Снимка: БГНЕС

Европейският съюз ще забрани регистрацията на автомобили с двигатели с вътрешно горене на територията на страните членки от 2035 г., пише германският вестник Handelsblatt, цитиран от "24 часа". Изданието се позовава на предложение на френския председател на Съвета на ЕС, което се отнася до радикален преход към CO2-неутрална мобилност, а именно - да няма нови изключения и дълги междинни етапи.

Така от 2035 г. ще бъде забранена регистрацията на нови автомобили, както леки, така и търговски, чиито двигатели отделят въглероден диоксид по време на движение. Единствената масова алтернатива са електрическите превозни средства.

Компромисното предложение включваше на всеки две години Европейската комисия да оценява как напредва преквалификацията на служителите в автомобилната индустрия за производство на екологично чисти автомобили. Според прогнозата на Европейската асоциация на доставчиците на автомобили (CLEPA) преходът към електрически возила ще доведе до загуба на половин милион работни места. С окончателното отрязване на колите с ДВГ няма да има шанс и за разработването на екологичните синтетични горива.

През 2035 г. Европа ще въведе забрана и за продажба на колите с ауспух. Ограниченията ще засегнат всички автомобили с мотори с вътрешно горене, включително хибридите. Тези возила няма да могат да се произвеждат и продават, но няма да има забрана за експлоатация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase