Столчето за кола е необходимо приспособление за почти всяко новородено. Дори и да не караме собствен автомобил, ние сме длъжни да използваме подобна обезопасителна система всеки път, когато ги возим в такси, кола на приятел или друго моторно превозно средство. Децата трябва да се возят в кола задължително по този начин чак до достигане до 36 кг и 150 см височина.

Столчета за различните възрастови групи

За най-малките бебета са създадени практични столчета за кола тип кошче, в които те удобно могат да си лежат и да спят през целия път. По-големите могат да ползват по-опростени системи, наречени седалки или бустери (от англ. to boost – повдигам), които са доста по-удобни за тях. Обикновено двата вида се купуват поотделно, но има и комбинирани варианти.

Как да направим икономичния избор?

Ако карате кола всеки ден и възнамерявате често да возите своето бебе в нея, най-добре е да бъдете безкомпромисни, когато търсите неговото столче. Заложете на качеството, за да не бъдете принудени да купувате ново, което после да ползвате за много кратко. Огледайте се за комбинирано съчетание между количка и столче за кола, или пък столче, което може да се трансформира и да се ползва през всички възрасти.

Практични столчета с 5-точков закопчаващ механизъм

Столчетата със петточково закопчаване са несъмнено най-практични. Освен че закопчаващата им система създава най-голяма сигурност за малкото, те са и най-удобните за него.

Петте точки на механизма свързват двата колана за ръцете, двата за кръста и един, който минава в средата на тялото. Благодарение на този механизъм малкият пасажер е добре фиксиран и може да се вози напълно обезопасено. Същевременно, му оставяме достатъчно възможност да рита и да размята ръце и крака без проблеми. Наблюденията показват, че бебетата се возят доста по-спокойно, когато могат да движат крайниците си свободно.

Сигурността и удобството на първо място

В автомобилните спортове петточковите колани са доста популярни, защото осигуряват много високо ниво на безопасност дори при извънредни ситуации. Сега вече можете да дадете подобна защита и на бебето си. То наистина има нужда от всички възможни предпазни мерки, тъй като дори при сблъсък с доста ниска скорост за живота и здравето му съществува заплаха, ако изхвърчи от колата поради малкото си тегло.

Съвременните производители черпят вдъхновение от мотоспорта и по отношение на дизайна на самите седалки за бебета. Все пак целта е да оставим на бебето колкото можем повече свобода на движение. В противен случай то би се чувствало доста неприятно в столчето си.

Съображения за безопасността на бебето в автомобила

Децата винаги трябва да бъдат правилно закопчани в приспособлението, а то на свой ред да бъде внимателно свързано с обезопасителната система на самия автомобил. За да сте сигурни, че сте направили всичко, както трябва, придърпайте коланите, за да се уверите, че са достатъчно стегнати. Презрамките на детето трябва да са достатъчно добре опънати. Ако можете да вкарате палеца и показалеца си от двете страни на коланчето, значи няма нужда да се тревожите, че вашето малко е стегнато в него.

Друг важен момент е никога да не оставяме мъника да се вози в дебело зимно яке. Колкото и да е студено, съблечете връхните дрехи и вместо тях, сложете леко одеяло или специално чувалче.

Важно при бебетата под 3-месечна възраст е те да бъдат поставени с гръб към седалката. По този начин за тях се прави изключение, защото те могат да се возят и на предната седалка, но само при условие, че въздушните възглавници са предварително деактивирани. По-големите бебоци вече са в столчета, които гледат напред, но те пък задължително трябва да пътуват на задната седалка.

На сайта на Kidso.bg ще намерите столчета за всяка кола и за всяко дете, както и цял арсенал от аксесоари за тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase