Снимка: БГНЕС

Американското подразделение на Mercedes-Benz заяви в четвъртък, че изтегля 292 000 автомобила ML, GL и R-класа от моделните години 2006-2012 г. заради проблеми със спирачките и призова собствениците да спрат да шофират незабавно.

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) заяви, че германският автомобилен производител издава доброволна покана за изтегляне "не шофирай" поради потенциално корозирали спирачни усилватели, които могат сериозно да повлияят на спирачната способност, увеличавайки риска от катастрофа, предаде Ройтерс.

От Mercedes-Benz САЩ съобщиха, че няма катастрофи, наранявания или смъртни случаи, свързани с проблема.

Компанията заяви, че ще предложи безплатно теглене на собствениците на засегнатите автомобили. Ако е необходим ремонт, дилър на Mercedes ще помогне за координирането на алтернативен транспорт.

Още по темата
NHTSA заяви, че автомобилите, при които не се наблюдава напреднала корозия, могат да продължат да се управляват без допълнителни действия, докато автомобилите с напреднала корозия ще бъдат подложени на допълнителен тест.

Автомобилите, които преминат успешно теста, могат да се управляват до две години, но трябва да се върнат за допълнителен ремонт, докато тези, които не преминат успешно, ще трябва да сменят спирачния усилвател.

NHTSA заяви, че в редки случаи на много силна корозия "особено силна или рязка спирачна маневра може да причини механична повреда в спирачния усилвател, при което връзката между спирачния педал и спирачната система ще се развали". В този случай "няма да е възможно да се намали скоростта или да се спре превозното средство чрез работната спирачка".

Също така от Mercedes-Benz Австралия изтегля повече от 17 000 автомобила ML-Class, GL-Class и R-Class, произведени между 2005 и 2013 г., поради възможна повреда в спирачната система.

От компанията съобщиха, че собствениците на изтеглените от пазара автомобили "са посъветвани да не шофират колите си поради възможни неизправности в системата за подсилване на спирачките", предаде БГНЕС.

Австралийското правителство също призова всички собственици на въпросните модели "незабавно да се свържат с оторизиран сервизен център на Mercedes-Benz и да ги проверят възможно най-скоро", като отбеляза, че от изтеглянето ще бъдат засегнати 17 687 автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase