някои от тях а упражниха терор на всички останали участници в движението и всички софианци.

fallback