Снимка: БГНЕС

Почти всички чуждестранни автомобилни компании, с изключение на китайските, прекратиха дейността си в Русия заради нападението на Украйна. И така населението на страна остана без възможност за покупка на нови чуждестранни автомобили. Мярката ще засегне и управляващия елит, така че е интересно да се разбере с какви превозни средства разполагат в момента ръководителите на страната.

Данните са предоставени от данъчните декларации за 2021 г., като в тях са посочени най-различни автомобили - от класики от времето на СССР до съвременни електромобили като Tesla Model X, например, пишат от Automedia.

Руският президент Владимир Путин, който в момента е най-мразеният човек на планетата, разполага „Лада Нива“, два съветски автомобила ГАЗ-М21 „Волга“ и туристическо ремарке „Скиф“.

Премиерът на Русия – Михаил Мишустин, е декларирал само едно превозно средство и това е кросоувър Ford Kuga. В същото време заместник-председателя на Съвета за безопасност Дмитрий Медведев разполага с ГАЗ-20 „Победа“ и ГАЗ-21 „Волга“ (на снимката), а съпругата му Светлана е собственик на VW Golf.

Министърът на финансите Антон Силуанов притежава ГАЗ-69, ВАЗ-21011 и BMW X6, а също така мотоциклети BMW, Harley-Davidson и руски „Урал“. Министърът на транспорта Виталий Соловьов е собственик на BMW X5 и Bentley Continental GT, докато на името на жена му се водят два спортни Mercedes-Benz - седан S63 AMG и кросоувър GLE 63 AMG.

Една от най-интересните коли обаче принадлежи на министъра на природните ресурси и екологията Александра Козлова, която притежава Dodge Challenger. А нейният колела Денис Мантуров, който ръководи Министерството на промишлеността и търговията, е собственик на Tesla Model X 100D (на снимката), както и на Lada Vesta.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase